Jak wyglądają Wasze paznokcie przy celiaki?
Moderator: Moderatorzy
Jak wyglądają Wasze paznokcie przy celiaki?
Czy choroba ma swoje odzwierciedlenie na paznokciach dłoni.Tak ostatnio ciągle myśle o tej chorobie i zastanawiam się czy moje paznokcie też mi" czegoś nie mówią".Mam na środku paznokcia kciuka znaczne ,widoczne i wyczówalne wgłębienie.Drugi delikatniej ale też poprzecznie pofałdowany. Jak wyglądają Wasze paznokcie ?
Cecylia dzięki za szybką odpowiedź.Naprawde jestem w szoku ,że ja i córcia mamy tyle objawów tej choroby i tak dziś pomyślałam o tych paznokciach ,a Ty potwierdzasz ,że nawet one świadczą o celiaki.Ależ jestem w szoku.
Mam już skierowanie dla siebie do gastroenterologa .Kogo i gdzie polecacie dla dorosłych w Krakowie?
Mam już skierowanie dla siebie do gastroenterologa .Kogo i gdzie polecacie dla dorosłych w Krakowie?
Ostatnio zmieniony ndz 15 sty, 2012 21:57 przez małagosia, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie wiedziłam, że to objaw celiakii ..
Ja mam lekkie fałdy na paznokciach kciuków, ale gorzej wyglądają paznokcie na dużych palcach stóp - są pofałdowane i dziwnie grubsze:( Zastanawiałam się kiedyś czy może to jakaś odmiana grzybicy. Kosmetyczka (będąca przy okazji "specjalistką" od grzybicy) stwierdziła jednak, że nie jest to grzybica.. Przypominam sobie jeszcze, że gdy miałam naście lat to robiły mi się "dziurki" w paznokciach, potem samoczynnie przeszło.

- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
ja kiedyś szukałam informacji na temat paznokci, bo po zapaleniu opon mózgowych, tzn mniej więcej w tym samym czasie porobiły mi się pionowe bruzdy na kilku paznokciach i znalazłam coś takiego:
http://mediweb.pl/symptoms/wyswietl.php?id=219
czyli generalnie bruzdy mogą świadczyć o problemach z układem trawiennym niż o samej celiakii - CHYBA
http://mediweb.pl/symptoms/wyswietl.php?id=219
czyli generalnie bruzdy mogą świadczyć o problemach z układem trawiennym niż o samej celiakii - CHYBA
Asia
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Ja mam bardzo ładną i dużą płytkę tylko mi się okropnie rozdwajają
ale to chyba taka natura po mamie bo ona też ma z tym problem (dieta raczej odpada, nawet brałam różne cuda na paznokcie skrzypy i inne takie to było jeszcze gorzej).

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Nie wiem czy mam celiakie, czekam na wyniki, ale mam chyba całe życie pofałdowane paznokcie w dwie strony, to znaczy wzdłuż paznokcia takie pionowe rysy bardziej po wierzchu, a w poprzek taki fale, jakie karbowane z wgłębieniami, takimi rowkami.Był jeszcze okres w białymi plamkami , ale teraz plamek nie ma, tylko te fale.
-
- Aktywny Forumowicz
Pofalowane paznokcie to - o ile pamiętam - generalnie objaw kłopotów w obszarze układu trawiennego, niekoniecznie może celiakii.
Sporo osób ma takie paznokcie, a raczej wszystkie one nie mają celiakii. Ale bardzo prawdopodobne, że mają JAKIEŚ kłopoty z układem trawiennym i pokarmowym (chyba sama nie znam nikogo, kto nie ma żadnych...).
Sporo osób ma takie paznokcie, a raczej wszystkie one nie mają celiakii. Ale bardzo prawdopodobne, że mają JAKIEŚ kłopoty z układem trawiennym i pokarmowym (chyba sama nie znam nikogo, kto nie ma żadnych...).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski