Proszę o pomoc w interpretacji wyników (hormony tarczycy)

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Proszę o pomoc w interpretacji wyników (hormony tarczycy)

Post autor: aaggaa »

Proszę o pomoc w interpretacji hormonów tarczycy

TSH: 1.774 norma: 0.35-4.94

FT3: 2.94 norma: 1.71-3.71

FT4: 1.04 norma: 0.70-1.48

choruję na Hashimoto zażywam obecnie euthyrox 1/2 z 25

od kilku dni czuję się kiepsko, chce mi się spać nie mam na nic siły :(, ciężko mi się rano dobudzić :(

doradźcie proszę czy zwiększyć dawkę do 25?

Dwa tygodnie temu przeszłam anginę paciorkowcową, ale morfologia całkiem w porządku choć żelazo dość nisko 10,4 przy normie 9-30,4
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Masz dość nisko fT4, a dawkę masz nizszą niż najniższa dla niemowląt. Kto ci kazał tyle czasu łykać połówkę z E25? Nic dziwnego, że się źle czujesz, masz po prostu niedoczynność tarczycy i za mało hormonów tarczycowych.

Przy Hashi nie badamy żelaza, tylko ferrytynę. jeśli jednak masz niskie żelazo, to znaczy, że masz kiepską dietę, dodaj produkty bogate w żelazo. I zbadaj ferrytynę, to tylko kilkanaście złotych...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Dzięki serdeczne Nalewko za pomoc. Dawkę zmniejszyła mi endo ponieważ na dawce 25 po jakimś czasie poziomy hormonów zmieniły się i lekarka powiedziała, że wyniku są super i że można odstawić leki lub zmniejszyć na 1/2 z 25

Niestety wyniku nie mam przy sobie :( ale umówiłam się, że mi udostępnią do skserownia

pamiętam jednak, że TSH spadło do poziomu ok 0,6

mam za to usg tarczycy, które zrobiłam prywatnie:

Prawy płat 55x16x13, lewy 45x15x11. Objętość 9,5ml (norma do 18ml) Grubość cieśni 3mm. Na granicy cieśni i lewego płata hypoechogeniczny guzek z przewagą obwodowego unaczynienia o wym 6.5x3mm. Poza tym miąższ obydwu płatów i cieśni o zaznaczonej dyskretnie niejednorodnej strukturze i nieznacznie obniżonej echogeniczności. W zakresie szyi węzły chłonne o morfologii odczynowej.
Przy Hashi nie badamy żelaza, tylko ferrytynę. jeśli jednak masz niskie żelazo, to znaczy, że masz kiepską dietę, dodaj produkty bogate w żelazo. I zbadaj ferrytynę, to tylko kilkanaście złotych...
Zbadam ferrytynę w czwartek przy okazji badania kontrolnego prób wątrobowych (mam stale podwyższoną bilirubinę, nie wiadomo dlaczego, miałam już wszystkie możliwe badania, czekam teraz na decyzję lekarza co do bad. genetycznych.)

Czy zrobić jeszcze jakieś badania dodatkowe? ''Przy okazji"

Co sądzisz o wyniku USG?

Mam w planie zrobić biopsję tego guzka, chociaż pani doktor u której robiłam USG (osoba bardzo rzetelna i godna zaufania) powiedziała, że guzek jest bardzo mały i niezbyt podejrzany, ona na moim miejscu odczekałaby 4-6 miesięcy i powtórzyła USG-jeśli guzek urośnie wtedy biopsja)

dziękuję <roza>
Ostatnio zmieniony sob 20 lip, 2013 12:13 przez aaggaa, łącznie zmieniany 4 razy.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Masz wyniki badania p.ciał atpo i atg? Może warto je zrobić? No i ew. niedobory, Hashimotki mają najczęściej braki w wit. B12, D3 i magnezu oraz ferrytyny. to ważne parametry, należy je kontrolować systematycznie i jesli wyjdą braki, to uzupełniać w trybie leczenia, a nie prewencji jak dla niemowlaków. Jeśli masz celiakię, to na pewno miałaś / masz zaburzenia wchłaniania, zresztą poczytaj o objawach niedoboru, może cię to zainspiruje, coś ci przypomni czy uświadomi coś, czego nie wiązałaś do tej pory z chorobą...

