proszę o pomoc, poradę - diagnostyka
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
proszę o pomoc, poradę - diagnostyka
Witam, mam 30 lat jestem mamą 9 miesięcznego chłopca. Niedawno przy okazji rozmowy na temat rozszerzania diety u syna, dowiedziałam się od mamy że w dzieciństwie zdiagnozowano u mnie celiakię, wprowadzono u mnie dietę bezglutenową i po kilku latach stosowania lekarz orzekł że choroba minęła. Niestety żadnej dokumentacji medycznej nie posiadam co dodatkowo komplikuje sprawę. Z tego co czytam w internecie celiakia jest na całe życie w związku z tym chciałabym się prawidłowo zdiagnozować i ew. rozpocząć leczenie. Pediatra prowadzący mojego synka polecił mi wykonanie badania krwi, ale lekarz internista nie chce dać mi na nie skierowania twierdząc że najpierw powinnam zrobić gastroskopię.......
W związku z tym moja uprzejma prośba, czy moglibyście mi doradzić jakie kroki podjąć żeby jak najszybciej się zdiagnozować (najpierw gastrolog czy badanie krwi gdzieś bez skierowania).
Jeśli chodzi o objawy to od kilku lat mam poważne problemy z koncentracją i stany depresyjne, od kilku miesięcy obserwuję luźne stolce i od zawsze gdy zjem pieczywo w szybkim czasie ląduję w toalecie.. ale nie chcę na razie wiązać w/w z ewentualną celiakią żeby sobie nie wmawiać choroby.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
W związku z tym moja uprzejma prośba, czy moglibyście mi doradzić jakie kroki podjąć żeby jak najszybciej się zdiagnozować (najpierw gastrolog czy badanie krwi gdzieś bez skierowania).
Jeśli chodzi o objawy to od kilku lat mam poważne problemy z koncentracją i stany depresyjne, od kilku miesięcy obserwuję luźne stolce i od zawsze gdy zjem pieczywo w szybkim czasie ląduję w toalecie.. ale nie chcę na razie wiązać w/w z ewentualną celiakią żeby sobie nie wmawiać choroby.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Celiakii sobie nie wmówisz, to nie grypa ani nerwica, tylko choroba genetyczna. Jak ją miałaś w dzieciństwie, to masz nadal.strawberry pisze:Jeśli chodzi o objawy to od kilku lat mam poważne problemy z koncentracją i stany depresyjne, od kilku miesięcy obserwuję luźne stolce i od zawsze gdy zjem pieczywo w szybkim czasie ląduję w toalecie.. ale nie chcę na razie wiązać w/w z ewentualną celiakią żeby sobie nie wmawiać choroby.
Objawy są typowe dla celiakii.
Tutaj:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
znajdziesz informacje na temat diagnozy celiakii.
I idź do dobrego gastrologa, a nie marnego internisty - na forum jest wątek "Lekarze polecani":
viewtopic.php?t=149&postdays=0&postorde ... &start=300
który najlepiej czytać od końca, bo tam informacje są najświeższe. Jesteś z Warszawy, to przeważnie ułatwia sprawę

Zdiagnozuj się czym prędzej i wracaj na dietę b/g.
Powodzenia!
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam ponownie
byłam tydzień temu w przychodni polskiego towarzystwa gastroenterologii, lekarz bardzo miły, nie olał ani nie wyśmiał mojego problemu (czego najbardziej się obawiałam), dał skierowanie na badania krwi (hormony tarczycy i przeciwciała), badanie kału (żeby wytłumaczyć ewentualną inną przyczynę biegunki). Jedyne co mnie zdziwiło.. doktor powiedział że prawdopodobnie nie mam celiakii jeśli w dzieciństwie po kilku latach diety objawy minęły i po zaprzestaniu diety nie powróciły. CO o tym myślicie??
W każdym razie... za ok miesiąc czeka mnie gastrologia, a na razie czekam na wyniki badań..

W każdym razie... za ok miesiąc czeka mnie gastrologia, a na razie czekam na wyniki badań..
matko boska...strawberry pisze: doktor powiedział że prawdopodobnie nie mam celiakii jeśli w dzieciństwie po kilku latach diety objawy minęły i po zaprzestaniu diety nie powróciły. CO o tym myślicie??
przy zdiagnozowanej na 100% celiakii?
myślę, że warto zmienić lekarza. nawet jeśli był miły i Cię nie zlekceważył. bo jest po prostu niedouczony i BARDZO nie na bieżąco.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Wyniki badań
Witam ponownie 
Mam już wyniki badań krwi:
Przeciwciała anty-tTG IgA <2
Przeciwciała anty tTG IgG 0,09
Przeciwciała przeciw endomysium IgA nie wykryto
Przeciwciała przeciw endomysium IgG nie wykryto
Badania tarczycy też wyszły w normie.
Szczerze mówiąc miałam nadzieję że wynik jednoznacznie potwierdzi celiakię i może uda się uniknąć gastroskopii
A może nie mam celiakii i to lekarze badający mnie w dzieciństwie się pomylili?

Mam już wyniki badań krwi:
Przeciwciała anty-tTG IgA <2
Przeciwciała anty tTG IgG 0,09
Przeciwciała przeciw endomysium IgA nie wykryto
Przeciwciała przeciw endomysium IgG nie wykryto
Badania tarczycy też wyszły w normie.
Szczerze mówiąc miałam nadzieję że wynik jednoznacznie potwierdzi celiakię i może uda się uniknąć gastroskopii

-
- Nowicjusz
Leeloo wiem, na pewno tak tego nie zostawię.
pozostałe wyniki:
TSH 1,420
ft3 3,36
ft4 1,08
Dodam jeszcze że na tarczycę nigdy nie chorowałam, nie licząc ciąży kiedy to miałam niedoczynność, ale po porodzie wszystko minęło. Natomiast od zawsze mam problemy z niedoborem progesteronu i zanikiem miesiączki a właściwie jej brakiem.
pozostałe wyniki:
TSH 1,420
ft3 3,36
ft4 1,08
Dodam jeszcze że na tarczycę nigdy nie chorowałam, nie licząc ciąży kiedy to miałam niedoczynność, ale po porodzie wszystko minęło. Natomiast od zawsze mam problemy z niedoborem progesteronu i zanikiem miesiączki a właściwie jej brakiem.
-
- Nowicjusz
Ojjj te moje problemy hormonalne, długo by opowiadać... Z progesteronem miałam problemy ostatnio dlatego wspomniałam, a pozostałe płciowe to też różnie. W przeszłości oprócz w/w brałam też luteinę i prolaktynę, ale szczegółów szczerze mówiąc nie pamiętam. Podejrzewam że z prolaktyną mogę mieć problem bo przez 5 miesięcy nie udało mi się wystymulować laktacji. Niedługo wybiorę się do gina na kontrolę to się dowiem, od czasu ciąży nie robiłam jeszcze żadnych badań hormonalnych.
Normy z labu:
TSH 0,27-4,200 uIU/ml
ft3 2,00-4,40 pg/ml
ft4 0,93-1,70 ng/dl
anty tTg IgA <20 ujemny i =>dodatni
anty tTG IgG do 1,0 ujemny
1,01 - 2,0 słabo dodatni
2,01 - 5,0 dodatni
powyżej 5,01 wysoko dodatni
Normy z labu:
TSH 0,27-4,200 uIU/ml
ft3 2,00-4,40 pg/ml