Celiakia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

J30
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia

Post autor: J30 »

Witam.Ponad miesiacu temu bylem w wszpitalu gdzie przeprowadzono u mnie rozne badania w tym kolonoskopie i gastroskopie.

oTO WYNIKI GASTROSKOPII:

pRZELYK NIEZMIENIONY.wPUST SZCELNY NA WPROST,NIEZNACZNIE NIESZCELNY W INWERSJI.ZOLADEK PODATNY NA INFLUSJE POWIETRZEM,JEZIORKO ŚLUZOWE OBFITE.ŻÓŁCIOWE.w SKLEPIENIU BLONA ŚLUZOWA PUNCIKOWATO ZACZERWINIONA.trzon,okolica przedodżwiernikowa o zaczeriwnionej,rozpulchnionej błonie śluzowej bez ubytków.opuszka,bez zmian cz.pozaopuszkowa o deliktane wygładzonych faldkach.Tes CLO-ujemny.

Wynik badania kolonoskopii:

ENDOSKOP WPROWADZONO DO POŁOWY POPRZECNICY.W sasiedztwie zagiecia sledzionowego sluzowka jest matowa,rysunek naczyniowy zatarty.w zstepnicy i esicy rowniez widoczna manfestacja stanu zapalnego,ktorego natazenie rosnie w kierunku dystalnym.z esicy pobrano kolejan biopsje.w prostnicy widoczne są ogniska jasniejszej sluzowki.ZwieraCZE SA prawidlowe.uaktywnione sploty krwenicowe wewnetrzne.

W epikryzie stwierdzono :zapalenie blony śluzowej jelita grubego i nieżyt żoładka.
PObrano wycinki do badania hist-pat.

Oto wynik tego badania:
Colitis chronica -A,B,C.
obraz mikroskopowy nie w pełni charakterystyczny dla celiaki.

poprzecnica-2 do 0,3 cm
esica-3 do 0,2 xm
prostnica-4 do0 ,2 cm

cz.pozaopuszkowa dwunastnicy -1 śr.0.3 cm.

Bylem u gastrologa i stwierdzil u mnie celiakie bez dodatkowych badan.Z tego co slyszalem trzeba jeszcze zrobic dodatkowo badania aby potwierdzic prawidlowa diagnoze.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 13:01 przez J30, łącznie zmieniany 2 razy.
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kamil-1980 »

możesz napisać jakie masz objawy?
J30
Nowicjusz
Nowicjusz

bóle brzucha,chudniecie,bóle przed oddaniem moczu,brak apetytu,niregularne stolce,teraz gdystwierdzono zapalenie jelita i zaczalem stoswac dieteto sie troche poprawilo sie z wypróżnianiem.mImo to bóle są.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Kasa chorych nie refunduje przeciwciał dorosłym, dlatego ich pewnie nie zlecają. Sam sobie zawsze zrobić możesz, tylko że po dłuższej diecie przeciwciała same znikają i ich badanie jest wyrzucaniem pieniędzy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
J30
Nowicjusz
Nowicjusz

Jutro wybieram sie do normalnego lekarza po dalsze instrukcje,pozniej do dietetyka.Zdziwlo mnie jedno ze w tych badanaich nie ma nic o kosmkach jelitowych?Podobne ejst to istotne w badaniu
J30
Nowicjusz
Nowicjusz

przywyzaic sie moge do tej diet.Njabardziej denerwuje mnie to,tylko co moge a czego nie jesc :/ i ze ejst to dieta bardzo droga :029: ::>:
Awatar użytkownika
titrant

Wygląda na to, że nie pobrano Ci wycinków z dwunastnicy. Czyli tak jakbyś nie miał zrobionej żadnej diagnostyki, a wprowadzenie diety, jakkolwiek słuszne, opiera się wyłącznie na poprawie objawów.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
J30
Nowicjusz
Nowicjusz

cz.pozaopuszkowa dwunastnicy-1 sr. 0.3cm

co to jest?
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 14:18 przez J30, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

J30 pisze:cz.pozaopuszkowa dwunastnicy-1 sr. 0.3cm

co to jest?
Diabli i ew. lekarze wiedzą. W każdym razie (jeśli nie jest to jakiś wielce hermetyczny zapis skierowany do konkretnego człowieka) nijak nie wskazuje na pobranie wycinków.

Przepraszam, z okolic tej wzmianki o pobraniu wycinków do badania hist.-pat. można wnioskować skąd je pobrano? Na początku pomyślałem, że to kontynuacja komentarza do kolonoskopii, ale widzę, że nie. To wycinki z dwunastnicy?

Jeśli obraz jest nie w pełni charakterystyczny dla celiakii, to znaczy, że jest trochę charakterystyczny? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dalsza ekspozycja pogłębiała "charakterystyczność" obrazu. Być może to zadecydowało o uznaniu celiakii za przyczynę problemów.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 17:32 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

czy podczas gastroskopii lekarz może pobrać fragment jelita do badania nawet jeśli nie widzi żadnych nieprawidłowości? Czy przy zaniku kosmków w ogóle można zauważyć jakieś zmiany? Jeśli powiem lekarzowi, żeby brał ten fragment do badania nawet jesli nic nie widzi, to powinien się zgodzić?
Awatar użytkownika
titrant

Musisz mieć to na skierowaniu, bo inaczej czas stracony. W czasie badania jesteś w pozycji, z której nie możesz prowadzić żadnych negocjacji. Zaniku kosmków nijak nie widać gołym okiem przez wziernik. To pewnie jeden z powodów, z których bierze się wycinki, by potem zbadać je <u>mikroskopowo</u>.
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

ale jak robię badanie prywatnie i nie mam skierowania, to nie ma możliwości pobrania wycinka do badania? Kasa stracona?
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 21:32 przez Kamil-1980, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

To musisz z nim z góry uzgodnić, że ma wziąć wycinki niezależnie, co będzie mu się wydawało. Tylko najpierw upewnij się, że jest możliwość zbadania tych wycinków.
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

to co mnie straszysz na noc :P
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

kamil____ pisze:ale jak robię badanie prywatnie i nie mam skierowania, to nie ma możliwości pobrania wycinka do badania?
Wydaje mi się, że gastroskopia to badania na tyle inwazyjne, że musisz mieć skierowanie nawet jak sam płacisz.
Niewinne USG możesz robić i codziennie, ale RTG nie zrobią Ci dla kaprysu.
titrant pisze:Zaniku kosmków nijak nie widać gołym okiem przez wziernik.
Widać. Kiedyś na konferencji pan od kapsułek pokazywał film z jelita z zanikiem kosmków - było po prostu łyse. A zdrowe jelito miało śliczne kosmate kosmki jak gruby dywan.

Ale oczywiście dla diagnozy celiakii należy pobrać wycinek i go zbadać w laboratorium.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
ODPOWIEDZ