Witam,
Nie wiem czy juz był już taki temat...6 miesieczny berbec pod czas wprowadzania glutenu do jego diety otrzymywal pełne dawki. I tak np. rano zjadal kaszke manne, a pozniej obiadek z mannną i np kolacja tez glutenem. Mam na myśli, że do mleka dodawano mu 3-4 łyżek stołowych kaszy(wg. przepisu) Czy takie wprowadzenie, innymi słowy BOMBY glutenowej mogło być przyczyną celiaki? Czy i tak byłby na to chory bez wzgledu ile tego glutenu otrzymywał?
Dziękuję za odpowiedź
Kijana
Przedawkowanie glutenu u 6 m-go dzidziusia, powodem celiaki?
Moderator: Moderatorzy
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Re: Przedawkowanie glutenu u 6 m-go dzidziusia, powodem celi
Przyczyną, na pewno nie. Bo pierwotną przyczyną są predyspozycje genetyczne.Kijanka pisze: Czy takie wprowadzenie, innymi słowy BOMBY glutenowej mogło być przyczyną celiaki?
Natomiast czy byłby chory - trudno powiedzieć. Według badań, aż 30 % społeczeństwa ma geny predestynujące do choroby, a tylko niektórzy spośród nich zachorują. Wpływ mają również inne czynniki (np. zakażenia wirusowe przewodu pokarmowego, nadmierny stres (ciąża, operacje itp), antybiotykoterapia, i być może nadmierna ekspozycja na gluten).Kijanka pisze: Czy i tak byłby na to chory bez wzgledu ile tego glutenu otrzymywał
Czyli - zachorował, bo miał genetyczną skłonność. Być może choroba nie ujawniłaby się wcale lub ujawniła by się w późniejszym wieku . Choć tego nikt nie wie i jest to poprostu takie gdybanie.
Pewnie zmartwi Cię to co napisałam, ale z drugiej strony, jeśli i tak miałoby zachorować, to może lepiej teraz, gdy choroba ma dramatyczny przebieg i każdy lekarz ją rozpozna. Za parę (paręnaście) lat, byłoby to trudniejsze, ze względu na niespecyficzne objawy u dzieci starszych i ludzi dorosłych. Po drodze Twoje dziecko "dorobiło" by się paru chorób wynikających z nieleczonej celiakii i na parę lat straciłoby radość życia (ze względu na dolegliwości). Jeśli będziecie przestrzegać diety bezglutenowej - będzie zdrowo rósł i będzie zadowolony z życia - jak każdy zdrowy człowiek.
zgadzam się z Grażyną że twoje dziecko może lepiej że w tak wczesnym wieku ma wykrytą chorobę niż w późniejszych latach po tym jak w organiźmie pojawiły by się już nieodwracalne zmiany.wiem po moim dziecku że dobrze że wykryli mu w tak młodym wieku a miał 3 latka bo na początku przed wykryciem celiaki dziecko nie chciał mi już jeść robiło mi lużne kupki i brzuszek mialo cały czas duży i lekarze nie wiedzieli od czego on to ma.dlatego ja się cieszę że mamy tak wcześnie wykrytą celiaki(choć wiadomo że wolałabym żeby jej nie mniał)ale teraz gdy stosujemy dietę to dziecko jest wesołe,apetyt mu wrocił,kupki się unormowały i nie widać po nim że ma celiakie.Trzeba poprostu stosować dietę bezglutenową i dziecko będzie rozwijał się jak każde.