Czy gastroskopia z badaniem hist-pat wyklucza celiakię?
Moderator: Moderatorzy
Czy gastroskopia z badaniem hist-pat wyklucza celiakię?
Witam serdecznie,
Mam dosłownie wszystkie objawy celiakii (przy czym nie wykryto u mnie innych chorób), EmA IgA wyszło mi dodatnie (w mianie 1:1000), ale gastroskopia z badaniem hist-pat nic nie wykazała. Wycinki były pobrane tylko z żołądka, ale lekarz powiedziała, że tak się właśnie diagnozuje celiakię. Czy powinnam jeszcze zbadać jakoś jelito cienkie?
Mam dosłownie wszystkie objawy celiakii (przy czym nie wykryto u mnie innych chorób), EmA IgA wyszło mi dodatnie (w mianie 1:1000), ale gastroskopia z badaniem hist-pat nic nie wykazała. Wycinki były pobrane tylko z żołądka, ale lekarz powiedziała, że tak się właśnie diagnozuje celiakię. Czy powinnam jeszcze zbadać jakoś jelito cienkie?
-
- Aktywny Forumowicz
LynXetty,
powiem szczerze, że nie wierzę w to co przeczytałam
. Wycinki z żołądka idą na całkowicie inne badania, do celiakii potrzeba wycinka kosmków JELITOWYCH z JELITA cienkiego.
tu masz wszystko:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
i zmień lekarza..
powiem szczerze, że nie wierzę w to co przeczytałam

tu masz wszystko:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/
i zmień lekarza..
Właśnie mi to nie pasowało... A te wycinki z jelita na pewno pobiera się przy gastroskopii? Wykonująca powiedziała mi, że gastroskop tam nie sięga i właśnie pobiera się tylko z żołądka, ale może po prostu tak się tłumaczyła, bo nie chciała się przyznać do błędu. Chyba że potrzebna jest do tego jakaś inna sonda czy coś.
-
- Aktywny Forumowicz
Nieważne co Ci powiedział lekarz, musisz go po prostu zmienić. Prawdopodobnie na skierowaniu na gastro miałaś napisane że ma być pobrany wycinek z żołądka a nie z jelita. Gastroskopia jest badaniem, które generalnie służy do diagnostyki żołądka, ale jak było to już wspomniane, sięga dużo głębiej. Więc... zmień lekarza, wyjdzie Ci to na zdrowie.