Temat diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Temat diety

Post autor: manu666 »

Wlasnie jak to z tym jest, otoz mam watpliwosci, mam chorobe Duhringa i nie wiem czy jestem uczulony tylko na gluten czy również na inne produkty. Takze, czy jest mozliwosc jednoczesnego uczulenia na gluten i np. wyroby mleczne??Pani doktor stwierdzila, ze jednak jestem uczulony na gluten, jednak badania mam dopiero w nastepnym tyg. ale jesli bylbym uczulony jeszcze dodatkowo na wyroby mleczne to bym sie juz chyba kompletnie załamał;(
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Co rozumiesz przez uczulenie na mleko? To baaardzo nieprecyzyjne określenie. Mleko nie jest produktem jednorodnym. Można mieć nietolerancję laktozy (cukru mlecznego), co występuje najczęściej i jest związane z niedoborem enzymu laktazy. Można też mieć alergię na białka mleka krowiego (np. kazeinę). Widzisz, że temat nie jest prosty.
W przypadku nietolerancji laktozy sprawa jest prosta. Nie wolno pić mleka, natomiast produkty fermentowane (jogurty, kefiry itp.) na ogół są dobrze tolerowane. Można też kupić w aptece laktazę w kapsułkach i zażywać przed zjedzeniem/wypiciem jakiegoś produkty mlecznego.
Jeśli mamy do czynienia z alergią na białka mleka krowiego, to są jeszcze inne mleka (np. kozie), często nieźle znoszone. Ale nie zawsze. Wtedy zostają substytuty sojowe.
Alergie pokarmowe raczej trudno się diagnozuje, w testach skórnych nie zawsze wychodzą, mylone są też z nietolerancjami. A dieta bezmleczna jest zawsze zalecana na początku diety bezglutenowej (tzn. zaraz po zdiagnozowaniu), gdyż wtedy w ogóle trzeba bardzo oszczędzć jelito, żeby szybko doszło do siebie.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: manu666 »

Kurcze, myslalem ze to prosty temat, a tu jednak jest tyle mozliwosci:(
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

manu666 pisze:mam chorobe Duhringa
manu666 pisze:Pani doktor stwierdzila, ze jednak jestem uczulony na gluten
Duhring to skórna postać celiakii, uczulenie ( alergia?) to raczej coś innego
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

O Asiar mnie ubiegła ;) Też zwróciłam że piszesz że masz uczulenie na gluten przy chorobie Duhringa. A to są zupełnie dwie różne rzeczy!

Jeśli chcesz wiedzieć jaka jest różnica - poszukaj na forum - jest na pewno kilka waków, w których wyjaśniona jest dokładnie różnica między alergi,ą na gluten a celiakią
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 213
Rejestracja: czw 21 wrz, 2006 16:22
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: manu666 »

Ok. Przepraszam, ale dopiero 4 dni temu dowiedzialem sie ze mam chorobe Duhringa i jestem dopiero poczatkujacy:(
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Temat diety

Post autor: kfiatek »

manu666 pisze:jesli bylbym uczulony jeszcze dodatkowo na wyroby mleczne to bym sie juz chyba kompletnie załamał ;(
Na forum jest trochę osób, które oprócz glutenu mają dodatkowe "ograniczniki" w postaci innych nietolerancji bądź alergii pokarmowych, z których mleko nie jest wcale najrzadsze. Osobiście prawie od urodzenia mam dietę bezglutenową i bezmleczną - dożywotnio, bo to celiakia + nietolerancja laktozy. Da się żyć, wszystko jest tylko kwestią przyzwyczajenia.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
ODPOWIEDZ