Czy to powrót do celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tscharna
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to powrót do celiakii?

Post autor: tscharna »

Jako dziecko miałam zdiagnozowaną celiakię. Po przebywaniu na diecie lekarze stwierdzili, że jestem zdrowa, więc jadłam bez ograniczeń. Od dłuższego czsu mam kłopoty ze zdrowiem, tj. bóle brzucha, bóle głowy, kiepskie wyniki krwi,niski poziom żelaza, trzęsą mi się ręce i całe mnóstwo innych dolegliwości. Jestem potwornie osłabiona, bolą mnie stawy i włosy wypadają hurtem. Zastanawiam się czy nie jest to powrót choroby, może była tylko uśpiona. Czy ktoś może mi pomóc? Będę w tym tygodniu u lekarza i chcę powiedzieć o moich podejrzeniach, ale jak znam lekarzy to będzie, że udaję mądrzejszą niż jestem :(
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Witamy na forum!
Niestety, nie mamy dla Ciebie dobrych wiadomości. Jeśli zostałaś zdiagnozowana poprawnie, na 100% masz nadal celiakię, to nie jest choroba wieku dziecięcego, na razie nie ma na nią leku, nie można też z niej samoistnie wyzdrowieć. Zapraszam do czytania Forum. Jak najszybciej wróć na dietę bezglutenową, szkoda Twojego zdrowia. Na początek przeczytaj to: topics34/faq-celiakia-w-pytaniach-i-odp ... vt1879.htm , a potem na które produkty uważać. Możesz także poczytać, jak z tą chorobą walczyli inni: topics30/wasze-historie-vt1093.htm.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt 14 paź, 2008 13:49 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: dorota krypa »

Trzeba wziąć od internisty skierowanie do gastroenterologa i on powinien już wiedzieć co z tym zrobić. Właśnie takie objawy miała moja córka przed zdiagnozowaniem celiakii.
Miała 7 lat gdy przeszła na dietę bezglutenową. Teraz ma jedenaście lat .
Lekarz powiedział że przy celiakii dieta jest do końca życia.
Jak najszybciej załatw tą sprawę.
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Prawdopodobnie masz...celiakię,ale powinna jednak zrobic dokładne badania i jeżeli rzeczywiscie masz celikakię to dieta jest na całe życie.
Ale nie jest to takie straszne,mozna sie do tego przyzwyczaić.
Uszy do góry,będzie dobrze :)
tscharna
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi jutro biegnę do lekarza. Mam tylko nadzieję, że na dzieci nie przeszło.

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2008 09:42 ]
No i dostałam skierowanie do gastroenterologa, mam wizytę ostatniego października, ale już zaczęłam dietę i zobaczymy. Kochany mój zapowiedział, że może przejść na dietę ze mną, żeby mi przykro nie było - czytaj: będę jadł na mieście :) Najbardziej mnie przeraża robienie zakupów, bo jak na razie nie znalazłam żadnego sklepu niedaleko domu, no i święta ze spędem rodzinnym.
sisi
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: sisi »

Ja bym się wstrzymała z przechodzeniem na dietę do wizyty lekarskiej i zrobieniem ewentualnych badań.
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Ja również bym wstrzymała się z dietą do czasu zrobienia badań-to już niedługo. Nie martw się dasz radę. Teraz możesz zamawiać bezpośrednio u producentów. Głowa do góry! Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

tscharna, nie możesz teraz przechodzić na dietę, zamydlisz obraz choroby :029:
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Manga »

A ja bym jeszcze poleciła wizyte u endokrynologa,bo czasem tarczyca lubi "płatac" niespodzianki.Sprawdzic nie zaszkodzi
tscharna
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za dobre wiadomości. Lecę zaraz na kebaba :) a wczoraj była pizza w domu i twarda byłam :)

[ Dodano: Pon 17 Lis, 2008 11:45 ]
Manga tarczyca wyszła idealnie :) Pobrali mi krew na przeciwciała, żeby już ostatecznie potwierdzić albo wykluczyć. Lekarka stwierdziła, że na 100% mam zespół jelita drażliwego, a czy do tego jeszcze celiakię, to zobaczymy. Kolejna wizyta 1.12.
ODPOWIEDZ