szereg objawów

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pearldzem
Nowicjusz
Nowicjusz

szereg objawów

Post autor: pearldzem »

Witam. Od wielu lat mam problemy z układem pokarmowym. Oddaję luźne, zielone, żółtawe stolce, oraz nie trawię całych nasion. Mam angine ropną, mioklonie, zgagę, afty i jestem blady, mam niskie hgb, podkrążone, sine oczy, czasami puchnie mi jama ustna. Moim największym jednak problemem jest umysł. Od wielu lat mam ogromne problemy z pamięcią, koncentracją i ogólnym ogarnieciem sie.
W tym roku podjąłem studia na uczelni technicznej i w obecnym stanie nie daję już sobie rady.
W internecie wyczytałem iż niedobór wit b12 może powodować objawy podobne do otępienia.
Nie bardzo wiem jakie badania powinienem wykonać, nie wiem czy nie zrezygnować ze studiów, ba- z moim umysłem nie jestem wstanie pracować fizycznie, gdyż mam problemy z postrzeganiem.
z góry WIELKIE dzięki za odpowiedź. jestem na skraju załamania, ponieważ boję się iz po prostu jestem głupi.
Pozdrawiam:)
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

Skoro tu trafiłeś, to chyba podejrzewasz o to całe zło (a przynajmniej jego większość) gluten? Choć o tym nie piszesz.
Objawy jak najbardziej mogą wskazywać na celiakię. Próbowałeś już badać się w tym kierunku?
Ostatnio zmieniony wt 30 paź, 2012 21:03 przez Ola_la, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

A wykonywałeś jakiekolwiek badania w kierunku różnych chorób? Z tego, co piszesz, to część jak najbardziej pasuje do celiakii, ale też i nie musi. Chociaż zespół złego wchłaniania może powodować złe wchłanianie witamin czy minerałów. Poczytaj najpierw o samej chorobie i jej objawach: http://www.celiakia.pl/celiakia/
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Otępienie jest często przywoływanym objawem nietolerancji glutenu. A do tego objawy gastryczne. Zbadaj się natychmiast w kierunku celiakii bądź odstaw gluten na próbę (tylko wtedy ew. zaświadczenie może Cię ominąć, jeśli okaże się, że to rzeczywiście nietolerancja glutenu).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