[ciach]Z tematu "Kawa i herbata" autor: joanna żuchowska
Jeszcze jedno pytanko:czy wy na prawdę aż tak ściśle przestrzegacie diety?Ja jestem na diecie od 26 lat,ale nie zwracam aż takiej uwagi na składniki.Przyznam,że mam już serdecznie dość celiakii.Dlatego dziwi mnie wasze podejscie do tej choroby.Piszecie tak jakby to było nic takiego.
Dieta jest jedynym sposobem, aby "pozbyć się" celiakii... Celowo napisałem to słowo w cudzysłowie. Skąd wiesz jakie ubytki na zdrowiu spowoduje u Ciebie nieprzestrzeganie diety? Może nie dziś, nie w przyszłym roku, ale za parę lat może się w końcu coś odezwać. Stosuj dietę, bo robiąc to myślisz o sobie, w sensie - dbasz o siebie. To tak jakbyś w środku zimy chodziła w podkoszulku i krótkich spodenkach. TRZEBA w zimie ubierać się ciepło, TRZEBA w celiakii jeść odpowiednio...
Czy wszyscy przestrzegają diety? Nie wiem. Ja czytam składniki NA WSZYSTKIM, sprawdzam WSZYSTKIE produkty zanim podam je dziecku... Chcę, żeby miała jak najmniej problemów.
Nikt nie powiedział, że celiakia jest przyjemna i fajna. Nikt nie może powiedzieć, że w następnym wcieleniu
Ale wszyscy jakoś próbujemy rozwiązywać ten problem. Nie wolno się poddać myślom, że jest naprawdę źle... Nie słuchaj ludzi. Każdy z nich ma własne problemy, więc bardzo łatwo użalać się nad innymi. Różnica jest taka, że Ty musisz się w końcu przyznawać do tego, że jesteś chora, a oni mogą przed innymi ukryć własne przywary. Nie roztrząsaj sprawy Twojej celiakii wśród ludzi, którzy nie chcą Cię zrozumieć. Tłumacz im, że takich ludzi jest dużo i będzie jeszcze więcej, że do niedawna celiakia była słabo diagnozowana, a jej wykrycie i stosowanie diety może uchronić wiele osób przed chorobami charakterystycznymi dla podeszłego wieku, czy chorobami układu trawiennego.
Musisz nauczyć się mówić stanowczo "nie". Dlaczego ktoś ma z Ciebie robić wariata? "Mam celiakię, nie mogę jeść mąki, więc takich ciasteczek także. Nie jem też z tego powodu paru innych rzeczy, ale nie wiem czy to cię interesuje". Proste odpowiedzi dla prostych ludzi... Odchudzanie przecież też jest Twoją prywatną sprawą, to Ty byś decydowała, czy się odchudzasz. Na razie nie trzeba tego zgłaszać do Urzędu Skarbowego

Moja córka ma dopiero 3,5 roku ale też oczywiście boję się co będzie, jak podrośnie. Postaram się jednak, żeby nie poddawała się złośliwościom, bo jak widać celiakia to nie tylko problem gastryczny, ale także sprawa akceptacji wśród znajomych i nieznajomych.
W tamtym tygodniu moja żona zrobiła sobie badania na celiakię. Ma 33 lata. Własnie dowiedziała się, że ma przeciwciała gliadynowe. Wizyta u lekarza i decyzja o diecie być może w przyszłym tygodniu. Na razie obżera się chlebem i pije piwo za trzech