Zagadki z CELIAKIĄ

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Zagadki z CELIAKIĄ

Post autor: Benius »

Witam. Celiakię stwirdzono gdy miałam roczek.Diete stosowałam do 15r. życia.6 lat nie stosowałam diety.Rok temu starałam się o dzecko,ale miałam dwa poronienia.Jestem też bardzo szczupła,za szczupła:( 3 miesiące temu mialam robioną biopsię z wycinkami,a wynik to"Celiakia? Nie można jednoznacznie potwierdzić klinicznie choroby" A lekarz powiedzia,że mogę stosować dietę,albo i nie.Zdecydowałam się na dietę tylko bezglutenowa bo słyszałam,że bezmleczna nie ma wpływu na przebieg ciąży.I stosuję już 3 tygonie,ale nie widzę np.żebym nabierała masy ciała. Ile muszę teraz odczekać,żeby móc znów zacząć starać się o dziecko? Celiakia jest chorobą do końca życia w każdym przypadku? Proszę o jakieś rady w tych tematach ktore poruszyłam...
Weronika 21 lat.
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Hesia »

Benius, a na jakiej podstawie zdiagnozowano u ciebie celiakię w dzieciństwie? Mialaś robioną biopsję? Czy badania na przeciwciała? Jakie miałaś objawy? Może popytaj rodziców.
Poronienia to strasznie delikatny temat. Może być tysiąc przyczyn :(
Wydaje mi się, że u mnie na wyniku biopsji też nie było diagnozy: celiakia. Był tylko stopień zaniku kosmków. Diagnozę postawił gastroenterolog.
Skąd jesteś? Poszukaj na forum lekarzy z twoich okolic znających się na celiakii u dorosłych.
Jeśli chodzi o dietę, to 3 tygodnie to chyba za mało, żeby były spektakularne wyniki. Musisz się uzbroić w cierpliwość.
Poza tym może wypowie się tutaj jeszcze ktoś z większym doświadczeniem...
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Gdybym miała jeszcze rodziców to pewnie i by mi pomogli,ale nistety już nie mam :( A co do moich poroneń to własnie ginekolog i jeden i drugi nie widzieli żadnych komplikacji mam nadzieję,żę otrzymam jeszcze więcej wskazówek i rad... Ale dziękuje Ci ślicznie za napisanie :)
Weronika 21 lat.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Re: Zagadki z CELIAKIĄ

Post autor: Magdalaena »

Benius pisze:3 miesiące temu mialam robioną biopsię z wycinkami,a wynik to"Celiakia? Nie można jednoznacznie potwierdzić klinicznie choroby"
A miałaś badane przeciwciała ?
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Masz może wynik biopsji w domu?
U mnie było napisane (specjalnie zajrzałam do dokumentacji sprzed 9 lat):
"Fragmenty błony śluzowej dwunastnicy z całkowitym spłaszczeniem kosmków oraz bardzo obfitym naciekiem zapalnym złożonym z komórek jednojądrowych i granulocytów."
Trafiłam do szpitala po dlugotrwałych biegunkach.
Na podstawie powyższego wyniku biopsji i dodatnim wyniku badania przeciwciał miałam postawioną diagnozę.
Drąż temat.
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie nie miałam robionych badań krwi na przeciwciała... Pytałam się tego gastrologa co robił mi biopsię czy może mam porobić jeszcze jakieś badania, ale odpowiedział mi,że biopsja wystarczy... Tylko,że byłam pewna,że jak zrobię to badanie to wynik będzie jakiś konkretny,a wynik to najper był opis" Prawidłowy obraz endoksopowy przełyku,żołądka oraz opuszki i początkowego odcinka części zastępującej dwunastnicy" A pod tym opisem " Nie można jednoznacznie potwierdzić rozpoznania klinicznego" Ale wyczytałam,że celiakia to choroba do końca życia więc dlatego pszeszłam na tą diete mimo moich niepewności do niej.... A te badania na przeciwciała czy one potwierdziłyby czy mam celiakię? Bo jeśli takie badania się robi przy celiaki to odrazu mykam do tego gastrologa po skierowanie....
Ostatnio zmieniony czw 10 gru, 2009 10:39 przez Benius, łącznie zmieniany 2 razy.
Weronika 21 lat.
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam przed sobą wyniki badań kiedy miałam robione jak miałam roczek. Leżałam w szpitalu w Warszawie wtedy na Marszałkowskiej... Stare papier i słabo już nawet widać literki,ale widać,że miałam mnóstwo badań: morfologia,p.ciała,ekg,usg,mocz,białko,itp.... Ooo miałam wtedy robiną i biopsję jak miałam roczek, a wtedy wynik był - "Powierzchniowy fragment błony śluzowej jelita cieńkiego z całkowitym zanikiem kosmyków" A w książece miałam napisane "dieta bezglutenowa-bezmleczna- do owołania" I tak do 15r. życia miałam ją stosowaną dopoki jeszcze miałam rodzców :( Ehhh....A teraz już 6 lat jestem bez diety boję się starac o dzidziusia,że znów poronie... No,ale już 3tygodnie stosuje narazie samą bezglutenową tylko jak mam to sprawdzić czy muszę nadal stosować i bezmleczną tak jak byłam mała.... :(
Ostatnio zmieniony czw 10 gru, 2009 11:02 przez Benius, łącznie zmieniany 1 raz.
Weronika 21 lat.
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

