Dieta bezguletona a przytycie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dagmara85
Forumowicz
Forumowicz

Dieta bezguletona a przytycie

Post autor: Dagmara85 »

Hej. Mam 24 lata i wczoraj odebrałam wyniki przeciwciał endomyzalnych. Wyszło, że w klasie IgA wykryto przeciwciała mięśni gładkich przedowu pokarmowego o mianie 80. W klasie IgG nie wykryto.
W sumie całe życie coś mi dolegało, ale przez ostatni rok pobiłam rekord w chorowaniu (biegunki, wymioty, grypa, zapalenie zatok).
Lekarz się mną zainteresował, bo za dużo tych antybiotyków już brałam i ciągle coś mi jest. Niedawno miałam robione badanie alergiczne i wyszło, że jestem alergikiem od urodzenia, ale choroba teraz zaczeła sie ujawniać. Dzisiaj idę do lekarza, ale chciałam wczesniej się czegoś dowiedzieć. Czy będę musiała stosować dietę bezglutenową? Nie wyobrażam sobie życia z nią :( Poza tym od roku usiłuję przytyć, bo jestem bardzo chuda. A na takiej diecie ciężko jest chyba cokolwiek kilogramów przybrać... co mam zrobić? Czy są jakies bomby kaloryczne?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Badanie przeciwciał (najlepiej przeciw transglutaminazie - tTG, ale przeciw endomysium też mogą być), gastroskopia+biopsja w celu wykrycia znacznego zaniku kosmków. Wtedy możemy mówić o prawidłowej diagnostyce celiakii i konieczności zastosowania diety.
Same przeciwciała faktycznie już rodzą poważne podejrzenie choroby, ale to za mało.
Proszę nie przechodzić na dietę przed zakończeniem badań.
Część osób na diecie BG ma wręcz problemy z nadwagą, więc to nie jest reguła, że na diecie BG chudnie się. Oczywiście można modyfikować dietę, aby przybrać na wadze, proszę poszukać na forum odpowiednich wątków.
Ostatnio zmieniony czw 17 wrz, 2009 09:52 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