Dzień dobry,
mam 3 dzieci, u wszystkich wyszedł bardzo wysoki poziom przeciwciał p/endomysium i p/transglutaminazie. Czekamy na wyniki testów genetycznych.
Jak myslicie jest sens robić im biobsję?
Nie chcę ich usypiać juz są po operacji drenazu uszu, jeden syn miał operowanego wodniaka w te wakacje, a po narkozie nabawił sie lęków, przestał rosnąć - widać, ze był to dla jego organizmu duuuuży stres.
Dzieci są małe, nie rosną, są marudne, chorowite (chociaz odkad wyprowadzilismy sie pod Wawę to prawie nie chorują).
Czytam forum i widze, że większość z Was opisuje współistniejace nietolerancje/alergie/choroby. Jak myslicie szukac dalej innych alergii/nietolerancji? Dzieciaki miały robione testy skórne na alergeny wziewne - nic nie wyszło, na alergeny "kocie i mleczne" z krwi tez były wyniki negatywne, ale te badania były robione 2 lata temu (obecnie dzieci mają 6lat i 4,5 roku).
jestem zdezorientowana, jak macie jakies pomysły chętnie poczytam
A.
3 dzieci ma celiakię
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Skoro mają wysokie stężenia dwóch charakterystycznych dla celiakii przeciwciał, to mają celiakię. Biopsja może najwyżej pokazać, że celiakia zdążyła już zniszczyć jelita bądź nie. Muszą przejść na dietę bezglutenową. Jak na diecie po pewnym czasie dalej będą problemy, można szukać kolejnych ich przyczyn.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Aktywny Forumowicz
Przeciwciała wskazują na celiakię.Będą jeszcze wyniki z badan genetycznych, które powinny potwierdzić diagnozę i to według mnie wystarczy do wprowadzenia diety bezglutenowej.
Przeciwciała mają wysokie miano i są charakterystyczne dla celiakii.
Przeciwciała mają wysokie miano i są charakterystyczne dla celiakii.
Ostatnio zmieniony wt 19 lut, 2013 18:13 przez krystna, łącznie zmieniany 1 raz.
Synowie sa juz na diecie bo w przedszkolu spotkalam sie z duzym zrozumieniem i pomoca ze strony Pan nauczycielek, Pani intendentki i Pani kucharki.
Corka chociaz jest w szkole przy tym przedszkolu i maja ta sama kuchnie, to nie mozliwe jest, wg pani dyrektor, wydanie jej bezglutenowego obiadu z drugiej strony kuchni
Ja nie chcialabym niczego zaniedbac, dlatego pytam o biopsje, choc szczerze jestem jej przeciwna.
Jeżeli ma to tylko pokazac zanik kosmkow i nic wiecej to nie widze powodu, a dieta i tak jest nieunikniona i do konca zycia. Z drugiej strony chce sie starac o zasilek i mam takie obawy czy bez biopsji uznaja diagnoze za wiarygodna.
Bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi - nie czuje sie taka osamotniona jak ktos reaguje na moje pytania
A.
Ps. Przepraszam za brak polskich liter-pisze z telefonu.
Corka chociaz jest w szkole przy tym przedszkolu i maja ta sama kuchnie, to nie mozliwe jest, wg pani dyrektor, wydanie jej bezglutenowego obiadu z drugiej strony kuchni

Ja nie chcialabym niczego zaniedbac, dlatego pytam o biopsje, choc szczerze jestem jej przeciwna.
Jeżeli ma to tylko pokazac zanik kosmkow i nic wiecej to nie widze powodu, a dieta i tak jest nieunikniona i do konca zycia. Z drugiej strony chce sie starac o zasilek i mam takie obawy czy bez biopsji uznaja diagnoze za wiarygodna.
Bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi - nie czuje sie taka osamotniona jak ktos reaguje na moje pytania

A.
Ps. Przepraszam za brak polskich liter-pisze z telefonu.