Zaufaj tej endo od usg, odczekaj, obserwuj, takie guzki to pikuś :) Na razie bym nie sprawdzała tego maleństwo, tylko uregulowała hormony, bo często guzki się zmniejszają w czasie suplementacji tyroksyną.

Za to za zalecenie odstawienia suplementacji hormonalnej to sie powinno zdjęcia takim endo robić i wywieszać w necie ku przestrodze! Toż to bełkot!

Wyniki się polepszyły, bo łykałaś hormon, jak przestaniesz, to wyniki się posypią, ale to jeszcze nic. Gorsze wyniki oznaczają niższy poziom hormonów, czyli niedoczynność, a objawy niedoczynności sa mało zabawne.

Twoja tarczyca wygląda na zmienioną przez stan zapalny, obstawiam zanikowe zapalenie (norma dla kobiet to 13-18ml), skoro masz 9ml, to coś ci ją zjadło, obstawiam p.ciała tarczycowe, a te świadczą o chorobie na tle autoimmuno. Jeśli zaś autoimmuno, to znaczyłoby, że masz potwierdzone tym Hashimoto i tym bardziej nie odstawia się suplementacji!!! Nawet tak niską dawką tyroksyny.

Tarczyca będzie z czasem w coraz gorszej formie, a więc tym bardziej nie odstawia się tyroksyny... Co za pomysł??? Może jeszcze Jodid przepisała?
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Aaggaa, ty masz celiakię?

Te wyniki, które podajesz nie są na tyle złe, aby się od nich tak zle czuć. Ft4 wynosi 43% normy, Ft3 wynosi 61 % normy, TSH tez jest znośne. Nie sądzę, abyś zle się czuła bezpośrednio od tych wyników, tutaj nie ma jakiejś kosmicznej niedoczynności, choć te wyniki nie wykluczają tego, że akurat coś zaczyna się dziać i od tego się zle czujesz,a w wynikach Ft4 i Ft3 się pojawi za jakiś czas.
Myślę, że bardziej Twoje złe samopoczucie wnika może z anemii. Skoro żelazo masz tak nisko, to i ferrytynę masz nisko, a to oznacza osłabienie i objawy, które opisujesz.

Dalej, piszesz o anginie. Angina paciorkowcowa ma niestety swoje powikłania czasem, w tym zapalenie stawów, nerek czy często mięśnia sercowego, o którym się nawet czasem nie wie jeśli przebiega łagodnie. Odczuwa się osłabienie, czasem stan podgorączkowy,bierze się to za objaw przemęczenia czy przeziębienia.Paciorkowce są wredne.Zrób jeszcze badanie moczu z osadem.

A czy przy tej bilirubinie masz też za wysoko APAT i ALAT? Istnieje jeszcze taka choroba jak autoimmunologiczne zapalenie wątroby, ale jest to rzadziej spotykana choroba.
Czy ty masz celiakię i trzymasz dietę bg? Bolą cię stawy? Nie masz stanu podgorączkowego?

