celiakia i schizofrenia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

celiakia i schizofrenia

Post autor: Sheep »

Mam takie pytanie do Forumowiczów - czy jest może ktoś wśród nas, kto ma celiakię oraz schizofrenię?
Pytam, bo mam koleżankę, która ma schizofrenię właśnie i ostatnio jak gadałyśmy, to jej się przypomniało, że jako dziecko miała powiększony brzuszek i chude nóżki... Jeszcze kilka było objawów, które mogłyby sugerować celiakię. Ona nigdy nie była na diecie ani nikt jej w tym kierunku nie diagnozował.
Namawiam ją usilnie na zrobienie przeciwciał, tak żeby sprawdzić po prostu. Natomiast ona poprosiła mnie, żebym zapytała, jak to jest u nas na forum - czy jest może ktoś, kto ma obie te choroby i chciałby/mógłby wymienić doświadczenia, pogadać. Moją koleżankę myśl o ewentualnej celiakii póki co strasznie przeraża, ja ją próbuję przekonać, że to nie tak, że gdyby jej "wyszła" celiakia, to pewnie łatwiej by było żyć z drugą chorobą.

Dlatego Was pytam :)
Oczywiście jeśli ktoś nie chce się wypowiadać w tym wątku, to bardzo poproszę o PW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Znajomych nie mam, ale znalazłam artykuły, może pomogą w podjęciu decyzji:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 021804.php
Ryzyko schizofrenii przy celiakii wzrasta 3-krotnie.

http://www.schizophrenia.com/prevention/celiac.html
Tu troszkę bardziej sceptycznie..

http://www.nutramed.com/celiac/celiacbrain.htm
Ciekawy artykuł.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Karolcia6 »

Wczoraj pewna Pani z biblioteki Akademii Medycznej w Gdańsku przesłała mi kilka plików z zeskanowanymi artykułami na temat celiakii. Niestety nie znam tytułów tych książek i autorów. Przeglądałam i znalazłam coś takiego, może się przyda, a może i nie.

Celiakia - zapomniana choroba u dorosłych

Dr med. Krystyna Stec-Michalska ,
Prof. dr hab. Med. Jan Chojnacki
Klinika Gastroenterologii I Chorób Wewnętrznych UM w Łodzi
Kierownik: prof. dr hab. med. Jan Chojnacki

Objawy kliniczne:
Postać niema (ubogo objawowa), typowe objawy w błonie śluzowej jelita cofające się po wprowadzeniu diety bezglutenowej, której nie towarzysza objawy choroby aktywnej, jak niedokrwistość, próchnica zębów, nawrotowe afty jamy ustnej, zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia odwodowa, otępienie, schizofrenia, upośledzenie umysłowe), hipocholesterolemia, wczesna osteoporoza, zmiany skórne w postaci opryszczkowatego zapalenia skóry (tzw. Postać skórna celiakii).
Ostatnio zmieniony wt 27 sty, 2009 10:11 przez Karolcia6, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Zamieszczam tu artykuł, o którym wyżej pisała Karolcia.
(Artykuł jest do ściągnięcia, proszę kliknąć w przycisk <Pobierz> pod podpisem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
matylta
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: celiakia i schizofrenia

Post autor: matylta »

O ile dobrze rozumiem chodzi Ci o tę schizforenię; http://www.psychiczne.objawy.net/Objawy+schizofrenii - jeżeli tak to mogę coś powiedzieć lub pomóc bo znam problem, moja siostra cierpiała na celialike a potem pojawiły się u niej objawy schizofreni, obecnie jest w szpitalu, poczęści wyleczona z schizo. problemów choć trafiła tam już pół roku później, schizforenia miała niebezpieczne objawy, pisala dziwne scenariusze że spałam z jej chłopakiem itp, chciała popełnić samobójstwo ale początkowo objawy były łągodzniejsze i rozwijały się długi czas... dodatkowo ta celiakia przynosiła problemy, bo zapominała że jest uczulona na gluten :// jak ktoś chce wiecej info lub ma p ytania moze pisać do mnie na priv, podam maila i może pomogę. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: celiakia i schizofrenia

Post autor: Leeloo »

matylto, jeśli chcesz, możesz opisać dokładniej przypadek Twojej siostry tutaj w wątku. na pewno komuś się przyda.
ODPOWIEDZ