Proszę o porade i pomoc ...
Moderator: Moderatorzy
Proszę o porade i pomoc ...
Witam
Jestem tu nowy; mój 1-szy post. Chciałbym zasięgnąć waszej rady i opinii. Na forum trafiłem przypadkowo a o Glutenie i Celiakii ( nawet nie wiem jak do to odmienić ) wiem od 2-3 dni a posidam 24 lata
Moj problem zaczął sie jakoś 5 miesięcy temu. Zaczęło się od makaronu (treningi wymagający wysoko węglowej diecie), po którym byłem [...] senny następnie pojawiły się bole głowy zapchany nos; biały śluz z nosa ... senność zmęczenie trudności w myśleniu nawet problemy natury psychicznej i te stany trwają do dzisiaj; dla testu zjem miskę makaronu z jajkiem; 5 minut po zjedzeniu zawroty i bol głowy i senność od razu do łóżka spac... aha zapomniał bym do tego ciężki oddech jak by mi płuca ścisnęło. Było jakis czas dobrze i nagle znajomy miał imieniny zjadłem dobry kawałek toru; nagle prawie że zacząłem sie dusic .... nie mogłem złapac oddechu jak bym przebiegł 4 kmy. Zjadłem zupke amino; nagle zrobilo mi sie [...] gorąco spociłem sie i byłem tak senny że słaniałem sie na nogach ledwo stałem ... nie zawsze mam takie stany i nie po każdym jedzeniu. Do tej pory boli mnie glowa 2-3y razy dziennie, problemy z oddychaniem; i straszna sennosc, co 2ugi dzien spie po pracy + probelmy intelektualne.
Aha dodać mogę że podejrzewałem zapalenie oskrzeli i zapchane zatoki; byłem na prześwietleniu i u laryngologa = Czysto ... nic nie ma
Jesteście w stanie wywnioskowac coś z mojej historii ??
Pozdrawiam wszystkich
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Pon 28 Cze, 2010 16:03 ]
//Dziękujemy za nowy post na forum i pozdrowienia oraz prosimy o nieużywanie wulgaryzmów, jakkolwiek popularne by nie były.
Jestem tu nowy; mój 1-szy post. Chciałbym zasięgnąć waszej rady i opinii. Na forum trafiłem przypadkowo a o Glutenie i Celiakii ( nawet nie wiem jak do to odmienić ) wiem od 2-3 dni a posidam 24 lata
Moj problem zaczął sie jakoś 5 miesięcy temu. Zaczęło się od makaronu (treningi wymagający wysoko węglowej diecie), po którym byłem [...] senny następnie pojawiły się bole głowy zapchany nos; biały śluz z nosa ... senność zmęczenie trudności w myśleniu nawet problemy natury psychicznej i te stany trwają do dzisiaj; dla testu zjem miskę makaronu z jajkiem; 5 minut po zjedzeniu zawroty i bol głowy i senność od razu do łóżka spac... aha zapomniał bym do tego ciężki oddech jak by mi płuca ścisnęło. Było jakis czas dobrze i nagle znajomy miał imieniny zjadłem dobry kawałek toru; nagle prawie że zacząłem sie dusic .... nie mogłem złapac oddechu jak bym przebiegł 4 kmy. Zjadłem zupke amino; nagle zrobilo mi sie [...] gorąco spociłem sie i byłem tak senny że słaniałem sie na nogach ledwo stałem ... nie zawsze mam takie stany i nie po każdym jedzeniu. Do tej pory boli mnie glowa 2-3y razy dziennie, problemy z oddychaniem; i straszna sennosc, co 2ugi dzien spie po pracy + probelmy intelektualne.
Aha dodać mogę że podejrzewałem zapalenie oskrzeli i zapchane zatoki; byłem na prześwietleniu i u laryngologa = Czysto ... nic nie ma
Jesteście w stanie wywnioskowac coś z mojej historii ??
Pozdrawiam wszystkich
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Pon 28 Cze, 2010 16:03 ]
//Dziękujemy za nowy post na forum i pozdrowienia oraz prosimy o nieużywanie wulgaryzmów, jakkolwiek popularne by nie były.
Ostatnio zmieniony pn 28 cze, 2010 16:01 przez DanyD, łącznie zmieniany 3 razy.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Zrób sobie przeciwciała, idź do gastroenterologa zrobić biopsję dwunastnicy, idź do alergologa zrobić testy. I pamiętaj! Aż nie będziesz miał wyników biopsji, musisz się męczyć i nawet jeśli ustalisz, co Ci szkodzi, musisz to jeść i przechodzić przez mękę . To żart, ale niektórzy tu tak to widzą.
Do tych lekarzy spróbuj pójść, ale poeksperymentuj też z dietą. Gluten to jedno, zastanów się nad cukrem w ogóle. Diabli wiedzą. W końcu używałeś wysokowęglowodanowej diety, więc może można by pomyśleć o tym, czym niektórzy straszą dzieci, a niektórzy w ogóle w to nie wierzą: Candida albicans, ew. jakiś inny pasożyt <co?>
Eksperymenty zacznij od glutenu (przeczytaj gdzieś na stronie w czym to jest, potem tego po prostu nie jedz).
