Nalewko,
Masz wyniki badania p.ciał atpo i atg? Może warto je zrobić? No i ew. niedobory, Hashimotki mają najczęściej braki w wit. B12, D3 i magnezu oraz ferrytyny. to ważne parametry, należy je kontrolować systematycznie i jesli wyjdą braki, to uzupełniać w trybie leczenia, a nie prewencji jak dla niemowlaków. Jeśli masz celiakię, to na pewno miałaś / masz zaburzenia wchłaniania, zresztą poczytaj o objawach niedoboru, może cię to zainspiruje, coś ci przypomni czy uświadomi coś, czego nie wiązałaś do tej pory z chorobą...
przeciwciała miałam badane jakiś czas temu
aTPO na poziomie ok 150 aTG na poziomie ok 700
Zaufaj tej endo od usg, odczekaj, obserwuj, takie guzki to pikuś

Na razie bym nie sprawdzała tego maleństwo, tylko uregulowała hormony, bo często guzki się zmniejszają w czasie suplementacji tyroksyną.
dzięki za radę

tak zrobię
żałuję że odstawiłam hormon

czułam, że to błąd, ale cóż zaufałam lekarzowi, błąd
Może jeszcze Jodid przepisała?
na szczęście nie
Alvo,
Myślę, że bardziej Twoje złe samopoczucie wnika może z anemii. Skoro żelazo masz tak nisko, to i ferrytynę masz nisko, a to oznacza osłabienie i objawy, które opisujesz.
sama nie wiem czy to może być na prawdę anemia, morfologię mam na prawdę w porzadku
hemoglobina waha się od 12-14 reszta parametrów czerwonokrwinkowych przeważnie zbliża się do dolnej granicy, ale nigdy nie jest poza nią
Paciorkowce są wredne.Zrób jeszcze badanie moczu z osadem.
w środę mam konsultację z nową panią doktor I kontaktu, podobno bardzo fajana i pomocna
poproszę może zleci jeszcze ASO i bad. moczu
A czy przy tej bilirubinie masz też za wysoko APAT i ALAT? Istnieje jeszcze taka choroba jak autoimmunologiczne zapalenie wątroby, ale jest to rzadziej spotykana choroba.
właśnie Aspat, Alat, fosfatazę, ggtp mam zawsze niskie, tylko bilirubina ponad normę, wykluczono AZW oraz PSC, mój lekarz hepatolog skłania się ku badaniom genetycznym bo mówi, że diagnozę ostateczną trzeba postawić
Czy ty masz celiakię i trzymasz dietę bg?
Tutaj sprawa jest niejasna, miałam badane przeciwciała przeciw endomizium-wyniki ujemne
Z kolei przeciwciała przeciw transglutaminazie w klasie IgA graniczne
Biopsja jelita wykazała spłaszczenie kosmków i naciek bodajże 30limfocytów, co jest również wynikiem podobno granicznym
Objawów od strony jelit nie mam obecnie żadnych, choć jeśli chodzi o żołądek to stale coś mi dolega (ogólnie mam refluks żółciowy, który czasem daje o sobie znać)
W gastro przewlekłe zapalenie żołądka stopnia małego nieaktywne, ale to wynik sprzed 10-ciu miesięcy, w sierpniu mam mieć kontrolną gastroskopię i znów pobierane 5 wycinków z żołądka oraz 3-4 z dwunastnicy.
Dietę BG trzymałam na próbę ok pół roku, nie zaobserwowałam żadnych zmian w samopoczuciu, obecnie unikam glutenu, ale czasem zjem coś co go zawiera.