podwyższona amylaza u dziecka
Moderator: Moderatorzy
podwyższona amylaza u dziecka
Mój synek (4 lata) ma 3 krotnie podwyższony poziom amylazay w moczu, do tego podwyzszone lymfocyty i cholestertol, wiecznie wydęty brzuch i od 3 m-cy mimo apetytu nie przybrał nawet deko. Czy to może być celiakia?
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
Amylaza jest enzymem trzustkowym, a co za tym idzie jej podwyższony poziom wskazuje, że trzustka z jakiegoś powodu jest podrażniona.Jeżeli chcesz sprawdzić czy dziecko nie ma celiakii możesz wykonać badania np poziom przeciwciał IgA i IgG przeciwko transglutaminazie tkankowej.(więcej informacji znajdziesz na www.celiakia org.pl.
Kiedyś czytałam artykuł o zależnościach między autyzmem a celiakia. Spróbuję poszukać.
Na razie tyle znalazłam: LINK
Kiedyś czytałam artykuł o zależnościach między autyzmem a celiakia. Spróbuję poszukać.
Na razie tyle znalazłam: LINK
Ostatnio zmieniony ndz 13 wrz, 2009 14:33 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję za odpowiedzi, wiem, że dieta jest nieodzowna i takową trzymaliśmy, ale bezglutenowa dotyczyła tylko glutenu z pszenicy, bo o takim jest mowa w autyźmie, młody często dostawał chleb żytni pytlowy. Po otrzymaniu wyników jestem w szoku, bo widzę, że nadal coś drażni trzustkę. Zastanawiam sie tylko czy amylaza ma coś wspólnego z celiakią.
-
- Nowicjusz
Re: podwyższona amylaza u dziecka
U mojej córki bardzo wysoka amylaza w moczu. Posty są sprzed tak wielu lat, bardzo proszę o kontakt. 8 miesięcy już córkę diagnozujemy, z pobytami w szpitalu... 

Re: podwyższona amylaza u dziecka
U nas jest podwyższona amylaza w moczu2x chętnie się wymienię doświadczeniami.