Niedowaga i niskorosłość u sześciolatki-celiakia? Pomóżcie !

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
słodkasia
Nowicjusz
Nowicjusz

Niedowaga i niskorosłość u sześciolatki-celiakia? Pomóżcie !

Post autor: słodkasia »

Witam !
Będę ogromnie wdzięczna za wszystkie rady i Wasze spostrzeżenia oraz sugestie.
Moja sześcioletnia córka od zawsze miała problemy z przybieraniem na wadze, choć urodziła się spora 3500g.
W wieku 2 lat miała wykonane przeciwciała w kierunku celiakii-wynik prawidłowy.
Od trzeciego roku życia przestała prawidłowo rosnąć-z 50 c spadała na 3.
W tej chwili waży 14 kg i ma 107 cm .
Z wagą wypadła już z siatki , ze wzrostem na 1 centylu.
Stałe zęby wychodzą jej z ubytkami szkliwa :(.Często boli ją brzuch i ma luźne obfite stolce.
W lipcu leżała w AM w Gdańsku gdzie wykonano pełna diagnostykę w kierunku niedoboru wzrostu-sprawdzono hormon wzrostu, hormony tarczycy i tę nieszczęsną celiakię. Po raz drugi przeciwciała wyszły ujemne.
Ale moja córka nie rośnie !
Przez roku urosła tylko 3 cm, z 3 centyla spadła na 1.
Nie wiem co mam już robić, do jakiego lekarza się udać.
Czy zastosować "na próbę " dietę bz ?
A może jesteście w stanie podać mi nazwisko dobrego gastrologa w Gdańsku ?( tam mam najbliżej ).
Pozdrawiam .
Będę również wdzięczna jak Wasze dzieci z celiakią rosły, w jakim wieku zostały zdiagnozowane .
Czy objawy mojej córki mogą wskazywać na celiakię ?
Ostatnio zmieniony czw 25 wrz, 2008 14:58 przez słodkasia, łącznie zmieniany 1 raz.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Słodkasiu-moja cócia przestała rosnąć w wieku 5lat,przeszłam z nią chyba całą pediatrię-od endokrynologa i inne spacjalizacje po gastrologa i...znalazłam celiakię.
U niej wyliki przeciwciał były pozytywne, ale z tego co wiem i czytałam tu na forum moga być i negatywne a i tak potwierdzeniem tej choroby jest gastroskopia z pobraniem wycinów.

Poszukaj na forum lekarza,powinien ktos tutaj podać namiary-mamy tu celiaczków z całej Polski.

I nie martw się moja córcia po przejściu na dietę rośnie i to cały czas :)

pozdrawiam i powodzenia-Kinga(Agnieszka)
NIKO
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: NIKO »

Czesc mi tez sie obilo o uszy ze zdazaja sie przypadki ze przeciwciala sa negatywne, podobno u ok 1% chorych na celiakie.A te objawy ktore opisujesz :spadek masy ciala,niski wzrost,bole brzucha takie objawy mial moj synek ktory jest chory na celiakie.Pozdrawiam..
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

A lekarze z AM w Gdańsku w ogóle nie postawili żadnej diagnozy?
słodkasia
Nowicjusz
Nowicjusz

Stwierdzono tylko ze córka nie ma niedoboru hormonu wzrostu.
Z innych zaburzeń wykryto u niej hipoglikemie reaktywną (cukier po posiłkach zamiast rosnąc to spada), zbyt niski poziom insuliny na czczo oraz zbyt wysoki po podaniu glukozy-ale to wszystko "taka jej uroda".
Celiakia-skoro przeciwciała wyszły ujemne to temat przez lekarzy z AM został zamknięty.
Poczytałam wasze forum i jutro spróbuję zadzwonić do dwóch polecanych gastrologów -Albrechta i Dziechciarza, mimo że warszawa jest dość daleko.
Może to nie celiakia ale dopóki nie stwierdzi tego dobry gastrolog to się nie uspokoję .
Dzięki za odpowiedzi.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

ale zbyt niski poziom insuliny tez może opóźniać wzrost. I najlepiej jakbyś tą hipoglikemie też skonsultowała z gastrologiem.
słodkasia
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki córki oglądało w AM kilku lekarzy, w tym diabetolog, gastrolog i endokrynolog.
Została wypisana z zaleceniem tylko kontroli endokrynologicznej co pół roku.
Skąd masz info o tym że niska insulina zaburza wzrastanie ?
Niski poziom insuliny tłumaczono m.in. bardzo niską waga dziecka.
Dzisiaj umówiłam się z dr Dziechciarzem(polecanym tutaj ) - położy córkę na oddział.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Może nie od razu że zaburza wzrastanie... ale hormony tarczycy, płciowe czy insulina pobudza wydzielanie hormonu wzrostu. Więc pomyślałam że może akurat...
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Od razu przypominam, że nie jestem lekarzem. :)

