Mi też pomóżcie ;)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kurkawodna
Nowicjusz
Nowicjusz

Mi też pomóżcie ;)

Post autor: kurkawodna »

Hej :)
to ja też proszę o pomoc. Niedawno wróciłam do Polski i już sama nie wiem, jak tutaj służba zdrowia funkcjonuje i jak mam znaleźć rozsądnego lekarza, który mi pomoże.
Głównie proszę o polecenie jakiegoś dobrego lekarza pierwszego kontaktu w Warszawie, który skieruje mnie na dalsze badania związane właśnie z celiakią i alergiami pokarmowymi. Jestem studentką spoza Warszawy i nie chcę chodzić więcej do lekarzy, którzy nie przyjmują z tego powodu(:/). Może być gdzieś prywatnie, ale z jakimiś rozsądnymi badaniami.

Póki co sama nie wiem, co mi jest mogę się tylko po objawach domyślać.
1. Źle się czuję po wszelkiego rodzaju pieczywach (szczególnie bułki i białe chleby) i nabiale, mam wzdęcia, biegunki, boli mnie głowa.
2. Prawie nigdy nie jestem głodna. I niedobrze mi się robi na myśl o bułkach.
3. Mam wysypki takie grupowe na ciele. Wygląda to tak, że co pół roku tworzy mi się nowe "koło" zaczyna od średnicy 1 cm i później rośnie do 3 cm. Swędzi tylko jak rośnie, a później się złuszcza. Na początku ma formę takich małych grudek, a później one tworzą jedną nierówność na ciele. (Mam to od 6 lat i byłam u nieskończonej ilości dermatologów, nic nie pomogło).

Ostatnio się wzięłam za moje zdrowie i okazało się, że mam totalnie rozstrojone hormony, więc może to coś z tym. Póki co mam:

1. Niedoczynność tarczycy, więc do końca życia będę brała euthyrox.
2. PCOS - antykoncepcja.

Oprócz tego mam trądzik na plecach i pupie, którego nie można niczym zwalczyć.

Miał ktoś może podobne problemy? Bo ja już sama nie wiem do jakiego lekarza iść. Żaden nie chce połączyć leczenia w jedno rozsądne, a ja się coraz gorzej czuję i nie wiem, czy sobie sama jakiejś diety nie ustalić.

Będę naprawdę wdzięczna za KAŻDĄ opinię (tylko proszę mnie nie odsyłać do opcji szukaj, już tam byłam) ;)

Pozdrawiam
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Co się kryje pod hasłem PCOS - antykoncepcja? Ktoś Ci "leczy" PCO tabletkami, czy nabawiłaś się z powodu brania tabletek?
Niedoczynność tarczycy nie łączy się z dożywotnim braniem hormonów. Może u Ciebie jest ona spowodowana problemami z glutenem albo jakimś innym pokarmem i hormony będzie można odstawić.
Nie łączysz tych objawów skórnych z jakimś pokarmem? Robiłaś jakieś testy alergiczne, na cokolwiek?

Ja też teraz zabieram się za szukanie lekarza w Warszawie:) Chętnie z pominięciem państwowej służby zdrowia, bo przerażają mnie te wszystkie procedury...
kurkawodna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kurkawodna »

PCOS - zespół policystycznych jajników. Też hormonalne, 1/10 kobiet to podobno ma, a bierze się antykoncepcje, jako lek. (Przynajmniej tak mi mówili, ale specjalista nie jestem)
A co do problemów skórnych, to właśnie nie wiem, czy jakaś alergia pokarmowa może się z tym wiązać. Nie miałam żadnych testów, bo do tej pory miałam tylko kontakt z lekarzami, którzy najpierw wolą sobie chyba posprawdzać działanie leków :/ A nie zauważam żadnych konkretnych powiązań między pożywieniem a skórą.

Wiem, że nie mam żadnych alergii na pyłki, roztocza itp. bo taki test miałam robiony.

Mam gronkowca złocistego gdzieś w przewodzie pokarmowym, może to wszystko z tego. :?
Potrzebuję lekarza, który mnie jakoś rozsądnie poprowadzi, a nawet nie wiem, do jakiego rodzaju specjalisty się wybrać. Internista? Dietetyk? Endokrynolog? Ginekolog?

Mogłabym sobie zrobić jakieś konkretne testy, gdybym wiedziała na co... Jestem tylko pewna, że coś jest nie tak jeśli chodzi o układ pokarmowy, tylko nie wiem, co.
martini

Post autor: martini »

Ginekolog - endokrynolog, to na pewno. PCOs jest ściśle powiązane z tarczycą (albo tarczyca z PCOs) i leczenie tego osobno nie ma sensu. Na Gazecie było kiedyś forum o tym, ale gdzieś się przeniosło, na pewno znajdziesz namiar.
Tabletki antykoncepcyjne nie są w większości przypadków lekiem na PCO, tylko zaleczaniem - niewielu ginekologów zawraca sobie głowę układaniem bardziej złożonych terapii, bo one muszą być przemyślane na lata. Mam nadzieję, że trafiłaś na innego i on Twoje pigułki dobral akurat dlatego, że mu pasują jako części dłuższej terapii, a nie jak leci:)

Ja bym zaczęła od sprawdzenia tego glutenu jednak, bo on może mieć największy wpływ na hormony.
Internista odeśle Cię dalej, wiele osób tu trafiło do internistów, którzy uważali, że dorośli nie mają problemow z glutenem. Wal od razu do alergologa (bo możesz mieć alergię na mleko chociażby, niby nie pić mleka, tymczasem ono jest w większości kiełbas <:>> ) i gastrologa.
Aha, no i o tych bakteriach teraz przeczytałam, ale nie piszesz, ile ich tam jest, z lekarzem najlepiej pogadaj, co z nimi zrobić.
ODPOWIEDZ