Proszę nie używać wielkich liter. W internecie oznacza to krzyk, nie ma chyba potrzeby tu krzyczeć?

Moderator: Moderatorzy
Pomóż sobie trochę sama, poczytaj o diagnozowaniu celiakii. Użyj funkcji "Szukaj", naprawdę jest pomocna.PatiGr pisze:Proszę mi pomóc...
W sumie to niedaleko.PatiGr pisze:ja jestem z opolskiego
To prawda, wg wszystkich konwencji tylko biopsja jest wiarygodna. Ale tutaj mamy do czynienia z 16-miesięcznym pacjentem, więc biopsja jest trochę dyskusyjna. Zaczekajmy na wynik przeciwciał. Nie każdy rodzic decyduje się na biopsję, jest to w końcu badanie inwazyjne. Nawet z narkozą. Możliwa jest jeszcze opcja przejścia na dietę i obserwacji. Jeśli stan zdrowia dziecka znacząco poprawi się na diecie, wtedy za jakiś czas można rozważać prowokację glutenem i ponowną diagnostykę.Patka pisze:jedynie biopsja z wycinkiem ....
Łatwiej w tym wieku niż u dorosłych. I lepszy dostęp do "fachowców", bo jeśli lekarz zna się na celiakii, to z jakichś magicznych powodów jest na ogół pediatrą...PatiGr pisze:jest wogóle to mozliwe wykrycie w tym wieku??
Jeśli wyniki wyjdą ujemne (ale ja nie lubię gdybania co by było gdyby), to musisz się zastanowić nad biopsją, ewentualnie przejśc na dietę i poczekać. Jeśli dieta pomoże, to daje do myślenia. Ale jest jedno ale:PatiGr pisze:jeśli wyniki wyjdą ujemne a objawy jako takie nadal są to lekarz pewnie stwierdzi że choroba wykluczona i znów stanie temat w miejscu!!a ja chce moje dziecko zdiagnozować.
Jeśli był leczone antybiotykami to możliwa jest przejściowa nietolerancja glutenu czyli wtórny zespół złego wchłaniania. Oznacza to uszkodzenie kosmków nie samym glutenem, ale z innych przyczyn. Tu też dieta bezglutenowa pomaga, ale wystarczy stosować ją przez jakiś czas, do ustąpienia objawów. I oczywiście w takim wypadku przeciwciała we krwi nie wyjdą, tzn. wyjdą zerowe. Możliwa jest też inna opcja - choroba o zupełnie innym podłożu. Trochę zaniepokoiły mnie te biegunki z krwią... Czy oznaczałaś kiedykolwiek OB i CRP, a zwłaszcza CRP? Rotawirus to u dzieci dość częste, choć może nie u tak małego. Co do gronkowców, to ponoć niektóre szczepy są saprofitami, tzn. żyją w naszych organizmach, nie powodując specjalnych perturbacji... Podrążyłabym te biegunki. Może spróbuj skonsultować się z innym lekarzem. Jak widzisz, możliwości jest sporo (i to pewnie nie wszystkie). Nie można upierać się przy jakiejś diagnozie. Trzeba szukać.PatiGr pisze:jak miał pół roczku to cały czas zgłaszałam lekarzowi że ma kupki ze śluzem,nawet czasem z krwią ale zero konkretnej reakji no bo nawet wtedy przybierał na wadze a co się okazało że miał rota i adenowirusy nawet gronkowca w kale no czyli przewlekła biegunka-
To poszukaj innych, choćby w innym mieście. Podstawą leczenia, zwłaszcza dziecka, jest współpraca i zrozumienie między pacjentem/rodzicami pacjentów i lekarzem. Jeśli nie ma "chemii" to trudno o dobry wynik.PatiGr pisze:szczerze mówiąc mam dosyć tych lekarzy bo jak samemu człowiek na coś sie nie uprze to trudno cos wyciagnąć od nich....
Wysokie CRP oznacza stan zapalny toczący się w organizmie. Jest to wskaźnik dużo bardziej wiarygodny niż tak lubiane przez lekarzy OB. Poczekajmy spokojnie na wyniki przeciwciał, może wszystko się wyjaśni?PatiGr pisze:CRP czytając wypisy ze szpitala to miał wysokie,ale co jest z tym związane nikt mi nie wyjaśnił!