produ,kty wysoko bialkowe dla bezglutenowcow?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eldo_tu
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 71
Rejestracja: czw 15 lip, 2010 12:46
Lokalizacja: StalGorzów
Kontakt:

produ,kty wysoko bialkowe dla bezglutenowcow?

Post autor: eldo_tu »

mam diete wysokobialkowa:P bezglutenowa;/ (z wykluczeniem nabialu i mleka wszelkiego rodzaju)

jakie produkty, warzywa, owoce sa wam znane, i maja w sobie duzo bialka??
''Pożycz mi płuca, bo moje się zapadły
Możesz pomyśleć też o butach, moje się już zdarły
Pożycz mi oczy, ja nie widzę już nic
Pożycz mi nogi, moje nie mają już siły iść "
Madzia295
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 73
Rejestracja: ndz 10 sty, 2010 12:55
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: Madzia295 »

Dużo białka mają: chude mięsa(indycze), ryby, jaja, a z produktów roślinnych- warzywa strączczkowe: fasola, groch itp.; warto też spożywać brokuły(maja taką zawartość wapnia jak mleko). :)
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Jeszcze bym dorzucił orzechy.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Dowolne mięsa mają dużo białka - niezależnie czy chude, czy tłuste. Tłuste oczywiście mają więcej kalorii i tłuszczu :). Czyli jeszcze wołowina, wieprzowina, kurczak, baranina i co tam jeszcze. Znacznie mniej białka (a za to dużo tłuszczu) mają takie części zwierzaków jak skóra czy boczek (to wszak nie mięso). Poza tym trzeba wiedzieć, że żelatyna, która składa się niemal w 100% z białka (taka w proszku, do przygotowania, bo miśki itp. składają się głównie z cukru), to pochodzi ono z kolagenu i jest niepełnowartościowe. Dlatego żelatynę można sobie odpuścić. A legendę, że żelatyna pomaga na stawy, należy raczej między bajki włożyć.

Wszystkie strączkowe, oczywiście. Gdzieś znalazłem informację, że ciecierzyca ma najlepszy profil aminokwasowy, ale nie obstaję przy tym.

Orzechy jak najbardziej, oprócz kokosowych. I nasiona, te z bakalii: pestki słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane. Tylko orzechy i pestki mają też dużo tłuszczu i przez to horrendalną kaloryczność (a tłuszcz ma podobno zaspokajać apetyt).
Ostatnio zmieniony śr 04 sie, 2010 10:43 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Tłuszcz dodaje większego smaczku :>
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