Co to tak naprawdę jest gluten?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 75
- Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
- Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa
Co to tak naprawdę jest gluten?
Piszę z zapytaniem co to tak naprawdę jest gluten. Wiem, że chodzi tu o białko roślinne zawarte w zbożach. Słyszałam jednak, że gluten jest tylko ogólnie rozpowszechnioną nazwą a tak naprawdę inaczej nazywa się białko w ziarnie pszenicy, jęczmieniu, życie czy owsie, które nam szkodzi (w każdym ze zbóż jest to inne białko roślinne). Jak zatem nazywają się poszczególne białka? Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie? Byłabym bardzo wdzięczna.
dieta od 14 października 2008r.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Gluten jest białkiem zawartym w ziarnach pszenicy( gliadyna) , żyta (sekalina), jęczmienia (hordeina) i owsa ( awenina). Z tego, co się nie tak dawno dowiedziałem, wartość odżywcza glutenu jest nikła. Proteina ta spełnia przede wszystkim rolę "kleju", która wiąże mąkę, jest takim przyczynkiem do nadania pieczywu odpowiedniej struktury.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Jedna ciekawostka dotycząca glutenu. Pszenica ozima jest mniej glutenowa od pszenicy jare. I jak się dowiedziałam od mamy, moja ciotka właśnie taką pszenicę daje kurom, bo po zwykłej letniej chorują - mają rzadki kał znaczy się. Sama też taką je, bo czuje się po niej lepiej. Więc podejrzewam, że jeszcze wiele się możemy o glutenie dowiedzieć ciekawych rzeczy. 

"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
No tak, prolaminy, to taka mieszanina białek, szkodliwych dla chorych na celiakię, a te hordeiny i sekaliny i inne takie, zależnie od zboża, mają tak dla ułatwienia jedną wspólną nazwę gluten.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut, 2010 11:56 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tak, ale tego glutenu jest i tak na tyle dużo, że nie można jeść mąki z tych zbóż. Podobnie jest z orkiszem.Malia pisze:Jedna ciekawostka dotycząca glutenu. Pszenica ozima jest mniej glutenowa od pszenicy jare. I jak się dowiedziałam od mamy, moja ciotka właśnie taką pszenicę daje kurom, bo po zwykłej letniej chorują - mają rzadki kał znaczy się. Sama też taką je, bo czuje się po niej lepiej. Więc podejrzewam, że jeszcze wiele się możemy o glutenie dowiedzieć ciekawych rzeczy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Orkisz należy do tej samej rodziny, co pszenica. W każdym razie coś koło tego.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut, 2010 11:55 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
A ja mam jeszcze jedno pytanie: czy przeciwciała są u każdego? Bo jest poziom, który traktuje się jako niewskazujący na celiakię, prawda? Wiem, że to nie wyklucza rzecz jasna celiakii. Chodzi mi o to, że: po co organizm w ogóle wytwarza przeciwciała przeciwko czemuś na co nie jest uczulony?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Malia, to nie ten wątek, proszę trzymać się tematu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia