Proszę o porade i pomoc ...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

DanyD
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o porade i pomoc ...

Post autor: DanyD »

Witam

Jestem tu nowy; mój 1-szy post. Chciałbym zasięgnąć waszej rady i opinii. Na forum trafiłem przypadkowo a o Glutenie i Celiakii ( nawet nie wiem jak do to odmienić :P ) wiem od 2-3 dni a posidam 24 lata

Moj problem zaczął sie jakoś 5 miesięcy temu. Zaczęło się od makaronu (treningi wymagający wysoko węglowej diecie), po którym byłem [...] senny następnie pojawiły się bole głowy zapchany nos; biały śluz z nosa ... senność zmęczenie trudności w myśleniu nawet problemy natury psychicznej i te stany trwają do dzisiaj; dla testu zjem miskę makaronu z jajkiem; 5 minut po zjedzeniu zawroty i bol głowy i senność od razu do łóżka spac... aha zapomniał bym do tego ciężki oddech jak by mi płuca ścisnęło. Było jakis czas dobrze i nagle znajomy miał imieniny zjadłem dobry kawałek toru; nagle prawie że zacząłem sie dusic .... nie mogłem złapac oddechu jak bym przebiegł 4 kmy. Zjadłem zupke amino; nagle zrobilo mi sie [...] gorąco spociłem sie i byłem tak senny że słaniałem sie na nogach ledwo stałem ... nie zawsze mam takie stany i nie po każdym jedzeniu. Do tej pory boli mnie glowa 2-3y razy dziennie, problemy z oddychaniem; i straszna sennosc, co 2ugi dzien spie po pracy + probelmy intelektualne.

Aha dodać mogę że podejrzewałem zapalenie oskrzeli i zapchane zatoki; byłem na prześwietleniu i u laryngologa = Czysto ... nic nie ma

Jesteście w stanie wywnioskowac coś z mojej historii ??

Pozdrawiam wszystkich

[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Pon 28 Cze, 2010 16:03 ]
//Dziękujemy za nowy post na forum i pozdrowienia oraz prosimy o nieużywanie wulgaryzmów, jakkolwiek popularne by nie były.
Ostatnio zmieniony pn 28 cze, 2010 16:01 przez DanyD, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Zrób sobie przeciwciała, idź do gastroenterologa zrobić biopsję dwunastnicy, idź do alergologa zrobić testy. I pamiętaj! Aż nie będziesz miał wyników biopsji, musisz się męczyć i nawet jeśli ustalisz, co Ci szkodzi, musisz to jeść i przechodzić przez mękę :). To żart, ale niektórzy tu tak to widzą.

Do tych lekarzy spróbuj pójść, ale poeksperymentuj też z dietą. Gluten to jedno, zastanów się nad cukrem w ogóle. Diabli wiedzą. W końcu używałeś wysokowęglowodanowej diety, więc może można by pomyśleć o tym, czym niektórzy straszą dzieci, a niektórzy w ogóle w to nie wierzą: Candida albicans, ew. jakiś inny pasożyt <co?>

Eksperymenty zacznij od glutenu (przeczytaj gdzieś na stronie w czym to jest, potem tego po prostu nie jedz).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
DanyD
Nowicjusz
Nowicjusz

Szybkie pytanie; jak sie robi biopsje dwunastnicy ?? .... dla ciekawostki miałem kiedyś wrzody na dwunastnicy; samo przeszło jakies 10-15 lat temu
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:32 przez DanyD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

Przy okazji gastroskopii. Metod jest kilka, ale pewnie najpopularniejsza to wjechanie gastroskopem przez usta do dwunastnicy i pobranie w kilku miejscach szczypczykami próbek nabłonka. Potem te próbki mają być mikroskopowo zbadane pod kątem zaniku kosmków jelitowych.

Jak te wrzody zdiagnozowano?
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:36 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
DanyD
Nowicjusz
Nowicjusz

miałem to robione za dzieciaka przy wrzodach .... nie wiem czy dam rade mam z tym złe wspomnienia ... wręcz jestem zrażony ....
DanyD
Nowicjusz
Nowicjusz

ak te wrzody zdiagnozowano?

Oficjalna wersja była taka że za szybko rosne i moje wnętrzności tj. własnie dwunastnica nie nadążała nad reszta i miała ubytki tj wrzody i nikt i nic nie było mi wstanie pomoc okolo roku czasu męki i potwornego bólu...

do reszty; miał ktoś podobny przypadek i podobne objawy ??

