Witam, chciałbym zacząć od tego, że w tym roku skończyłem 18 lat, a nadal wyglądam jak dziecko, po prostu wyglądam jak 13-latek, co bardzo mnie nie pokoi, mam 179cm wzrostu i 63kg wagi. Gdzieś w internecie wyczytałem, iż zanik dojrzewania u osób w okresie młodzieńczym są oznakiem choroby celiakii... Jestem z niewielkiego miasteczka, dlatego obawiam się, iż nie ma tu takiego specjalistycznego laboratorium, gdzie mógłbym zrobić badania. Zastanawiam się także do jakiego lekarza się wybrać, chcę iść do urologa, bo możliwe że mój zanik dojrzewania jest spowodowany "niedoborem" hormonu- testosteronu. Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam,
Mateusz
obawy co do choroby
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Mateuszu! Musisz poszukać endokrynologa w innym mieście. Urolog nic ci nie pomoże. Jeśli chodzi o późne dojrzewanie to doskonale Cię rozumiem, też miałam ten sam problem, u mnie jest to spowodowane genetyką a nie celiakią. Na pocieszenie powiem Ci, że teraz wychodzą same plusy tego powolnego starzenia się, ponieważ w dalszym ciągu nie wyglądam na swoje lata.
Na diecie od 15.03.2011
-
- Nowicjusz
ale jakby nie patrzeć to jest bardzo dokuczliwe, patrząc na młodszych od siebie o 4 lata wyglądających jak ja... albo w znalezieniu dziewczyny, bo w moim wieku to raczej powinno być normalne... tak, tylko ze jakbym chcial gdzieś do lekarza się zgłosić prywatnie to pewnie musiałbym nieźle zapłacić, a ja nie zarabiam.
- Magdalaena
- -#Moderator