badania kontrolne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz

badania kontrolne

Post autor: malawiedzma_87 »

jestem na diecie od pół roku i zastanawiam się jakie badania krwi powinnam zrobić kontrolnie..normalnie zapytałabym lekarza..ale...na czwartek miałam wizytę, ale dzisiaj do mnie zadzwonili że przesuwają ją na sierpień bo im się skończyły punkty z funduszu zdrowia :/ dlatego chciałabym poprosić o skierowanie na badania internistę a do lekarza iść prywatnie, jednak interniści nie zawsze się znają, dlatego wolę wiedzieć o co mam poprosić...proszę prześlijcie mi też odpowiedź na priv bo zależy mi na czasie
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

ale badania na przeciwciała czy ogólnie?
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz

zrobię sobie kontrolną morfologię...ale bardziej chodziło mi o badania, które sprawdzą czy dobrze przestrzegam diety :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Mogą być zarówno przeciw endomysium IgAEmA i IgGEmA, jak i przeciw transglutaminazie tTG IgA i tTG IgG.
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz

dziękuję, a co to jest badanie AGA, profesor Karczewska mówiła o tym na konferencji?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

przeciwciała nie stosowane już raczej w diagnostyce
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

A ja poprosiłam o badania kontrolne ... przeciwciał i tak nie mam jeśli chodzi o celiakię, ale od lekarki dostałam oprócz morfologii - sód, potas, glukozę, cholesterol i żelazo.... No i jeśli chodzi o wszystko oprócz żelaza jest ok. Ale znów to niskie żelazo.... jestem na diecie ... i taki wynik :/ chyba zbadam jeszcze ferrytynę...buu
Obrazek
agnieszka29
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agnieszka29 »

witam ! Jestem na diecie od 7 lat i oprócz tych badań stwierdzających celiakię już żadnych badań kontrolnych nie miałam. Regularnie chodzę do lekarza z problemami skóry jeśli takie występują (a występują) ale oprócz zwykłej morfologi nic nie miałam robione. Nawet ostatnio myślałam o skontrolowaniu siebie ale okazało się że lekarka która stwierdziła moją chorobę juz nie przyjmuje i nawet nie wiem do kogo innego mogłabym się wybrać kto by znał się na rzeczy . Mam pytanie czy trzeba robić jakieś badania kontrolne ( coś więcej niż morfologia)?czy samo stwierdzenie choroby to już wszystko. :?:
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Dodatkowo jeszcze można zrobić na albuminy. Albuminy to główne białka surowicy krwi, produkowane w wątrobie. Pełnią funkcję transportową dla hormonów, leków, kwasów tłuszczowych, aminokwasów - a więc też są ważne.
Badania na albuminy wykonuje się wówczas, gdy istnieje podejrzenie chorób m. in.: wątroby, nerek, przewodu pokarmowego; także w ciężkich stanach ogólnych, np. z powodu niedożywienia, wyniszczenia, zaburzeniach odżywiania (jadłowstręt, nieprawidłowa dieta).
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
agnieszka29
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: agnieszka29 »

dzięki :)
ODPOWIEDZ