Temat diety
Moderator: Moderatorzy
Temat diety
Wlasnie jak to z tym jest, otoz mam watpliwosci, mam chorobe Duhringa i nie wiem czy jestem uczulony tylko na gluten czy również na inne produkty. Takze, czy jest mozliwosc jednoczesnego uczulenia na gluten i np. wyroby mleczne??Pani doktor stwierdzila, ze jednak jestem uczulony na gluten, jednak badania mam dopiero w nastepnym tyg. ale jesli bylbym uczulony jeszcze dodatkowo na wyroby mleczne to bym sie juz chyba kompletnie załamał;(
Co rozumiesz przez uczulenie na mleko? To baaardzo nieprecyzyjne określenie. Mleko nie jest produktem jednorodnym. Można mieć nietolerancję laktozy (cukru mlecznego), co występuje najczęściej i jest związane z niedoborem enzymu laktazy. Można też mieć alergię na białka mleka krowiego (np. kazeinę). Widzisz, że temat nie jest prosty.
W przypadku nietolerancji laktozy sprawa jest prosta. Nie wolno pić mleka, natomiast produkty fermentowane (jogurty, kefiry itp.) na ogół są dobrze tolerowane. Można też kupić w aptece laktazę w kapsułkach i zażywać przed zjedzeniem/wypiciem jakiegoś produkty mlecznego.
Jeśli mamy do czynienia z alergią na białka mleka krowiego, to są jeszcze inne mleka (np. kozie), często nieźle znoszone. Ale nie zawsze. Wtedy zostają substytuty sojowe.
Alergie pokarmowe raczej trudno się diagnozuje, w testach skórnych nie zawsze wychodzą, mylone są też z nietolerancjami. A dieta bezmleczna jest zawsze zalecana na początku diety bezglutenowej (tzn. zaraz po zdiagnozowaniu), gdyż wtedy w ogóle trzeba bardzo oszczędzć jelito, żeby szybko doszło do siebie.
W przypadku nietolerancji laktozy sprawa jest prosta. Nie wolno pić mleka, natomiast produkty fermentowane (jogurty, kefiry itp.) na ogół są dobrze tolerowane. Można też kupić w aptece laktazę w kapsułkach i zażywać przed zjedzeniem/wypiciem jakiegoś produkty mlecznego.
Jeśli mamy do czynienia z alergią na białka mleka krowiego, to są jeszcze inne mleka (np. kozie), często nieźle znoszone. Ale nie zawsze. Wtedy zostają substytuty sojowe.
Alergie pokarmowe raczej trudno się diagnozuje, w testach skórnych nie zawsze wychodzą, mylone są też z nietolerancjami. A dieta bezmleczna jest zawsze zalecana na początku diety bezglutenowej (tzn. zaraz po zdiagnozowaniu), gdyż wtedy w ogóle trzeba bardzo oszczędzć jelito, żeby szybko doszło do siebie.
O Asiar mnie ubiegła
Też zwróciłam że piszesz że masz uczulenie na gluten przy chorobie Duhringa. A to są zupełnie dwie różne rzeczy!
Jeśli chcesz wiedzieć jaka jest różnica - poszukaj na forum - jest na pewno kilka waków, w których wyjaśniona jest dokładnie różnica między alergi,ą na gluten a celiakią

Jeśli chcesz wiedzieć jaka jest różnica - poszukaj na forum - jest na pewno kilka waków, w których wyjaśniona jest dokładnie różnica między alergi,ą na gluten a celiakią
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Re: Temat diety
Na forum jest trochę osób, które oprócz glutenu mają dodatkowe "ograniczniki" w postaci innych nietolerancji bądź alergii pokarmowych, z których mleko nie jest wcale najrzadsze. Osobiście prawie od urodzenia mam dietę bezglutenową i bezmleczną - dożywotnio, bo to celiakia + nietolerancja laktozy. Da się żyć, wszystko jest tylko kwestią przyzwyczajenia.manu666 pisze:jesli bylbym uczulony jeszcze dodatkowo na wyroby mleczne to bym sie juz chyba kompletnie załamał
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"