bezpłodność

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agusiaaaa1991
Nowicjusz
Nowicjusz

bezpłodność

Post autor: agusiaaaa1991 »

Witam, mam pytanie, czy to prawda ze jesli nie stosuje sie diety to mozna byc bezpłodnym? mam 18 lat od pół roku zaczełam stosowac diete mimo ze chorobe wykryli u mnie jak miałam lat 8 ale nic sobie z niej nie robiłam i jej nie przestrzegałam, teraz czytajac wszystkie objawy nie stosowania diety boje sie ze juz nigdy moge nie miec dzieci, czy to prawda? czy jest jakas nadzieje ze nie straciłam płodnosci jeszcze? prosze o odpowiedz. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

Na rystrykcyjnie bezglutenowej diecie nie byłam nigdy, miałam jedynie ograniczany gluten. Do całkiem glutenowego jedzenia wróciłam w wieku ok 15 lat. Oczywiście nie zwracałam uwagi na różne sygnały od mojego organizmu, m.in. wiecznie nieregularne okresy, wieczne problemy ginekologiczne. Kiedy zaczęłam kontrolować cykle okazało się że mam 3 -4 płodne w roku, z czego na 12 mcy miałam np miesiączkę 8 razy. Moja lekarz powiedziała, żebym się decydowała w miarę szybko na dziecko. I tak nie będąc jeszcze na diecie, urodziłam dwoje dzieci. Na diecie cykle uregulowały mi się szybko.
Również dr Zimicki podkreślał na MDC, że pacjentki nawet chyba z niezdiagnozowaną celiakią borykające się z bezpłodnością, po przejściu na dietę bg zachodziły w miarę szybkim czasie w ciążę. Także głowa do góry, nie ma co się przejmować na zapas, jak widać. A dietę warto trzymać nie tylko z tego powodu:)
Obrazek
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Gośka lost »

Więc bezpłodnosc zależy od organizmu, od każdego indywidualnie.
A jakie jest prawdopodobieństwo ze dzieci cieliaka będą zdrowe? Wiem ze jest ryzyko, ze dzieci odziedziczą chorobę, ale czy mozna to jakoś sprawdzić, zbadać?
I czy odziedziczenie choroby zalezy od tego czy sie przestrzega diete lub nie?
Bede wdzięczna za odp
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Gośka lost pisze:Więc bezpłodnosc zależy od organizmu, od każdego indywidualnie.
raczej od pary.
Gośka lost pisze:A jakie jest prawdopodobieństwo ze dzieci cieliaka będą zdrowe? Wiem ze jest ryzyko, ze dzieci odziedziczą chorobę, ale czy mozna to jakoś sprawdzić, zbadać?
wiem tylko, że ryzyko choroby wśród dzieci i rodziców jest 10 % . A tak zdroworozsądkowo, to chyba większe na chore dziecko miałaby para dwojga celiaków. Także raczej nie podrywaj chłopaków na MDC ! ;)
Gośka lost pisze:I czy odziedziczenie choroby zalezy od tego czy sie przestrzega diete lub nie?
Geny masz od poczęcia, więc IMHO dieta nie ma wpływu na ich skład. Pozostaje natomiast pytanie o "uaktywnienie się" choroby i nad tym prowadzone są badania np. PreventCD.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
ODPOWIEDZ