Zgadzam się Nalewko z tobą, że endo, którzy każą pacjentom odstawiać tyroksynę, powinno się wywieszać na jakiejś liście specjalnej, bo tacy lekarze nie mają pojęcia co to jest Hashimoto i na czym to polega. Branie tyroksyny wycisza proces zapalny często, co widzę u siebie. Im niżej spada Ft4, tym przeciwciała są bardziej pobudzane do ataku tarczycy i koło się zamyka. Przeciwciała atakują wtedy tarczycę, następuje wysyp tyroksyny , potem spadek, bo tarczyca za mala i nie ma co produkować hormonu i tak ciągle w jednego końca w drugi.
Póki nie brałam tyroksyny ciągle miałam Ft4 raz poniżej, raz powyżej normy i nie mogłam już z tym żyć, bo albo nie spałam całe noce z nadczynności albo byłam tak padnięta, że nie mogłam z niedoczynności wejść po schodach. Obecnie jest w miarę jednostajnie. Odstawienie tyroksyny spowoduje, że proces wyniszczenia i co gorsza, makabrycznego samopoczucia pacjenta, szybko wróci, ale wielu endo nie ma pojęcia o co w tym wszystkim chodzi.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Nalewko,
Masz wyniki badania p.ciał atpo i atg? Może warto je zrobić? No i ew. niedobory, Hashimotki mają najczęściej braki w wit. B12, D3 i magnezu oraz ferrytyny. to ważne parametry, należy je kontrolować systematycznie i jesli wyjdą braki, to uzupełniać w trybie leczenia, a nie prewencji jak dla niemowlaków. Jeśli masz celiakię, to na pewno miałaś / masz zaburzenia wchłaniania, zresztą poczytaj o objawach niedoboru, może cię to zainspiruje, coś ci przypomni czy uświadomi coś, czego nie wiązałaś do tej pory z chorobą...
przeciwciała miałam badane jakiś czas temu

aTPO na poziomie ok 150 aTG na poziomie ok 700
Zaufaj tej endo od usg, odczekaj, obserwuj, takie guzki to pikuś :) Na razie bym nie sprawdzała tego maleństwo, tylko uregulowała hormony, bo często guzki się zmniejszają w czasie suplementacji tyroksyną.
dzięki za radę :) tak zrobię

żałuję że odstawiłam hormon :( czułam, że to błąd, ale cóż zaufałam lekarzowi, błąd :(
Może jeszcze Jodid przepisała?
na szczęście nie :P

Alvo,
Myślę, że bardziej Twoje złe samopoczucie wnika może z anemii. Skoro żelazo masz tak nisko, to i ferrytynę masz nisko, a to oznacza osłabienie i objawy, które opisujesz.
sama nie wiem czy to może być na prawdę anemia, morfologię mam na prawdę w porzadku

hemoglobina waha się od 12-14 reszta parametrów czerwonokrwinkowych przeważnie zbliża się do dolnej granicy, ale nigdy nie jest poza nią

Paciorkowce są wredne.Zrób jeszcze badanie moczu z osadem.
w środę mam konsultację z nową panią doktor I kontaktu, podobno bardzo fajana i pomocna

poproszę może zleci jeszcze ASO i bad. moczu
A czy przy tej bilirubinie masz też za wysoko APAT i ALAT? Istnieje jeszcze taka choroba jak autoimmunologiczne zapalenie wątroby, ale jest to rzadziej spotykana choroba.
właśnie Aspat, Alat, fosfatazę, ggtp mam zawsze niskie, tylko bilirubina ponad normę, wykluczono AZW oraz PSC, mój lekarz hepatolog skłania się ku badaniom genetycznym bo mówi, że diagnozę ostateczną trzeba postawić
Czy ty masz celiakię i trzymasz dietę bg?
Tutaj sprawa jest niejasna, miałam badane przeciwciała przeciw endomizium-wyniki ujemne

Z kolei przeciwciała przeciw transglutaminazie w klasie IgA graniczne

Biopsja jelita wykazała spłaszczenie kosmków i naciek bodajże 30limfocytów, co jest również wynikiem podobno granicznym

Objawów od strony jelit nie mam obecnie żadnych, choć jeśli chodzi o żołądek to stale coś mi dolega (ogólnie mam refluks żółciowy, który czasem daje o sobie znać)
W gastro przewlekłe zapalenie żołądka stopnia małego nieaktywne, ale to wynik sprzed 10-ciu miesięcy, w sierpniu mam mieć kontrolną gastroskopię i znów pobierane 5 wycinków z żołądka oraz 3-4 z dwunastnicy.

Dietę BG trzymałam na próbę ok pół roku, nie zaobserwowałam żadnych zmian w samopoczuciu, obecnie unikam glutenu, ale czasem zjem coś co go zawiera.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Ferrytyna jest najlepszym wskaźnikiem anemii. Wyniki w dolnych granicach norm, to jest już lekka anemia. Przy takich wynikach człowiek nie czuje się tragicznie, ale czuje sie przeważnie zle.
ODPOWIEDZ