Prośba o opinię - czy jestem chora?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Prośba o opinię - czy jestem chora?
Natknęłam się przypadkiem na tę stronę w poszukiwaniu odpowiedzi co może być przyczyną mojego stanu zdrowia. Chciałabym się podzielić z wami moimi objawami.
Zacznę jednak od tego, że robiłam też badania krwi (morfologie i OB), gdyż podejrzewam u siebie anemię. Wszystko w normie prócz trzech wielkości - zbyt duzo MONO (1,01), za malo MCV (77,3) i za malo RDW SD (36,1). Wiem, że na celiakię robi się inne badania, lecz być może to jest jakaś wskazówka?
Co do objawiów, które mam to
- najbardziej dokuczaja mi zaparcia na przemian z rozwolneniem na przemian z normalnym wyproznieniem
- osłabienie i zmęczenie - niesamowicie szybko się mecze, ale i bez wiekszego wysilku jestem apatyczna
- podejrzewam anemie (lecz nie pasuje wtedy kwestia problemow z trawieniem, a po drugie zjadam tyle miesa, w ktorym jest zelazo, ze powinno byc ok. Jestem typowym miesozerca)
- depresja, skoki nastrojow (lecze sie u psychiatry)
pozatym wypadaja mi wlosy garsciami i cere mam blada
czy to jednak anemia? w takim razie co z problemami trawiennymi?
//Edit: moderatorka poprawiła pisownię nazwy choroby.
Zacznę jednak od tego, że robiłam też badania krwi (morfologie i OB), gdyż podejrzewam u siebie anemię. Wszystko w normie prócz trzech wielkości - zbyt duzo MONO (1,01), za malo MCV (77,3) i za malo RDW SD (36,1). Wiem, że na celiakię robi się inne badania, lecz być może to jest jakaś wskazówka?
Co do objawiów, które mam to
- najbardziej dokuczaja mi zaparcia na przemian z rozwolneniem na przemian z normalnym wyproznieniem
- osłabienie i zmęczenie - niesamowicie szybko się mecze, ale i bez wiekszego wysilku jestem apatyczna
- podejrzewam anemie (lecz nie pasuje wtedy kwestia problemow z trawieniem, a po drugie zjadam tyle miesa, w ktorym jest zelazo, ze powinno byc ok. Jestem typowym miesozerca)
- depresja, skoki nastrojow (lecze sie u psychiatry)
pozatym wypadaja mi wlosy garsciami i cere mam blada
czy to jednak anemia? w takim razie co z problemami trawiennymi?
//Edit: moderatorka poprawiła pisownię nazwy choroby.
Ostatnio zmieniony pn 09 cze, 2008 13:48 przez Cinnamonka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
-
- Aktywny Forumowicz
Przeciwciała najlepiej zrobić w dwóch klasach IgA i IgG anty-tTg, lub EmA.
Przyznam, iż lekarze rzadko wypisują skierowania na tego rodzaju badania i większość z nas robi je prywatnie.Należ jednak zorientować się jakiego rodzaju wyniki dostaniemy w danym laboratorium. Powinnaś znaleźć takie, które podaje wyniki w liczbach. czasami zdarza się, że metoda, którą wykonuje się te badania pozwala na stwierdzenie na ile plusów mamy przeciwciała i taki wynik nie wnosi nam wiele jeżeli chodzi o diagnostykę
Nie napisałaś jaki poziom żelaza Tobie wyszedł?
Przyznam, iż lekarze rzadko wypisują skierowania na tego rodzaju badania i większość z nas robi je prywatnie.Należ jednak zorientować się jakiego rodzaju wyniki dostaniemy w danym laboratorium. Powinnaś znaleźć takie, które podaje wyniki w liczbach. czasami zdarza się, że metoda, którą wykonuje się te badania pozwala na stwierdzenie na ile plusów mamy przeciwciała i taki wynik nie wnosi nam wiele jeżeli chodzi o diagnostykę
Nie napisałaś jaki poziom żelaza Tobie wyszedł?
-
- Nowicjusz
Dziekuje za odpowiedzi. Trzeba miec cierpliwosc, zeby odpowiadac kazdej osobie, ktora tu wchodzi i zadaje to samo pytanie
Bog wam wynagrodzi w dzieciach 
Nie mam podanego poziomu zelaza mialam tylko morfolofie i OB. Biochemii mi nie robili. [Chyba, ze ktorys z tych dziwnych sktotow mowi o poziome zelaza?]
Zapomnialam jeszcze do objawow dodac wzdecia. Ale to u mnie tak naturalne ze zapomnialam. i niski wzrost, ale to pewnie przypadek
Zobaczymy co lekarka jutro powie. Zapytam sie jej co sadzi o tym wszystkim, najwyzej pojde jeszcze prywatnie porobic badania.
Jak narazie kolezanka, ktora studiowala medycyne mowi o niedokrwistosci mikrocytarnej. Dziwne, myslalam, ze jesli w miesie jest duzo zelaza,to nie powinnam miec.
No na razie postaram sie nie panikowac, poczekam do jutra i zobaczymy

Nie mam podanego poziomu zelaza mialam tylko morfolofie i OB. Biochemii mi nie robili. [Chyba, ze ktorys z tych dziwnych sktotow mowi o poziome zelaza?]
Zapomnialam jeszcze do objawow dodac wzdecia. Ale to u mnie tak naturalne ze zapomnialam. i niski wzrost, ale to pewnie przypadek
Zobaczymy co lekarka jutro powie. Zapytam sie jej co sadzi o tym wszystkim, najwyzej pojde jeszcze prywatnie porobic badania.
Jak narazie kolezanka, ktora studiowala medycyne mowi o niedokrwistosci mikrocytarnej. Dziwne, myslalam, ze jesli w miesie jest duzo zelaza,to nie powinnam miec.
No na razie postaram sie nie panikowac, poczekam do jutra i zobaczymy

Ostatnio zmieniony pn 09 cze, 2008 18:06 przez Cinnamonka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Aktywny Forumowicz
Dziękuję! Mam dwójkę i starczyCinnamonka pisze:Bog wam wynagrodzi w dzieciach
![]()

Morfologia jest faktycznie mikrocytowa i dlatego trzeba znaleźć powód dlaczego tak jest.
Przede wszystkim musisz oznaczyć poziom żelaza i jeżeli będzie niski dobrze by było wykonać krzywą wchłaniania żelaza. Badanie polega na tym :
I pobranie krwi na czczo
Połykasz 1 gram żelaza w tabletkach na przykład askofer
II pobranie po 1 godzinie
III pobranie po następnej godzinie
czasami lekarze chcą jeszcze jednego pobrania po następnej godzinie.
Wartości, które będą uzyskane z tych próbek pokażą w jakim stopniu twój organizm wchłania żelazo.

-
- Nowicjusz