A propos badania przeciwciał, poniżej cytat ze strony stowarzyszenia:
"Bada się poziom przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (co najmniej w jednej z klas: IgAEmA i IgGEmA) , czasem także przeciw transglutaminazie tkankowej (IgAtTG). Są to specyficznych dla celiakii przeciwciała, których obecność we krwi potwierdza chorobę." ale razem z biopsją.
Musiałabyś to badanie zrobić jak najszybciej, skoro dopiero 3 tygodnie jesteś na diecie (bo w zasadzie nie powinno się być na diecie). Można je także wykonać prywatnie.
Czy poza poronieniami (współczuję bardzo...) masz jeszcze jakieś inne symptomy celiakii?
Czy masz jakieś dolegliwości żołądkowe? Jak wygląda morfologia (czy nie masz anemii?) Jeśteś może chorobliwie szczupła czy otyła? Częste zapalenia jamy ustnej (afty)? To wszystko może mieć znaczenie.
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak odbieraam wyniki biopsji to gastrolok powiedził,że wystąpiła jakaś anemia w jelitach... Jestem szczupła za szczupła ważę 48kg. na 170 wzrostu... dużo jadłam,ale zawsze zaraz tesz szłam do wc. kał w sumie był teardy,ale po każdym posiłku do wc.No i mimo to,że dużo jadłam nie mogłam przybrać na wadzę.A pozatym nie miałam żadnych obiaw. Jutro wybieram się do gastrologa po skierowanie na przeciw ciała... Mam nadzieję,że dowiem się czegoś konkretnego gdy już zrobię te badania i odbiore wyniki.... Dziękuję za rady. Aż mi lżej na duszy jakoś :)
Ostatnio zmieniony czw 10 gru, 2009 18:59 przez Benius, łącznie zmieniany 2 razy.
Weronika 21 lat.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Może jednak zacznij jeść glutenowo przed tymi badaniami... Przeciwciała pojawiają się w zasadzie tylko w czasie zwykłej, glutenowej diety.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

Benius pisze:I stosuję już 3 tygonie,ale nie widzę np.żebym nabierała masy ciała.
ja dietę stosuję od maja , do niedawna nie odczuwałam jej w masie ciała ;) z czego ja akurat się cieszyłam bo moja waga w normie ;) ale ostatnio coś zauważam że ciuszki robią się ciaśniejsze :oops: więc pewnie trzeba trochę czasu zanim organizm zareaguje na dietę , ja akurat nie chcę przytyć :/
Obrazek
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

No za to ja bym bardzo cieszyla jagbym nabrała troszkę ciała bo naprawdę jestem za szczuplutka:(
Weronika 21 lat.
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam:) Byłam dziś u gastrologa u siebie w Garwolinie po skierowania na te przeciw ciała,ale nistty nie dał mi skierowania tak odrazu dopiero 30.12.2009r. mam jechać jeszcze raz do niego do drugjej jego przychodnij w Żelechowie kurcze myślałam,że dostanę odrazu... Tylko jedno mnie dziwi bo obecnie jestem na diecie bezglutenowej i powiedziałam o tym dziś i również spytałam czy mam odstawić np. od dziś diete,że jak 30 da mi skierowanie to odrazu będę chciała zrobić to badanie... Spytałam czy wynik może wyjść źle,albo niepewnie jak zrobię to badanie stosując diete...A gastrolok powiedział mi tylko "Niekoniecznie" To już sama nie wiem pogubiłam się... Bardzo bym prosiła o rady.... Pozdrawiam:)
Weronika 21 lat.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

Przeciwciała pojawiają się we krwi kiedy spożywamy gluten, a kiedy go odstawimy stopniowo zanikają , więc nie powinno się być na diecie bezglutenowej jeżeli chce się zrobić miarodajne badania.
Obrazek
Benius
Nowicjusz
Nowicjusz

Aha dziękuje ślicznie:) Pozrawiam:)
Weronika 21 lat.
ODPOWIEDZ