Tycie i puchnięcie po wysiłku fizycznym

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koberka75
Nowicjusz
Nowicjusz

Tycie i puchnięcie po wysiłku fizycznym

Post autor: koberka75 »

Witajcie,
Mam problem z 9 letnim synem - przytył bardzo mocno w wieku 6 lat po powrocie z gór po bardzo intensywnym wysilku fizycznym. Do tej pory czyli przez 3 lata nie udalo mi się znaleźć rozwiązania problemu od lekarzy słysze dieta plus wysilek fizyczny ale co z tego jak po większym wysiłku fizycznym waga rośnie. Po tygodniu w górach i intensywnej jeździe na nartach wracamy z 2 kg na plusie :( wywala mu brzuch ma bardzo duży i wystający.
Było podejrzenie tarczycy (ft4 powyżej normy) ale teraz jest ok.
Syn robi luźne stolce i to kilka razy dziennie najczęściej zaraz po posiłku, często oddaje gazy.
Jest dzieckiem żywym i skręconym, typ ciągle w ruchu i biegu. Ma problemy z koncentracją ale uczy się bardzo dobrze.
Czy to mogą być przesłanki do uczulenia na gluten czy raczej odpuścić sobie ten temat?
Pediatra nie chce dać skierowania bo dziecko wielkie tzn wysokie ponad normę i grube więc napewno to nie celiakia ... Badania trochę kosztują więc nie wiem czy robić? Czy wystarczy anty ttg czy zrobic też EMA ?
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Wystający, wzdęty brzuch to jeden z typowych objawów celiakii. Wcale nie trzeba być wychudzonym ani nawet z niedowagą, żeby mieć celiakię, lekarz posługuje się obrazem klasycznej celiakii sprzed 20 lat. Problemy z tarczycą też mogą mieć coś na rzeczy, bo to wskazuje na problemy autoimmunologiczne. Kilka luźnych stolców dziennie też nie jest takie całkiem zdrowe...
Masz rację, szukając przyczyny. Poczytaj więcej o diagnozie i objawach i wierć lekarzowi dziurę w brzuchu, żeby dał skierowanie: http://www.celiakia.pl/celiakia/
Obrazek
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Czy synowi się przy tym ciężej oddycha? Czy miał robiony jonogram? Sód , potas? Przyszło mi do głowy przewodnienie hipotoniczne, tzw. zatrucie wodne. Ma to miejsce u sportowców często po wysiłku fizycznym gdy uzupełniają dużo płynów albo w niektórych chorobach.
Może to mieć związek min. z wazopresyną, której wydzielanie się zwiększa pod wpływem wysiłku- to jest hormon wydzielany w tylnej części przysadki. Wazopresyna w nadmiarze powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a jak jej brakuje, to się ciągle sika i można oddawać nawet po 10 litrów moczu dziennie.
Czy syn w okresach tego przybierania na wadze rzadziej chodzi siusiać? Męczy się szybko ogólnie czy raczej ma dobą kondycję? Jaki ma kolor skóry- jasna czy ciemna? jaka skóra, sucha czy wilgotna? Jest ospały czy raczej żywy? Jakie ma BMI? Czy jak się mniej rusza, to waga leci w dół? Jakieś inne problemy ? Częste anginy, wysypki, bóle stawów, kości lub w ogóle coś innego?

Do takiego stanu może też prowadzić niedoczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, choroby nerek czy hipoproteinemia.

Co do tarczycy, to ja bym tak tematu nie zostawiała po jednym badaniu. Należy pamiętać, że normy Ft4 dla 9-latka są inne, wyższe niż u dorosłych.

Podaj wszystkie wyniki badań jakie miał robione, przede wszystkim sód potas, kreatyninę, jakieś hormony poza tym Ft4? Ile ono wynosiło i kiedy to było? Może ktoś mu zrobił cholesterol całkowity?
koberka75
Nowicjusz
Nowicjusz

dalej o synu:)

Witam i dziękuję bardzo za odzew.
Wyniki syna mam w domu ale jak je lekarze określają są dobre. cukier norma, cholestrolu nie pamietam czy mial robiony, usg jamy brzusznej ok, tsh w dolnej granicy ft3 i ft4 w normie. 3 lata temu po pierwszej wizycie w górach i drastycznym przytyciu ft4 ponad normą i brał przez kilka miesięcy jodid 50 pół tabletki. Po tym hormony ok.
USG tarczycy pokazało, że jest niejednorodna ale jak okreslił to endokrynolog gdyby miał hormony poza normą to byłoby to zapalenie tarczycy, a tak to z tym nic się nie robi.
Syn nie choruje anginy nigdy nie miał, jako małe dziecko miał jedynie zapalenia oskrzeli i jako niemowlę zapalenia układu moczowego - mial cystografię i usg i wszystko jest ok. Z chorób zakaźnych poza ospą miał mononukleozę.
Syn jest żywym dzieckiem wysilek fizyczny nie sprawia mu klopotu - wręcz lubi wszystko co sportowe. Po 2 godzinach nauki snowbordu był mokry łącznie z włosami - podobny efekt po godzinie judo. Oprócz tego nie zauważyłam żeby się jakoś specjalnie pocił. Sika raczej niewiele - określilabym to często a mało.
Skóra jasna bez wyprysków czy wysypki, nie jest sucha.
Jeśli nie ma wysilku fizycznego to waga pięknie stoi natomiast gdy pojawia się duży wysilek (tak jak teraz narty przez tydzień) waga idzie w górę.
U niego waga wieczorem potrafi byc sporo mniejsza niż rano - to mnie bardzo dziwi ale pediatra wogle na to nie zwraca uwagi - dla mnie to tak jakby zatrzymywał wodę w organiźmie.