Do tych lekarzy spróbuj pójść, ale poeksperymentuj też z dietą. Gluten to jedno, zastanów się nad cukrem w ogóle. Diabli wiedzą. W końcu używałeś wysokowęglowodanowej diety, więc może można by pomyśleć o tym, czym niektórzy straszą dzieci, a niektórzy w ogóle w to nie wierzą: Candida albicans, ew. jakiś inny pasożyt <co?>
Eksperymenty zacznij od glutenu (przeczytaj gdzieś na stronie w czym to jest, potem tego po prostu nie jedz).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Szybkie pytanie; jak sie robi biopsje dwunastnicy ?? .... dla ciekawostki miałem kiedyś wrzody na dwunastnicy; samo przeszło jakies 10-15 lat temu
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:32 przez DanyD, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
Przy okazji gastroskopii. Metod jest kilka, ale pewnie najpopularniejsza to wjechanie gastroskopem przez usta do dwunastnicy i pobranie w kilku miejscach szczypczykami próbek nabłonka. Potem te próbki mają być mikroskopowo zbadane pod kątem zaniku kosmków jelitowych.
Jak te wrzody zdiagnozowano?
Jak te wrzody zdiagnozowano?
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:36 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ak te wrzody zdiagnozowano?
Oficjalna wersja była taka że za szybko rosne i moje wnętrzności tj. własnie dwunastnica nie nadążała nad reszta i miała ubytki tj wrzody i nikt i nic nie było mi wstanie pomoc okolo roku czasu męki i potwornego bólu...
do reszty; miał ktoś podobny przypadek i podobne objawy ??
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:42 przez DanyD, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
Zrób w takim razie przeciwciała (choćby jutro - to niestety koszt pewnie z 200 PLN, ale może trafisz na promocję) i idź do alergologa. Jednocześnie eksperymentuj z eliminacją różnych rzeczy z diety. Jeśli i tak nie chcesz robić biopsji, zobacz po prostu czy czujesz się lepiej po odstawieniu glutenu (niektórzy mówią o miesiącach, ja widziałem różnicę pod dniach). Jeśli dodatkowo przeciwciała wyjdą dodatnie, to wniosek jest prosty.
- titrant
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67
Tak, należy zbadać przeciwciała przeciw endomysium, przeciw gliadynie i przeciw transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG we krwi.
I skoro już ustaliłeś ponad wszelką wątpliwość, że zupki amino Ci szkodzą, nie jedz ich. Przeczytaj składniki takiej zupki i sprawdzaj je w izolacji po kolei czy wywołują taki sam skutek jak cała zupka.
Tak, należy zbadać przeciwciała przeciw endomysium, przeciw gliadynie i przeciw transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG we krwi.
I skoro już ustaliłeś ponad wszelką wątpliwość, że zupki amino Ci szkodzą, nie jedz ich. Przeczytaj składniki takiej zupki i sprawdzaj je w izolacji po kolei czy wywołują taki sam skutek jak cała zupka.
-
- Aktywny Forumowicz
Takie same objawy miał mój syn.Pierwotnie miał wrzody żołądka.Zalecana dieta lekka m.in. bułki pszenne, gotowana kasza jęczmienna. Po takim jedzonku miał totalny odjazd-słaniał się na nogach. Gastroskopia wykazała zanik kosmków III a w skali Marscha.Potem badania przeciwciał -diagnoza celiakia.
Sprzęt do robienia gastroskopii jest już naprawdę nowoczesny.Sama miałam wykonywane to badanie trzy razy i mogę stwierdzić, że jest do przeżycia.
Syn czuje się teraz bardzo dobrze, oczywiście na diecie bezglutenowej.
Sprzęt do robienia gastroskopii jest już naprawdę nowoczesny.Sama miałam wykonywane to badanie trzy razy i mogę stwierdzić, że jest do przeżycia.
Syn czuje się teraz bardzo dobrze, oczywiście na diecie bezglutenowej.
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 16:24 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Jeśli bardzo się boisz, możesz (za dodatkową opłatą - NFZ dorosłym tego nie funduje) dać się uśpić. Ja dałam sie uśpić, nic nie pamiętam i jestem szczęśliwaKrystyna Smentek pisze: Sprzęt do robienia gastroskopii jest już naprawdę nowoczesny.Sama miałam wykonywane to badanie trzy razy i mogę stwierdzić, że jest do przeżycia.
- Magdalaena
- -#Moderator
To nie jest śmieszne, a titrant prezentuje swoje prywatne odosobnione poglądy na medycynę.titrant pisze:Zrób sobie przeciwciała, idź do gastroenterologa zrobić biopsję dwunastnicy, idź do alergologa zrobić testy. I pamiętaj! Aż nie będziesz miał wyników biopsji, musisz się męczyć i nawet jeśli ustalisz, co Ci szkodzi, musisz to jeść i przechodzić przez mękę . To żart, ale niektórzy tu tak to widzą.
Obecny standard diagnostyki celiakii zakłada zbadanie przeciwciał we krwi i zrobienie biopsji jelita w czasie, kiedy pacjent nie jest na diecie bezglutenowej
Tu masz dłuższy tekst na ten temat :
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67
@DanyD - nie wiem, czy Twoje objawy wskazują na celiakię. Taka nagła reakcja na konkretny pokarm kojarzy mi się raczej z alergią. Ale i tak nasze rady nie zastąpią Ci lekarza. Mogę Cię tylko wesprzeć psychicznie i życzyć dobrej i szybkiej diagnozy.