Piwo, komunia itp.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tofik
Nowicjusz
Nowicjusz

Piwo, komunia itp.

Post autor: tofik »

Witam,
Pewnie mnie zaraz za to co napiszę wyśmiejecie i zaczniecie naprowadzać mnie na "dobrą drogę", ale każdy żyje tak jak chce.

Po pierwsze chcę aby ten temat był w miarę możliwie krótki i proszę o nie wypowiadanie się osób które nie są pewni na 100% o tym co piszą

Po pierwsze chciałbym się zapytać o listę piw i zawartość glutenu w nich:

viewtopic.php?t=1889

Pijam piwo sporadycznie (tak, tak, wiem, że robię źle) i NIE NAMÓWICIE MNIE ABYM PRZESTAŁ więc jeśli chcecie mi pomóc to proszę mi powiedzieć, 1)czy pijąc np. Calsberga "robię lepiej" niż pijąc Żywca, czy to nie ma żadnego znaczenia czym się truję.

Widziałem również temat o wódce. Najpierw pisali ludzie, że tylko luksusowa jest bezglutenowa, a inne na bazie żyta są "złe"

Potem gdy ktoś napisał, że w procesie destylacji "gluten ginie" to można pić wszystkie wódki..
2)Czy można pić wszystkie wódki, czy tylko tą luksusową?

Po drugie sprawa komunii.
Przeczytałem posta jednej osoby, która mówiła, że przyjmując hostię, przekraczamy 2,5x normę. A potem czytałem posty, że jeśli ksiądz pokruszy tę hostię nad kielichem z winem i nam tam wpadną okruszki, to pijąc te wino robimy źle.
Ludzie, jak cała hosta ma o 2,5 za dużo glutenu to te okruszki nic nie znaczą!! (oczywiście to jest ironia)

Wyżej wymieniony przykład podałem po to aby pokazać, że na forum piszą ludzie, którzy w ogóle nie powinni się wypowiadać, gdyż nie są pewni tego co piszą.

Ja przyjmuję komunię rzadko (3 x na rok), piję piwo również rzadko.
Ale na szczecie nie odczuwam po tym żadnych nieprzyjemności (biegunki itp)
Choruję również na cukrzycę..

Wiem, że robię źle, ale ja postanowiłem swoje życie przeżyć "krótko" a z przyjemnością, niż żyć powiedzmy 90lat a nie móc wypić piwa i tylko egzystować..

Reasumując, bardzo proszę (jeśli chcecie mi pomóc) o doradzenie jakie piwo powinienem pić, aby jak najmniej mi szkodziło ( i jeszcze raz proszę nie pisać, że to jest złe, WIEM O TYM!)
Oraz czy można spożywać wszystkie wódki.
Ostatnio zmieniony pn 09 maja, 2011 14:34 przez tofik, łącznie zmieniany 1 raz.
princy-mincy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: princy-mincy »

Piwo polecam bezglutenowe, mozna kupic i jest calkiem niezle w smaku. :) Pijam je latem, gdy sa upaly :) Reszte roku jestem w stanie wytrzymac bez piwa ;)

Co do wodki- proces produkcji wodki (podobnie tez jak i whishy, ktora jest przeciez ze slodu jeczmiennego (glownie, choc nie tylko) wyklucza zawartosc glutenu w destylacie.
Mozna wiec pic wszystkie napoje alkoholowe destylowane.
ODPOWIEDZ