Enzymy Papaina pomocne w trawieniu glutenu
Moderator: Moderatorzy
Enzymy Papaina pomocne w trawieniu glutenu
Odnosnie prowadzonych na Forum dyskusji na temat resztkowych zawartości glutenu w różnych produktach również tzw. bezglutenowych może ciekawa będzie informacja, którą znalazłem w książce "Encyklopedia zdowia dla całej rodziny" autora doktora Rajendra Sharma. Napisane jest w niej cytuję: "W przypadku celiakii o łagodnym przebiegu można przyjmować w trakcie posiłku do 1000 mg papainy zawartej w owocach papai. Związek ten specyficznie rozkłada gluten pszenicy, dzięki czemu chorzy mogą tolerować niewielkie jego ilości." Pod nazwą Papaina jest kilka naturalnych enzymów roślinnych. Papaina zawarta jest np. zestawie witamin Daily Formula firmy Universal Nitrition w ilości 8mg. Biorę takie witaminy rano razem z pieczywem z Glutenexu. Papaina zawarta jest też np. W Meal Time firmy 4Life Products Inc. w ilości 250mg. Biorę ją np. do obiadu przy większej ilości makaronu z Glutenexu oraz prewencyjnie w niepewnych produktach żywieniowych jeżeli takie mogą się zdarzyć. Papaina doskonale sprawuje się też przy jedzeniu np. tłustych ryb wędzonych i mięs, które wcześniej mój rzołądek nie telerował. Jak dotąd nie zaobserwowałem ujemnych efektów ubocznych przy dawkach dziennych do 500mg. Większych ilości nie miałem potrzeby brać. Dobrze by było, aby jakaś wiarygodna i przyjazna Firma np. Glutenex podjęla praktycznie ten temat enzymów Papaina, gdyż być może on złagodzić lub rozwiązać problem resztkowych lub przypadkowych zawartości glutenu w produkatach spożywczych dla bezglutenowców.