Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie nie wiem tylko na ile dni przed badaniem mam jeść normalnie?
Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na Clk?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na
Nie mam pojęcia. Kiedyś słyszałam o kilku tygodniach, ale nie jestem pewna. Generalnie przed prowokacją powinnaś skontaktować się z lekarzem.majka_forum pisze:Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Jeśli stosujesz dietę, wynik MUSI wyjść negatywnie. Czasami robi się takie badania jakiś czas po diagnozie, bo można sprawdzić czy delikwent naprawdę jest na diecie (ale badania są w tym względzie umiarkowanie czułe).majka_forum pisze:Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Re: Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na
To zależy jak długo byłaś na diecie. Jeśli długo i kosmki już się wygoiły całkowicie to dłużej. Jak zawsze zależy od organizmu i jego wrażliwości na gluten. Spotkałam się w literaturze z informacją, że przeciwciała mogą się u niektórych ludzi pojawić ponownie dopiero po paru latach!majka_forum pisze:Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie nie wiem tylko na ile dni przed badaniem mam jeść normalnie?
-
- Nowicjusz