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:42 przez DanyD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

Zrób w takim razie przeciwciała (choćby jutro - to niestety koszt pewnie z 200 PLN, ale może trafisz na promocję) i idź do alergologa. Jednocześnie eksperymentuj z eliminacją różnych rzeczy z diety. Jeśli i tak nie chcesz robić biopsji, zobacz po prostu czy czujesz się lepiej po odstawieniu glutenu (niektórzy mówią o miesiącach, ja widziałem różnicę pod dniach). Jeśli dodatkowo przeciwciała wyjdą dodatnie, to wniosek jest prosty.
Awatar użytkownika
titrant

Z grubsza takie same objawy miałem ja. Dochodziło jeszcze jakby odrealnienie i oddalenie.
DanyD
Nowicjusz
Nowicjusz

przeciwciała polegają na pobraniu krwi ? o tym mowa ?

10 min temu zjadłem zupke amino i znow czuje szum w głowie i ucisk ...
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 12:47 przez DanyD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67

Tak, należy zbadać przeciwciała przeciw endomysium, przeciw gliadynie i przeciw transglutaminazie tkankowej w klasach IgA i IgG we krwi.

I skoro już ustaliłeś ponad wszelką wątpliwość, że zupki amino Ci szkodzą, nie jedz ich. Przeczytaj składniki takiej zupki i sprawdzaj je w izolacji po kolei czy wywołują taki sam skutek jak cała zupka.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Takie same objawy miał mój syn.Pierwotnie miał wrzody żołądka.Zalecana dieta lekka m.in. bułki pszenne, gotowana kasza jęczmienna. Po takim jedzonku miał totalny odjazd-słaniał się na nogach. Gastroskopia wykazała zanik kosmków III a w skali Marscha.Potem badania przeciwciał -diagnoza celiakia.
Sprzęt do robienia gastroskopii jest już naprawdę nowoczesny.Sama miałam wykonywane to badanie trzy razy i mogę stwierdzić, że jest do przeżycia.
Syn czuje się teraz bardzo dobrze, oczywiście na diecie bezglutenowej.
Ostatnio zmieniony pt 25 cze, 2010 16:24 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

Ja takie objawy miałam zanim stwierdzono u mnie alergię na pszenicę (wszystko) tylko głowa mnie bolała tak średnio 1x na 2 tygodnie ( migrena)
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Krystyna Smentek pisze: Sprzęt do robienia gastroskopii jest już naprawdę nowoczesny.Sama miałam wykonywane to badanie trzy razy i mogę stwierdzić, że jest do przeżycia.
Jeśli bardzo się boisz, możesz (za dodatkową opłatą - NFZ dorosłym tego nie funduje) dać się uśpić. Ja dałam sie uśpić, nic nie pamiętam i jestem szczęśliwa :D
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

titrant pisze:Zrób sobie przeciwciała, idź do gastroenterologa zrobić biopsję dwunastnicy, idź do alergologa zrobić testy. I pamiętaj! Aż nie będziesz miał wyników biopsji, musisz się męczyć i nawet jeśli ustalisz, co Ci szkodzi, musisz to jeść i przechodzić przez mękę :). To żart, ale niektórzy tu tak to widzą.
To nie jest śmieszne, a titrant prezentuje swoje prywatne odosobnione poglądy na medycynę.
Obecny standard diagnostyki celiakii zakłada zbadanie przeciwciał we krwi i zrobienie biopsji jelita w czasie, kiedy pacjent nie jest na diecie bezglutenowej

Tu masz dłuższy tekst na ten temat :
http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67

@DanyD - nie wiem, czy Twoje objawy wskazują na celiakię. Taka nagła reakcja na konkretny pokarm kojarzy mi się raczej z alergią. Ale i tak nasze rady nie zastąpią Ci lekarza. Mogę Cię tylko wesprzeć psychicznie i życzyć dobrej i szybkiej diagnozy.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Przemysłowe makarony to nie tylko gluten, ale często także jajka i mleko (np serwantka).
Jaką dietę stosujesz przy tych treningach? Może przedobrzyłeś z jednym rodzajem węglowodanow na przykład? To też nie jest za bardzo zdrowe. No i nie stosowałeś żadnych odżywek?
ODPOWIEDZ