Badanie genetyczne a diagnoza u dorosłej osoby ?
Moderator: Moderatorzy
Badanie genetyczne a diagnoza u dorosłej osoby ?
Witam,
U mojej 2,5 letniej córeczki w kwietniu zdiagnozowano celiakię jest na diecie.
Chciałam wykluczyć u siebie chorobę jednak badanie genetyczne potwierdziło obecność genu (jeden z dwóch genów).Córka stwierdzono obecność DQA1*05 i DQB1*02 tworzących haplotypDQ2.
U mnie stwierdzono jeden z dwóch genów DQA1*05należacy do genow HLA-DQ2.
Czy wynik badania stwierdza u mnie chorobę choć posiadam jeden z tych genów?
U mojej 2,5 letniej córeczki w kwietniu zdiagnozowano celiakię jest na diecie.
Chciałam wykluczyć u siebie chorobę jednak badanie genetyczne potwierdziło obecność genu (jeden z dwóch genów).Córka stwierdzono obecność DQA1*05 i DQB1*02 tworzących haplotypDQ2.
U mnie stwierdzono jeden z dwóch genów DQA1*05należacy do genow HLA-DQ2.
Czy wynik badania stwierdza u mnie chorobę choć posiadam jeden z tych genów?
Ostatnio zmieniony pt 24 maja, 2013 13:26 przez kerima_82, łącznie zmieniany 1 raz.
kerima_28
Rozpoznanie celiakii u dorosłych to pobranie wycinka z dwunastnicy oraz obecności przeciwciał czy ozliwa jest diagnoza bez pobrania wycinków? U dzieci mozliwa jest diagnoza bez pobierania wycinkow z dwunastnicy.
Ostatnio zmieniony pt 24 maja, 2013 18:51 przez kerima_82, łącznie zmieniany 1 raz.
kerima_28
-
- Nowicjusz
Mam taki sam wynik z badania genetycznego.Objawy nasiliły mi się jak miałam 59 lat-wysypka,tarczyca,biegunki,gazy itp.Badania wykluczyły celiakię.Po wprowadzeniu diety bglut.
wysypka zniknęła to mi wystarczyło żeby od 4 lat być na diecie bglut.Przez całe życie miałam
objawy nadwrażliwości na gluten,podobne do Twoich,ale niewłaściwie je interpretowałam.
Dieta bglut. nieraz to za mało ,moje problemy jelitowe nie ustąpiły,obecnie jestem na początkowym etapie diety SCD.Moja propozycja:wyklucz lub potwierdź celiakię,wprowadź dietę bglut.obserwuj jak twój organizm reaguje w pierwszej kolejności na mleko(laktoza) i inne cukry złożone
(sacharoza, skrobia).Dieta bglut.obfituje w te cukry a one są jedną z przyczyn gazów i innych problemów jelitowych.
Dodam,że moja córka ma celiakię ,obecne pciała i gen HLA DQ2,stwierdzone gdy miała 40 lat.
wysypka zniknęła to mi wystarczyło żeby od 4 lat być na diecie bglut.Przez całe życie miałam
objawy nadwrażliwości na gluten,podobne do Twoich,ale niewłaściwie je interpretowałam.
Dieta bglut. nieraz to za mało ,moje problemy jelitowe nie ustąpiły,obecnie jestem na początkowym etapie diety SCD.Moja propozycja:wyklucz lub potwierdź celiakię,wprowadź dietę bglut.obserwuj jak twój organizm reaguje w pierwszej kolejności na mleko(laktoza) i inne cukry złożone
(sacharoza, skrobia).Dieta bglut.obfituje w te cukry a one są jedną z przyczyn gazów i innych problemów jelitowych.
Dodam,że moja córka ma celiakię ,obecne pciała i gen HLA DQ2,stwierdzone gdy miała 40 lat.
Nie wierzę w cuda i wiem jakie spustoszenie powoduje ta choroba nie byłam na diecie przez wiele lat ,ale kiedy choroba się ujawniła nie mam pojęcia .Badanie zrobiłam dzięki swojej 2,5 letniej córeczce której postanowilam zrobić te badanie ponieważ nie przybierała na wadze a wręcz chudła .
Jestem ciekawa czy objawy ustąpia?z początku będzie to szok dla mojego organizmu nie wiem czy powinnam od razu wszystko wykluczyć czy stopniowo wprowadzać nowe produkty do jadłospisu?
Jestem ciekawa czy objawy ustąpia?z początku będzie to szok dla mojego organizmu nie wiem czy powinnam od razu wszystko wykluczyć czy stopniowo wprowadzać nowe produkty do jadłospisu?
kerima_28
kerima_82,
przejdź na ścisłą dietę od razu. mój organizm również nieco się zszokował- układ pokarmowy OD RAZU zaczął działać jak należy, ale skóra trochę zwariowała. taki odwyk od glutenu, wszystko zaczęło ze mnie wychodzić przez pory
teraz jest coraz lepiej, ale powoli.
badanie genetyczne wystarczy. biopsja również. ale są 'lekarze', którzy mają inne zdanie..
Mówi się, że kilka miesiecy- ok. 6 wystarczy, żeby poczuć różnicę, ale wiadomo, że KAŻDY organizm jest inny i reaguje w swój specyficzny sposób. Są osoby, które po latach widzą efekt, są też takie które od razu.
cierpliwości i skrupulatności życzę:)
przejdź na ścisłą dietę od razu. mój organizm również nieco się zszokował- układ pokarmowy OD RAZU zaczął działać jak należy, ale skóra trochę zwariowała. taki odwyk od glutenu, wszystko zaczęło ze mnie wychodzić przez pory

teraz jest coraz lepiej, ale powoli.
badanie genetyczne wystarczy. biopsja również. ale są 'lekarze', którzy mają inne zdanie..
Mówi się, że kilka miesiecy- ok. 6 wystarczy, żeby poczuć różnicę, ale wiadomo, że KAŻDY organizm jest inny i reaguje w swój specyficzny sposób. Są osoby, które po latach widzą efekt, są też takie które od razu.
cierpliwości i skrupulatności życzę:)