Według źródeł amerykańskich, które ostatnio czytałam nietolerancja glutenu to pojęcie bardzo szerokie - nie tylko celiakia i klasyczna alergia, ale także po prostu glutenowrażliwość.
Gluten w diecie człowieka istnieje dopiero od 10 000 lat (wobec milionów lat ewolucji) i nasze organizmy genetycznie zupełnie nie przystosowały się jeszcze do jego obecności w pożywieniu w ilościach jakimi je bombardujemy. O tym się zupełnie nie mówi, ale bardzo wiele osób ma objawy celiakii nie mając przeciwciał ani zniszczonych kosmków (lub mając w niewielkim stopniu, np I stopień Marsha, nieuznawany przez większość lekarzy jeszcze za celiakię).
Po wykluczeniu glutenu (i często też mleka) z diety objawy znikają lub zmniejszają się.

Czym to tłumaczyć?
Ogromny odsetek populacji to właśnie osoby glutenowrażliwe. Powiem teraz być może jakąś herezję, ale ja na miejscu słodkasi po zakończeniu diagnostyki, nawet jeśli lekarze wykluczą celiakię, na próbę wprowadziłabym dziecku dietę bezglutenową przynajmniej na kilka miesięcy.

Jedno jest pewne na 100% - ta dieta jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a wielu osobom uratowała życie i zdrowie.

A zainteresowanym polecam: "Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health" James Braly, Ron Hoggan
Obrazek
scarlet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: scarlet »

Witam.

U mojej 4-letniej córki wyszło uczulenie na pszenice i żyto. Przez otatni rok mało urosła (tylko 4 cm) i przybrała na wadze tylko 1 kg, do tego częste bóle brzucha, czasami luźne stolce i wymioty. Od 2 tygodni jest na diecie i przytyła już 3 kg! Jest spora dziewuszka, więc lekarze bagatelizowali sprawę. Trafiliśmy nawet do kardiologa-gatrologa dziecięcego, który stwierdzi zwężenie pnia trzewnego. Mam nadzieję, że córcia wyzdrowieje i że to jednak nie okaże się celiakia <nie>

Ania
Ostatnio zmieniony pt 03 paź, 2008 00:18 przez scarlet, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

scarlet pisze:U mojej 4-letniej córki wyszło uczulenie na pszenice i żyto. Przez otatni rok mało urosła (tylko 4 cm) i przybrała na wadze tylko 1 kg, do tego częste bóle brzucha, czasami luźne stolce i wymioty. Od 2 tygodni jest na diecie i przytyła już 3 kg! Jest spora dziewuszka, więc lekarze bagatelizowali sprawę. Trafiliśmy nawet do kardiologa-gatrologa dziecięcego, który stwierdzi zwężenie pnia trzewnego. Mam nadzieję, że córcia wyzdrowieje i że to jednak nie okaże się celiakia
A dlaczego przed przejściem na dietę nie zrobiono badań w kierunku celiakii?
Obrazek
scarlet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: scarlet »

Pytałam lekarza o te badania, ale powiedział, że nie trzeba i że to uczulenie wskazuje już na celiakie. Wyszedł nam poziom średnio-wysoki. Teraz jestemy na diecie i lekarz kazał pokazać się za trzy miesiące, chodzimy prywatnie, ale postanowiłam zmienić lekarza.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

No tak, kolejny "fachowiec".....
Ja bym jak najszybciej zmieniła lekarza na Twoim miejscu.
Celiakia to nie jest alergia, a na podstawie testów alergologicznych nie można postawić diagnozy: celiakia.
To dwie różne rzeczy. Myślę, że na początek powinnaś sobie poczytać i wtedy sama zrozumiesz na czym polega błąd lekarza:
o celiakii:
http://www.celiakia.org/index.php?lang= ... ir=choroba
o alergii na gluten:
http://www.celiakia.org/index.php?lang= ... ba.alergia
o prawidłowej diagnostyce:
http://www.celiakia.org/index.php?lang= ... a.diagnoza

Moim zdaniem powinnaś najpierw wykluczyć lub potwierdzić celiakię, a potem dopiero przestawiać dziecko na dietę bezglutenową, w przeciwnym razie trzeba będzie robić prowokację glutenem.

No, ale my tu na forum nie jesteśmy lekarzami, my tu tylko sprzątamy. :) A że czasem po lekarzach - to już inna sprawa ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