Cześć ;]
Robił może ktoś z was pomiar we krwi wit. B12 ? Jestem strasznie ciekawy, jaki jej poziom mają celiakowie, zwłaszcza przed rozpoczęciem diety. Ale PO tez sie przydadza.
Pozdrawiam
Witamina B12
Moderator: Moderatorzy
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
Jestem ciekawy pewnej zależności, mam taką swoją mała teorię. Jest to zamknięte koło - najpierw poprzez gluten i ogolnie niezdrowa zywnosc nisczymy sobie uklad pokarmowy. B12 w chorobach u.p, a zwlaszcza o ile sie nie myle żołądka który wytwarza czynnik (czynnik Castla ?) porzebny do wchlaniania tejze witaminki, duzo gorzej sie wchlania. W niektorych przypadkach prawie wcale ... Witamina B12 odpowiada m.in za synteze DNA i prawidłową odbudowę nowych komórek, więc jej niedobór sprawia, że nowe komórki są nierprawidłowo tworzone, co przy wiekszych niedoborach uniemozliwia prawidlowa odbudowe układu pokarmowego. Powstaje kolo zamkniete ktoro moze byc powodem males skutecznosci diety. Co ciekawsze - dolna granica w Polsce jest duzo zanizona - okolo 220 jednostek (nie pamietam dokladnie czego), kiedy na zachodzie dolna granica jest ponad 400, a optymalny poziom powinien wynosci okolo 600 jednostek !
To tylko moja teoria, nie wiem ile w niej prawdy dlatego interesuja mnie te wyniki ;p
To tylko moja teoria, nie wiem ile w niej prawdy dlatego interesuja mnie te wyniki ;p