proszę o pomoc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
socha
Nowicjusz
Nowicjusz

proszę o pomoc

Post autor: socha »

Witam ... czytam forum już od około miesiąca tzn od kiedy przeszedłem na dietę bezglutenową. Od około 8 lat (mam 26) mam problem z paznkciami i pękającymi opuszkami palców(paznokcie są takie matowe i pofałdowane poprzecznie, a opuszki palców stają się takie bardzo twarde i pękają aż do krwi i tak w kółko) i jakiś miesiąc temu na innym forum wyczytałem że to jest prawdopodobnie uczulenie na gluten, i tak się zaczęła moja przygoda z dietą. Od momentu rozpoczęcia diety zacząłem się wypróżniać normalnie(raz dziennie ) bo tak od trzech lat wypróżniałem się, jak ktoś to śmiesznie nazwał, jak krowa i to prawie po każdym większym posiłku. po kilku dniach zauważyłem też że palce nie wysychają mi tak szybko i tak jakby w 80 procentach się zagoiły...na paznokciach nie zauważyłem zmian. W wigilię zjadłem sporo smazonego karpia i jeszcze potem raz jadłem filety rybne w panierce - takie gotowe kupione... po tych tylko posiłkach wróciło moje szybkie wypróżnianie-(dodam jeszcze że mam strzykanie w stawach...takie głośne kliknięcia i non stop problem z górnymi zatokami- czy ktoś mi może coś doradzić lub zasugerować...byłbym bardzo wdzięczny nie wiem co się dzieje z moim organizmem ...już dawno straciłem siły do chodzenia po lekarzach specjalistach...
z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
p.s. zna koś może doświadczonego gastrologa i alergologa w Siedlcach??
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Tak na szybko - objawy, o których piszesz, jak najbardziej mogą wskazywać na celiakię. Celiakia nie jest uczuleniem na gluten, tylko trwałą nietolerancją glutenu (inne są mechanizmy działania choroby). Aby jednak mieć pewność, że to celiakia, należy wykonać badania - gastroskopię z biopsją dwunastnicy plus badanie przeciwciał z krwi. Najważniejsze jednak jest to, że przed i w czasie diagnozy trzeba jeść gluten. Czyli jeśli jesteś na mniej lub więcej bezglutenowej diecie od miesiąca, to powinieneś z niej zrezygnować i przemęczyć się jakiś czas - powinien ten czas ocenić lekarz, wydaje się, że 3-4 tygodnie zwykłej diety powinny wystarczyć, a następnie wykonać badania. Więcej o chorobie i jej diagnozie możesz przeczytać tu (w menu "O chorobie"): http://celiakia.pl/index.php?option=com ... &Itemid=37
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Sama obecność przeciwciał wskazuje na nietolerancję. Lepiej nie męcz się glutenem dłużej, niż to bezwzględnie konieczne.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
socha
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za podpowiedzi... motyla noga opuszki palców znowu mi popękały ... a dietę ciągle staram się zachowywać:( myślę że jeszcze z miesiąc pociągnę dietę i jeśli nic się nie zmieni to przejdę z powrotem na standardową szamkę i ewentualnie zrobię sobie badania. Ktos miał podobny problem to proszę o radę
pozdr
Czy to nie wydaje się podejrzane, że lekarze swoją działalność nazywają "praktyką"?:)
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: parówka »

Hej, jestem na diecie b/g już 5 lat. Odkąd pamiętam, zawsze miałam problem z paznokciami. Nierówne płytki paznokciowe, poprzeczne bruzdy i pękające opuszki przy paznokciach, co ciekawe, tylko u rąk. U nóg, było i jest w porządku. Kiedy leżałam w Szpitalu akademickim we Wrocławiu na gastroenterologii, pani doktor oprowadzając studentów po sali i pokazując im co ciekawsze przypadki kliniczne(byłam prawie dumna, że jestem takim przypadkiem) demonstrowała im moje pazurki z komentarzem, że takie "cóś" jest typowe dla celiaków. Po gastroskopii z pobraniem wycinków, zdiagnozowano celiakię. Teraz mimo ostrej diety b/g opuszki dalej pękają ale tylko zimą. Dermatolog stwierdził, że to wina przesuszonej skóry. Wcieram Alantan krem kilka razy na dzień ale niewiele to daje. Tylko doraźna poprawa. Na szczęście zima się kończy, może wiosną będzie lepiej... Pozdrawiam, parówka :D
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

Mnie pomaga moczenie palców w soku z alesu ( sok z apteki rozrobiony 1 do 1 z przegotowaną , zimną wodą).Moczę tak ok 5 minut i póżniej maść ochronna witaminowa. Pomaga, nawet bardzo :D
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Może maść cholesterolowa by Ci mogła pomóc? To taki tłuścioch.
socha
Nowicjusz
Nowicjusz

Kupiłem sok z aloesu ... maczam palce ( a no i pije bo niby pomaga na układ trawienny:) z kremów używam witaminowej firmy floslek (niebieska na przemian z pomarańczową...jak dla mnie są najlepsze ). Ostatnio przez przypadek(niewiedzę) zjadłem krupnik... i na tron biegałem kilka razy...także powoli upewniam się że chyba jednak mam celakię:( pozdr wszystkich :)
Czy to nie wydaje się podejrzane, że lekarze swoją działalność nazywają "praktyką"?:)
ODPOWIEDZ