okruszek=szpital, lekarze nie znają diagnozy. błagam o pomoc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

okruszek=szpital, lekarze nie znają diagnozy. błagam o pomoc

Post autor: MałgosiaSamosia »

Dzień dobry, jestem tu nowa. Mam 2 letnią córeczkę która od 4m-ca życia po glutenie wymiotuje (mleko z grysikiem, papinek, biszkopt, kaszka manna, zupka z kaszka manna, ziemniak z zupy zakluconej mąkką i ostatni raz maciupki okruszek jasnego chleba, autentycznie jak emocjonek). Reakcja wymiotna następuje po 4 do 6 godzinach. Karmiłam ją rok piersią ale że była niby dzieckiem kolkowym (ciągły brak snu i płacz) to eksperymentowałam z jedzeniem. Myślałam, że może płacze z głodu a to może skoro ja jadłam gluten to może to była przyczyna. Wymioty są okropne. Jak rano coś zjadła to wymioty trwają cały dzień. Dusi ją, wymiotuje żółcią- no nie da się opisać jak ona się męczy. Temu tyle tych prób żywieniowych, że żaden lekarz nie wpadł na problem glutenu. Mówili, że niemożliwe taki objaw, że dzieci z celiakia są chude, często mają infekcje, biegunki itd. Genetycznie nikt nie ma takich problemów w rodzinie. Ja od paru lat mam na pyłki traw i żyta chyba, że to po mnie ale alergolog niby wyklucza. Ja już po prostu nie wiem bo każdy z lekarzy gada co innego a gdzie z Kają idę to lekarze się śmieją, że to okaz zdrowia. Nie jest chuda itd. Fakt, że tylko ja od 3 wymiotów wiedziałam, że to coś z tym glutenem. Miała usg brzuszka, pakiet podstawowy uczuleniowy, 2 razy Transglutaminaza tkan. Iga, IgE i wszystko wychodzi dobrze bo ona nie przyjęła żadnej ilości. Mój mąż pojechał do Katowic chyba Grabowska się nazywa ta Pani dr, w nocy przyjmuje a ja mam jeszcze 7 m-ną córke więc nie pojechałam. Ona przepisała 3 leki gropoz g, Tyrol, dicoflor i usg refluksu i chyba biopsja jelita jej została co i tak nie zmieni faktu ze nie może jeść tego świństwa. Moje pytanie to czy zrobiłam wszystko co w mojej mocy żeby jej pomóc? Gdzie się jeszcze udać żebym wiedziała czy to alergia z której wyrośnie, czy celiakia, czy brak enzymu trawiennego, czy Bóg wie co jeszcze. Może mam te leki podać i będzie ok. Co mam robić, czy czegoś nie zaniechałam?. Odkąd wiem, że to problem glutenu kupuje raczej wszystko z atestami i te produkty co Wy macie tutaj na forum sprawdzone. No chyba, że ze zmęczenia coś z mężem przeoczymy ale to rzadkość bo za dużo kosztuje taki błąd. Od razu przepraszam za długość albo za mało dokładność, na przyszłość się poprawie tylko dajcie wskazówkio:).
Awatar użytkownika
Justyna R
Nowicjusz
Nowicjusz

okruszek=szpital,lekarze nie znaja diagnozy,blagam o pomoc

Post autor: Justyna R »

Witaj a robiliscie ta biopsje jesli tak jaki jest wynik,jesli jej nie zrobiliscie to zrob bo tylko tak dowiesz sie czy to celiakia.Pozd
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Czesc, nie robilam bo ponoc to bardzo traumatyczne badanie a jak ona i tak kazda odrobine zwraca to pewnie tez badanie wyjdzie dobrze. Zastanawiam sie czy po prostu zostawic to i czas pokaze czy moze te leki by ja wyleczyly.
Awatar użytkownika
Justyna R
Nowicjusz
Nowicjusz

okruszek=szpital,lekarze nie znaja diagnozy,blagam o pomoc

Post autor: Justyna R »

Niestety to nie przyjemne badanie ,ale moj synek tez je mial jak mial roczek.Wynik tego badania duzo wyjasni(jaki ubytek wloskow ma twoje dziecko jesli takowe ma).A co do lekow jesli przepisal je lekarz to je zastosuj a noz pomoga.Pozd
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje Justyna R za info, no musze poprostu uzbroic sie w cierpliwosc i myslec pozytywnie. Moze wyrosnie z tego skoro nie jest przesadzone, ze ma celiakie. Poczekam jeszcze troszke i pewnie bede musiala zrobic to badanie. Myslalam, ze znajde tutaj kogos z identycznym przypadkiem. Bylabym spokojna. Myslalam, ze moze jest col lub ktos gdzie nie bylam a warto :039:
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Warto byłoby pójść prywatnie do gastroenterologa. Mój synek miał robioną gastroskopię pod znieczuleniem. Warto szukać jeszcze innych przyczyn. Pozdro
Na diecie od 15.03.2011
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Gutek ja od 4m-ca życia Kaji łaże wszędzie z nią gdzie tylko ktoś mi coś nowego poleci, wszędzie prywatnie bo alergologów nie ma na kase a do gastro trzeba czekać bardzo długo. Wszędzie mówią jedno: zdrowa dziewczynka, nie widzieli takiego przypadku, gluten szkodzi to nie dawć, poczekać może wyrośnie. Wszędzie lub i może a ja czasami poprostu od zmysłów odchodze, że może jej coś właśnie innego jest ale co? Masz pomysł albo jakiegoś lekarza polecanego. Myślałam do Prokocimia jechać. Słyszałam, że to najlepszy szpital? Albo faktycznie walczyć z gorszymi dniami i poczekać jak podrośnie a może nóż będzie ok :)
Awatar użytkownika
GUTEK
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: GUTEK »

Poradnia Gastroenterologiczna w Zabrzu
ul. 3 Maja 15
Prof. dr hab. Krystyna Karczewska
Na diecie od 15.03.2011
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje, rozumiem ze skierowanie i telefonicznie sie umowic.
ODPOWIEDZ