Krostki na posladkach problemy zoladkowo-jelitowe osteopenia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wgd
Nowicjusz
Nowicjusz

Krostki na posladkach problemy zoladkowo-jelitowe osteopenia

Post autor: wgd »

Witam

Od kilku lat (3-4)borykam sie głownie z problemami zoladkowo-jelitowymi min. zgaga, biegunki, wahania wagi -/+10kg. Mialem wykonane gastroskopie a w niej reflux, zadzerkowe zapalenie żołądka, kolonoskopia - zaczerwienienie błony śluzowej esicy (w wycinkach nie potwierdzono żadnych chorób zapalnych jelit)

W lato 2012 powaznie zlamalem reke, operacyjnie zespolenie, ponownie zaliczylem spadek wagi ~15kg, przy tym bóle kości, ataki drgawek, zaburzenia hormonalne(ginekomastia). Chodzac od lekarza do lekarza konczac na psychiatrze nikt nie byl w stanie powiedziec co mi jest. (jedyna postawiona diagnoza byla depresja) W miedzyczasie w związku ze złamaniem i opóźnionym zrostem, miałem wykonaną densytometrie, w której wynikiem była osteopenia. (T-score = -1,8SD) (Z-score = -2,0SD)

Aktualnie stan ogólny się poprawił, wróciłem do wagi, ale pojawily sie potworny świąd pośladków, no i trudno gojące sie krostki. Identycznie zmiany pojawiają mi się na brodzie, na karku(na granicy włosów).

ps. Jestem alergikiem (polkowicka)

Czy powyższe objawy głownie te wysypki można uznać za zasadne do zrobienia badań laboratoryjnych w kierunki celiaki. W miejscowym laboratorium dostępny taki pakiet badan:

1 p/c przeciw transglutaminazie tkankowej IgA
2. p/c przeciw endomysium IgA
3. IgA (immunoglobulina)

Zdjęcie niepokojących mnie swędzących bardzo trudno gojących się zmian na pośladkach:

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 20 mar, 2013 00:21 przez wgd, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Osobiście myślę, że nie zaszkodzi zrobić badań w kierunku celiakii, chociaż z krwi. Ale czy pobierali ci wycinki z dwunastnicy w kierunku celiakii? Piszesz tylko o żołądku, a dwunastnica?

Ginekomastia oznacza, że masz albo za mało testosteronu albo za dużo estradiolu i/ lub prolaktyny. To takie najbardziej podstawowe przyczyny ginekomastii. Robiłeś badanie testosteronu wolnego, prolaktyny i estradiolu? To są pierwsze badania, jakie bym zrobiła przy takim objawie. Jeśli masz zaburzenia hormonalne i są jakieś endokrynopatie, to zaburzenia jelitowo- żołądkowe, bardzo często im towarzyszą jako zaburzenia wtórne od problemów hormonalnych.

Jeśli chodzi o osteoporozę, to bym zrobiła na początek parathormon, wapń i fosfor. Możesz mieć nadczynność przytarczyc wtórną lub pierwotną, stąd osteopenia.

Jakie masz wyniki morfologii? Moczu? Jeśli robiłeś jakieś badania, to podaj wszystko co masz, wraz z normami tam gdzie są, bo co labolatorium, to normy mogą się różnić.
Awatar użytkownika
alva_alva

Ile masz lat? Twoje BMI?

W ogóle może jakieś jeszcze inne objawy? Zmęczenie, sikanie itd? A te ataki drgawek to w jakich okolicznościach? Nie pogorszył ci się wzrok? Jakieś bóle głowy? Mdłości?
Ostatnio zmieniony czw 21 mar, 2013 09:18 przez alva_alva, łącznie zmieniany 2 razy.
wgd
Nowicjusz
Nowicjusz

Ogólnie jestem człowiekiem dosyć dociekliwym, ale jeśli żaden lekarz nie ma na to koncepcji to człowiek sam za duzo nie zdziała, niestety.

Wiek 32 lata, waga 81 kg ale potrafiłem zlecieć z wagi do 67(lato 2012) Wycinki były pobierane, ale nie wiem dokładnie z jakich okolic żołądka, nikt w moim przypadku nie podejrzewał celiaki. Krew na badania o których pisałem wyżej juz pobrana(wyniki ok 2tyg)
(pakiet celiakia)

Parathormon zawsze niski, za to wapn całkowity we krwi od jakiegoś czasu niewiele powyżej normy. Fosfor OK.

Estradiol norma, chociaż bywał lekko powyżej, Testo calkowity jak na mój wiek, nie najlepiej chociaż w normie. Prolaktyna niska zawsze. Testo wolnego nie mialem nigdy robionego. USG, pluca itd ok.

Drgawki? Nikt nie miał pojecia skad sie wzieły. Ogolnie w tym okresie czulem sie bardzo zle, oslabienie jakies, zaburzenia psychiczne.

Wzrok - sierpień 2012 ubytek ~17% pola widzenia 1 badanie, 2 badanie lepiej chociaż obszar sie pokrywały, 3 badanie robione niedawno praktycznie resztki ubytku z pierwszego badania. Wnioski bylo, cos neurologicznego? Ale się zmyło? ;)

Generalnie morfologia, mocz, w normie

Bywały tez problemy z trzustka, podejrzenie zapalenia(wypis ze szpitala z przewlekłą trzustk, zaden gastro generalnie nie potwierdził) chociaż bywały amylazy powyżej norm (raz krew, raz mocz na zmiane ;))

Miałem robionych jeszcze kilka cudownych badań, które nie przełożyły sie na jakąs konkretna diagnozę.

