Witam ! Jestem mamą 17 miesięcznego Frania, u którego stwierdzono zespół złego wchłaniania.Robiono badania w kierunku celiakii, ale jak na razie nie potwierdziły one celiaki w 100%. Badania gastro tak, badania z krwi nie, dlatego synek będzie je miał powtórzone. na razie od 4 miesięcy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Jest lepiej. Wcześniej synek prawie nie spał, kupki 7-9 razy dziennie, cuchnące i luźne, dziecko było nerwowe i mało spało. Po wprowadzeniu diety jest lepiej. Tzn. kupki zmniejszyły się do maksymalnie 3 razy dzienni. Jest w nich znacznie mniej niestrawionego pokarmu. Dziecko jest o wiele spokojniejsze i nie ma już wzdęć ani boleści. Niepokoi mnie natomiast jego skóra. Na policzkach, rączkach i nóżkach jest szorstka i chropowata. Na policzkach zaczerwieniona, a na nóżkach dodatkowo występują takie podobne do pryszczy wypryski. Lekarze na razie wstrzymują się od wprowadzenia jakiejś dodatkowej diety. Podejrzewają uczulenie na białko zwierzęce, dodam jednak, że synek nie pije mleka krowiego, nie je białego sera. Jest na Bebilonie Pepti. I oprócz prawdziwego masła i jogurtów oraz śmietany nie je nic dodatkowego z białkiem. Te wypryski i brzydka skóra bardzo mnie niepokoją. Mały się nie drapie. Może ktoś z Was miał podobnie. jeśli możecie pomóżcie. Z góry dziękuję.
//moderator poprawił pisownię i usuną bolda.
Objawy skórne a celiakia- może ktoś pomoże
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Objawy skórne a celiakia- może ktoś pomoże
Ostatnio zmieniony ndz 27 sty, 2008 15:51 przez Mamulkafraniulka, łącznie zmieniany 1 raz.
Skoro biopsja wykazała zanik kosmków, to świadczy to o celiakii. Przeciwciała u małych dzieci mogą być, ale nie muszą. A co ma znaczyć powtórzenie badania po 4 miesiącach, skoro dziecko jest na diecie? Badań na diecie się nie robi, bo to sensu nie ma. Nie rozumiem chyba...Mamulkafraniulka pisze:Robiono badania w kierunku celiakii, ale jak na razie nie potwierdziły one celiaki w 100%. Badania gastro tak, badania z krwi nie, dlatego synek będzie je miał powtórzone. na razie od 4 miesięcy jesteśmy na diecie bezglutenowej.
Zasadniczo jest tak, że przy przejściu na dietę bg zaleca się również dietę bezmleczną i lekkostrawną. Na jakiś czas, nie na stałe. Chodzi o to, aby dać jak najwięcej ułatwień wyniszczonemu przewodowi pokarmowemu. Przy zniszczonych kosmkach częste są wtórnie powstające alergie - kilka miesięcy na diecie, kosmki się zregenerują i alergie zaczną ustępować. Więc może wystarczy troszkę zweryfikować dietę i poczekać? A czy ta skóra nie ma cech skóry atopowej?
-
- Nowicjusz
Trudno mi coś radzić, ja z atopią borykam się hm... całe życie. Raz jest lepiej, raz gorzej, nie umiem powiedzieć, od czego to zależy, ale raczej nie od leków....Mamulkafraniulka pisze:tak ma cechy skóry atopowej, ale stosowanie maści, kremów, i olejków do tego typu skóry niewiele daje