Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na Clk?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
majka_forum
Nowicjusz
Nowicjusz

Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na Clk?

Post autor: majka_forum »

Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie nie wiem tylko na ile dni przed badaniem mam jeść normalnie?
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Re: Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na

Post autor: Magdalaena »

majka_forum pisze:Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Nie mam pojęcia. Kiedyś słyszałam o kilku tygodniach, ale nie jestem pewna. Generalnie przed prowokacją powinnaś skontaktować się z lekarzem.
majka_forum pisze:Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie
Jeśli stosujesz dietę, wynik MUSI wyjść negatywnie. Czasami robi się takie badania jakiś czas po diagnozie, bo można sprawdzić czy delikwent naprawdę jest na diecie (ale badania są w tym względzie umiarkowanie czułe).
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Re: Na ile czasu zrezygnować z diety przed badaniem krwi na

Post autor: Grażyna »

majka_forum pisze:Chciałabym się dowiedzieć na ile czasu trzeba pożegnać się z dietą przed wykonaniem badania krwi na Celiakię.
Czytałam że jeżeli stosuje się dietę wynik może wyjść negatywnie nie wiem tylko na ile dni przed badaniem mam jeść normalnie?
To zależy jak długo byłaś na diecie. Jeśli długo i kosmki już się wygoiły całkowicie to dłużej. Jak zawsze zależy od organizmu i jego wrażliwości na gluten. Spotkałam się w literaturze z informacją, że przeciwciała mogą się u niektórych ludzi pojawić ponownie dopiero po paru latach!
majka_forum
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: majka_forum »

Byłam na diecie zaledwie 2-3 tygodnie...
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

To krótki okres czasu,myślę że badania powinny ci wyjść,ale jest to bardzo indywidualna sprawa :/
ODPOWIEDZ