Co do objawów, zmęczenie oczywiście chociaż bywało dużo gorzej niż jest aktualnie, w lato miałem straszny dołek można powiedzieć ze od nowego roku jestem na górce.
Ostatnio zmieniony czw 21 mar, 2013 17:51 przez wgd, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
alva_alva

Pierwsze co mi do głowy przychodzi, to może jakieś problemy z przysadką, skoro hormony nie do końca są ok. Jeśli są w dolnych lub górnych normach, to oznacza, że nie jest już za dobrze, zwłaszcza jak dochodzą objawy fizyczne. Estradiol zrobiłeś raz, a biorąc pod uwagę, że jest objaw w postaci ginekomastii, to zapewne bywają okresy, kiedy masz ten estradiol powyżej normy. Kto wie jak wyglądają inne hormony. Raz zrobiony hormon, to jest tylko dany moment, a nie widać po jednym badaniu dynamiki zmian wydzielania danego hormonu, jak się nie powtórzy badania co jakiś czas.

Ubytki w polu widzenia , drgawki, zmiany psychiczne plus te zaburzenia hormonalne mogą wskazywać wstępnie na problem z przysadką, może jakiś gruczolak lub zapalenie. Ja bym powtórzyła takie hormony jak FSH, LH, estradiol,testosteron wolny, prolaktyna. Możesz mieć za mało FSH i LH, to powoduje, że robi się wtórna niewydolność jąder, nie ma co ich popędzać do wydzielania testosteronu,zaczyna być za mało testosteronu, a to oznacza, że zaczyna przeważać estradiol i stąd ginekomastia. Ubytek w polu widzenia i te inne objawy, wskazują wstępnie na przysadkę.

Ciekawe jak tarczyca, gdyż niedoczynność tarczycy hamuje także wtórnie wydzielanie przez przysadkę FSH i LH, a jak ich brakuje to masz wtórną niedoczynność jąder, a to oznacza wzrost estradiolu i np. ginekomastię.

Podaj po łacinie nazwę badanego wycinka z gastroskopii. Po nazwie dojdziemy z jakiej to części pochodzi ten wycinek.

Ile wynosi ten prarathormon? Nie masz bolesnych mięśni?
wgd
Nowicjusz
Nowicjusz

No właśnie ubytki w polu widzenia by wskazywały na przysadkę, wiec dostałem od neurologa skierowanie na diagnostykę endokrynologiczna.

Przyjecie na oddzial endokrynologiczny nastąpiło po kilku dobrych miesiącach. (stan juz sie poprawial) Nic ciekawego nie znaleziono, prócz podwyższonego acth i krotyzolu, w zwiazku z tym miałem wykonana próbe hamowania która rozwiała wątpliwości co do jakiś endokrynologicznych patologi. Ginekomastii nikt nie zobaczyl (nie mialem piersi jak kobieta ;)), wiec jeśli nie ma problemu, nie ma diagnostyki.

Bolesne male guzki wokół sutków się nadal pojawiały, wiec zrobilem sobie prywatnie BACC, w którym po raz 2 potwierdzono ginekomastie. (pierwszy raz BACC potwierdziło gino, wtedy to było cos przejściowego, teraz wygląda na to ze nie..) Faktycznie z tymi guzkami jest tak, ze pojawiają sie okresowo, mam kilka małych które sobie są, ale co jakiś czas wychodzą nowe i znikają.

MRI przysadki bez zmian, badanie wykonane w styczniu 2013.

parathormon: 27.07-2013 - 22,3 n(14-72)

[center]GASTROOO[/center]

2010-02-03
przełyk gładki. Nad linia z linijne nadżerki obejmujące 3/4 obwodu długości do 20mm. Jeziorko z domieszka zolci. W tronie liczne nadżerki świeże. Faldy podatne na szuflarce. W antrium śluzówka zaczerwieniona.

dgn: gerd la-c hastritis erosiva

Wycinek: antrium powierzchwone fragmenty blony sluzowej zoladka z naciekami zapalnymi.
h.pylori (-)

2012-06-07

Obrazek
Obrazek

Tak, wiem ze nie ma wyniku pierwszego wycinka(z jelita, tego na ta chwile najważniejszego) Zwróciłem na to uwagę, powiedziano ze tylko to przyszło, nic więcej nie ma :) nikogo to nie zdziwiło, prócz mnie oczywiście.

Co do mięśni? Bolą bolą :) ale nie ma dramatu. Najgorzej było w lato, czerwiec-sierpień, zauważyłem ze nasłonecznianie wpływa na bolesność mięśni. Im więcej słońca tym bardziej bolały. Po spędzeniu chociażby polowy dnia na słońcu ból nóg był nie do wytrzymania.

Czyżby jakieś zaburzenia związane z witamina d?

Nadal czekam na wyniki pakietu celiakia, pewnie będą w przyszłym tygodniu.
Ostatnio zmieniony pt 29 mar, 2013 23:15 przez wgd, łącznie zmieniany 4 razy.
Ewa48Ewa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ewa48Ewa »

Poczytaj sobie o CHOROBIE DUHRINGA (inaczej: opryszczkowe zapalenie skóry lub celiakia skórna) - mnie zdiagnozowano prawidłowo dopiero po 10 latach. Charakterystyczna jest ta wysypka i dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
wgd
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie w tym kierunku kieruje swoja diagnostyke. Na czym ta diagnoza się oparła pani Ewo? Co przechyliło szale w stronę celiakia? Czy to byly badania laboratoryjne? Histopatologia jelita czy tez skory?
miki37
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: miki37 »

Mam 39 lat ,14 lat leczona na różne wysypki,na tym zdjęciu jest typowy obraz Duhringa,jastem na diecie 3 mieś,już jest poprawa.Krosty bardzo swędzą,smarowałam je wódką,tylko po niej mniej swędziało.Ania
ODPOWIEDZ