Co to tak naprawdę jest gluten?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Co to tak naprawdę jest gluten?

Post autor: Anqula »

Piszę z zapytaniem co to tak naprawdę jest gluten. Wiem, że chodzi tu o białko roślinne zawarte w zbożach. Słyszałam jednak, że gluten jest tylko ogólnie rozpowszechnioną nazwą a tak naprawdę inaczej nazywa się białko w ziarnie pszenicy, jęczmieniu, życie czy owsie, które nam szkodzi (w każdym ze zbóż jest to inne białko roślinne). Jak zatem nazywają się poszczególne białka? Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie? Byłabym bardzo wdzięczna.
dieta od 14 października 2008r.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Gluten jest białkiem zawartym w ziarnach pszenicy( gliadyna) , żyta (sekalina), jęczmienia (hordeina) i owsa ( awenina). Z tego, co się nie tak dawno dowiedziałem, wartość odżywcza glutenu jest nikła. Proteina ta spełnia przede wszystkim rolę "kleju", która wiąże mąkę, jest takim przyczynkiem do nadania pieczywu odpowiedniej struktury.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

Jedna ciekawostka dotycząca glutenu. Pszenica ozima jest mniej glutenowa od pszenicy jare. I jak się dowiedziałam od mamy, moja ciotka właśnie taką pszenicę daje kurom, bo po zwykłej letniej chorują - mają rzadki kał znaczy się. Sama też taką je, bo czuje się po niej lepiej. Więc podejrzewam, że jeszcze wiele się możemy o glutenie dowiedzieć ciekawych rzeczy. :)
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

No tak, prolaminy, to taka mieszanina białek, szkodliwych dla chorych na celiakię, a te hordeiny i sekaliny i inne takie, zależnie od zboża, mają tak dla ułatwienia jedną wspólną nazwę gluten.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut, 2010 11:56 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Malia pisze:Jedna ciekawostka dotycząca glutenu. Pszenica ozima jest mniej glutenowa od pszenicy jare. I jak się dowiedziałam od mamy, moja ciotka właśnie taką pszenicę daje kurom, bo po zwykłej letniej chorują - mają rzadki kał znaczy się. Sama też taką je, bo czuje się po niej lepiej. Więc podejrzewam, że jeszcze wiele się możemy o glutenie dowiedzieć ciekawych rzeczy. :)
Tak, ale tego glutenu jest i tak na tyle dużo, że nie można jeść mąki z tych zbóż. Podobnie jest z orkiszem.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Orkisz należy do tej samej rodziny, co pszenica. W każdym razie coś koło tego.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut, 2010 11:55 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 301
Rejestracja: śr 10 lut, 2010 18:51
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Malia »

A ja mam jeszcze jedno pytanie: czy przeciwciała są u każdego? Bo jest poziom, który traktuje się jako niewskazujący na celiakię, prawda? Wiem, że to nie wyklucza rzecz jasna celiakii. Chodzi mi o to, że: po co organizm w ogóle wytwarza przeciwciała przeciwko czemuś na co nie jest uczulony?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Malia, to nie ten wątek, proszę trzymać się tematu.
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa

Post autor: Anqula »

dziękuje za odpowiedź:)
dieta od 14 października 2008r.
ODPOWIEDZ