Celiakia
Moderator: Moderatorzy
Celiakia
Witam.Ponad miesiacu temu bylem w wszpitalu gdzie przeprowadzono u mnie rozne badania w tym kolonoskopie i gastroskopie.
oTO WYNIKI GASTROSKOPII:
pRZELYK NIEZMIENIONY.wPUST SZCELNY NA WPROST,NIEZNACZNIE NIESZCELNY W INWERSJI.ZOLADEK PODATNY NA INFLUSJE POWIETRZEM,JEZIORKO ŚLUZOWE OBFITE.ŻÓŁCIOWE.w SKLEPIENIU BLONA ŚLUZOWA PUNCIKOWATO ZACZERWINIONA.trzon,okolica przedodżwiernikowa o zaczeriwnionej,rozpulchnionej błonie śluzowej bez ubytków.opuszka,bez zmian cz.pozaopuszkowa o deliktane wygładzonych faldkach.Tes CLO-ujemny.
Wynik badania kolonoskopii:
ENDOSKOP WPROWADZONO DO POŁOWY POPRZECNICY.W sasiedztwie zagiecia sledzionowego sluzowka jest matowa,rysunek naczyniowy zatarty.w zstepnicy i esicy rowniez widoczna manfestacja stanu zapalnego,ktorego natazenie rosnie w kierunku dystalnym.z esicy pobrano kolejan biopsje.w prostnicy widoczne są ogniska jasniejszej sluzowki.ZwieraCZE SA prawidlowe.uaktywnione sploty krwenicowe wewnetrzne.
W epikryzie stwierdzono :zapalenie blony śluzowej jelita grubego i nieżyt żoładka.
PObrano wycinki do badania hist-pat.
Oto wynik tego badania:
Colitis chronica -A,B,C.
obraz mikroskopowy nie w pełni charakterystyczny dla celiaki.
poprzecnica-2 do 0,3 cm
esica-3 do 0,2 xm
prostnica-4 do0 ,2 cm
cz.pozaopuszkowa dwunastnicy -1 śr.0.3 cm.
Bylem u gastrologa i stwierdzil u mnie celiakie bez dodatkowych badan.Z tego co slyszalem trzeba jeszcze zrobic dodatkowo badania aby potwierdzic prawidlowa diagnoze.
oTO WYNIKI GASTROSKOPII:
pRZELYK NIEZMIENIONY.wPUST SZCELNY NA WPROST,NIEZNACZNIE NIESZCELNY W INWERSJI.ZOLADEK PODATNY NA INFLUSJE POWIETRZEM,JEZIORKO ŚLUZOWE OBFITE.ŻÓŁCIOWE.w SKLEPIENIU BLONA ŚLUZOWA PUNCIKOWATO ZACZERWINIONA.trzon,okolica przedodżwiernikowa o zaczeriwnionej,rozpulchnionej błonie śluzowej bez ubytków.opuszka,bez zmian cz.pozaopuszkowa o deliktane wygładzonych faldkach.Tes CLO-ujemny.
Wynik badania kolonoskopii:
ENDOSKOP WPROWADZONO DO POŁOWY POPRZECNICY.W sasiedztwie zagiecia sledzionowego sluzowka jest matowa,rysunek naczyniowy zatarty.w zstepnicy i esicy rowniez widoczna manfestacja stanu zapalnego,ktorego natazenie rosnie w kierunku dystalnym.z esicy pobrano kolejan biopsje.w prostnicy widoczne są ogniska jasniejszej sluzowki.ZwieraCZE SA prawidlowe.uaktywnione sploty krwenicowe wewnetrzne.
W epikryzie stwierdzono :zapalenie blony śluzowej jelita grubego i nieżyt żoładka.
PObrano wycinki do badania hist-pat.
Oto wynik tego badania:
Colitis chronica -A,B,C.
obraz mikroskopowy nie w pełni charakterystyczny dla celiaki.
poprzecnica-2 do 0,3 cm
esica-3 do 0,2 xm
prostnica-4 do0 ,2 cm
cz.pozaopuszkowa dwunastnicy -1 śr.0.3 cm.
Bylem u gastrologa i stwierdzil u mnie celiakie bez dodatkowych badan.Z tego co slyszalem trzeba jeszcze zrobic dodatkowo badania aby potwierdzic prawidlowa diagnoze.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 13:01 przez J30, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Aktywny Nowicjusz
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Kasa chorych nie refunduje przeciwciał dorosłym, dlatego ich pewnie nie zlecają. Sam sobie zawsze zrobić możesz, tylko że po dłuższej diecie przeciwciała same znikają i ich badanie jest wyrzucaniem pieniędzy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
Wygląda na to, że nie pobrano Ci wycinków z dwunastnicy. Czyli tak jakbyś nie miał zrobionej żadnej diagnostyki, a wprowadzenie diety, jakkolwiek słuszne, opiera się wyłącznie na poprawie objawów.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
Diabli i ew. lekarze wiedzą. W każdym razie (jeśli nie jest to jakiś wielce hermetyczny zapis skierowany do konkretnego człowieka) nijak nie wskazuje na pobranie wycinków.J30 pisze:cz.pozaopuszkowa dwunastnicy-1 sr. 0.3cm
co to jest?
Przepraszam, z okolic tej wzmianki o pobraniu wycinków do badania hist.-pat. można wnioskować skąd je pobrano? Na początku pomyślałem, że to kontynuacja komentarza do kolonoskopii, ale widzę, że nie. To wycinki z dwunastnicy?
Jeśli obraz jest nie w pełni charakterystyczny dla celiakii, to znaczy, że jest trochę charakterystyczny? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dalsza ekspozycja pogłębiała "charakterystyczność" obrazu. Być może to zadecydowało o uznaniu celiakii za przyczynę problemów.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 17:32 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- titrant
Musisz mieć to na skierowaniu, bo inaczej czas stracony. W czasie badania jesteś w pozycji, z której nie możesz prowadzić żadnych negocjacji. Zaniku kosmków nijak nie widać gołym okiem przez wziernik. To pewnie jeden z powodów, z których bierze się wycinki, by potem zbadać je <u>mikroskopowo</u>.
-
- Aktywny Nowicjusz
ale jak robię badanie prywatnie i nie mam skierowania, to nie ma możliwości pobrania wycinka do badania? Kasa stracona?
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 21:32 przez Kamil-1980, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
To musisz z nim z góry uzgodnić, że ma wziąć wycinki niezależnie, co będzie mu się wydawało. Tylko najpierw upewnij się, że jest możliwość zbadania tych wycinków.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
Wydaje mi się, że gastroskopia to badania na tyle inwazyjne, że musisz mieć skierowanie nawet jak sam płacisz.kamil____ pisze:ale jak robię badanie prywatnie i nie mam skierowania, to nie ma możliwości pobrania wycinka do badania?
Niewinne USG możesz robić i codziennie, ale RTG nie zrobią Ci dla kaprysu.
Widać. Kiedyś na konferencji pan od kapsułek pokazywał film z jelita z zanikiem kosmków - było po prostu łyse. A zdrowe jelito miało śliczne kosmate kosmki jak gruby dywan.titrant pisze:Zaniku kosmków nijak nie widać gołym okiem przez wziernik.
Ale oczywiście dla diagnozy celiakii należy pobrać wycinek i go zbadać w laboratorium.