Obfite wymioty

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Obfite wymioty

Post autor: MałgosiaSamosia »

Czy znacie kogos kto po zjedzeniu okruszka do 4 godz wymiotuje caly dzien, dusi sie itd.? Ciekawi mnie czy to kiedys sie skonczy czy przechodzi w biegunki czy to zwykla alergia i wyrosnie wnet? :D
chypre
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: chypre »

zdarzyło mi się w życiu dwa razy wymiotować po około 7 godzin, ale nie wiem co wtedy jadłam, nie pamiętam, nikomu nie przyszło przez myśl, że to nietolerancja pokarmowa, pogotowie doszukiwało się nadużyć używek, potem to określano jako zapalenie żołądka, teraz po diagnozie wiążę to z glutenem, ale nie potrafię powiedzieć po czym konkretnym to było no bo po prostu nieświadoma jadłam wszystko
Obrazek
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Acha, dzieki. Wsumie to szukam osob ktore maja tak jak cora ze zawsze po glutenie wymiotuja na maxa. Ciekawi mnie czy jest szansa na wyjscie z tego- wsumie szanse wzawsze sa :D Zastanawiam sie czy ten obiaw dolaczyl juz do nastepstw celiaki czy nie?
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Wszystko zależy od wrażliwości przewodu pokarmowego u danej osoby. Wiele razy miałem, że jeszcze nie skończyłem jeść, jeszcze nie wstałem od stołu, a nagle zaczynałem odczuwać bóle brzucha, które prowadziły do wymiotów, a innym razem dopiero po kilku godzinach, dniach, czy też tygodniach.

Przy częstych, ostrych wymiotach, można snuć podejrzenia celiakii lub podobnych nietolerancji pokarmowych.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
martini

Post autor: martini »

A może to ma nie tyle związek z celiakią, co z alergią na gluten na przykład?
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

No wlasnie u niej sie nie da stwierdzic na 100% co jest czy celiakia czy alergia i poprostu wyrosnie z tego. Wyniki wychadza dobrze. Szukam takiego przypadku jak ona czy sa szanse zeto zwykle uczulenie ktore szie od nas odczepi? :P
martini

A czy ona córka je mleko?
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak, z mlekiem nigdy nie bylo problemu. Karmilam ja rok a potem bez problemu bebiko i tak do dzis. Nie wiem czy to dobre no ale tez roznie mowia. Wszystko co mleczne a bez glutenu je.
martini

Chodzi mi o to, że mleko okropnie podwyższa poziom histamin w organiźmie i może przyczyniać się do nasilania reakcji alergicznych na podejrzane produkty - nawet jeśli samo w sobie nie jest alergenem. Ale to tylko moje snucie hipotez:)
MałgosiaSamosia
Nowicjusz
Nowicjusz

Aha, dzieki. Pomysle nad tym. Moze cos w tym byc
ODPOWIEDZ