Wyniki robione latem podam wieczorem jak wrócę do domu. Ah
koberka75
Nowicjusz
Nowicjusz

Aha, syn nie oddycha ciężko. Podczas wysiłku pije ale wg mnie w normie nie jakoś specjalnie dużo.

Waga 58, wzrost 144, BMI 28

Jeszcze jedno mi się przypomniało - dziecku jest wiecznie gorąco - chodzi lekko ubrany i np. na stoku potrafił się rozpinać bo mu gorąco. Nie ma mowy żeby wejśc z nim do sklepu zimą bo zaraz marudzi, że gorąco i musi wyjść.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

koberka75 pisze:dziecku jest wiecznie gorąco - chodzi lekko ubrany i np. na stoku potrafił się rozpinać bo mu gorąco. Nie ma mowy żeby wejśc z nim do sklepu zimą bo zaraz marudzi, że gorąco i musi wyjść.
Też tak miałem jak byłem młody i jadłem gluten (związku nie dowiodłem, ale może jest).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
alva_alva

Napisz wszystkie wyniki jakie masz. Niestety, ale dla niektórych lekarzy wszystko jest niby w normie, a przy hormonach często nie chodzi tylko o normę na papierze, lecz o konkretne zależności.
Z objawów ciepła i wyników tarczycy, które opisujesz, ale nie podajesz, wynika, że syn może mieć nadczynność tarczycy.
To puchnięcie przez noc , po wysiłku jest związane być może z wazopresyną jednak. Pod wpływem wysiłku przysadka produkuje jej więcej, ona powoduje zatrzymanie wody w organizmie.
Podaj wyniki, może coś więcej w nich się zobaczy.
koberka75
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki syna

Morfologia z kwietnia 2012r.
WBC 4,9 10^3/nL 2,6-8,8
RBC 5,19 10^6/nl 3,6-5,3
HGB 14,1 g/dL 11,3-15,7
HCT 41,7% 32,6-47,5
PLT 320 10^3/nL 134-377

Rozmaz
Limfocyty 53% 20-45 powyżej normy
Gran. obojętn. o jadrze podzielonym 45% 45-75
Granulocyty kwasochłonne 2% 0-5

Sód 140,3 mmol/L 138-147
potas 4,48 mmol/L 3,50-5,10
cholest całk 167 mg/dL <200
HDL 63 mg/dL >35
trójglic. 47 mg/dL <200
glukoza 83 mg/dL 60-99
ALT 28U/L 10-41
AST 34 U/L 10-37

kreatynina w surowicy 0,73 mg/dL 0,3-0,7 powyżej normy
mocznik w surowicy 30 mg/dL 10-50
kwas moczowy w surowicy 4,1 mg/dL 3,4-7,0

tarczyca:
sierpień 2011
TSH 0,6872 nlU/ml 0,35-4,94

styczeń 2011
FT3 4,81 pg/ml 2,30-4,20
Ft4 1,15 ng/dl 0,89-1,76
TSH 0,902 nlU/ml 0,640-6,270
żelazo 138 ng/dl 65-175

wrzesień 2010
ALP 252 U/l 117-450
wapń 10,8 mg/dl 8,7-10.4
TSH 0,805 nlU/ml 0,640-6,270

to tyle co na chwilę obecną jest w miarę świeże, aha usg jamy brzusznej ok - pediatra nic niepokojącego nie znalazła.
FT3 4,84 pg/ml 2,30-4,20
FT4 0,98 ng/dl 0,89-1,76
Awatar użytkownika
alva_alva

Z tego co tutaj dostrzegam, to ma lekką nadczynność tarczycy, to by tłumaczyło tę jego nadwrażliwość na ciepło i potliwość. Ma wapń i kreatyninę wysoko. To może wskazywać na pierwotną nadczynność przytarczyc!
Zrób mu badanie fosfatazy zasadowej. Jeśli jest powyżej normy albo w górnych granicach, to należy zacząć szukać problemu w przytarczycach i zrobić parathormon. Można także sprawdzić wydalanie fosforanów w dobowej zbiórce moczu, ale jeśli fosfataza będzie ponad normę, to od razu trzeba zrobić prathormon.

Pierwotna nadczynność przytarczyc może przebiegać pod różnymi maskami, także gastroenterologiczną, stąd mogą być objawy jelitowe oraz min. nefrologiczną, stąd niewydolność nerek. Nie jest to jakaś tragedia u synka, ale jednak kreatynina jest powyżej normy, co wskazuje na lekką niewydolność nerek.
koberka75
Nowicjusz
Nowicjusz

kreatynina i wapń

Cześć,
Z ta jego kreatyniną to jes różnie znalazalam starsze wyniki gdzie kreatynina jest poniżej normy.
Wapń też mial powyżej, a jak ograniczylismy trochę nabiał to wskoczył do normy.

Hormony po braniu jodiku przez kilka miesięcy też wskoczyły do normy ale nie mogę ich znaleźć - byc może zostały przy karcie u endokrynologa.

A co sądzicie o tych jego limfocytach powyżej normy - dietetyczka zasugerowała mi ze może to swiadczyć o alergii natomiast dla pediatry to normalne i tak może być.
ODPOWIEDZ