wyniki - proszę o pomoc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki - proszę o pomoc

Post autor: zizou1533 »

Witam wszystkich,
Jestem świeżym forumowiczem. Mam prośbę o radę w mojej "nietypowej" sprawie.
Jakieś 2 lata temu poszedłem do dermatologa ze swądem skóry. Dokładnie wyglądało to tak, że na skórze (szczegolnie nog - łydki, uda po stronie wewnetrznej i zewnetrznej, okolice łokci) wyskakiwały mi.. nie wiem jak to nazwać... niewielkie guzki, które strasznie swedzialy. Drapiąc je, przeważnie nieświadomie, robiły sie ranki i potem strupy. Skora w miejscach gdzie swedzialo robiła sie ciemniejsza. Poza tym straszne gazy w brzuchu. Ogólnie mam też dość żółty odcien skóry - ale wątrobę już badano. Dermatolog porobił mi badania na alergie ale wszystkie wyniki mialem ujemne. Podpowiedział mi, że może być to choroba Duhringa i dał namiary do innego dermataloga z Uniwersytetu Gdańskiego, który podobno szybko rozpozna mi ta chorobę. Polecony dermatolog zrobił mi badania krwi i pobrał wycinek skóry z pośladka.
Badania z krwi na IgA i IgM wyszły w normach natomiast wycinek skóry "pokazał" jak poniżej:

-Immunoglobina klasy A (+++) ziarniste i włókienkowe złogi na granicy skórno-naskórkowej z nasileniem w szczytach brodawek skóry
-Immunoglobina klasy M (++) drobnoziarniste złogi na granicy skórno-naskórkowej, ziarniste złogi w ścianach naczyń brodawek skóry i splotu powierzchownego.
-Immunoglobina klasy G ujemny.

Doktor stwierdził iż jestem chory na Duhringa, ale widziałem ze do konca nie jest pewien tego co mowi.

Postanowiłem zrobic jeszcze prywatnie gastroskopie ze wzgledu na objawy "trawienne".
Wyszło że mam helicobacter i zapalenie żołodka. Poleczyłem sie ale objawy nie ustepowały.

Dietę troche stosowałem, troche nie.. i meczylem sie dalej. W koncu po jakis 8 miesiącach moja dziewczyna znalazla mi dobrego (wg opini na forach) gastrologa.
Kazał mi wszystko jeść, nie stosowac żadnej diety i po 3 miesiacach przyjsc na gastroskopię z wycinkiem z dwunastnicy. Pobrał 3 wycinki. Rozpoznanie: "Wycinki błony śluzowej jelita cienkiego o zachowanej budowie kosmkowej bez zwiekszonej populacji srodnablonkowych limfocytow. Nie stwierdza sie wykladnikow morfologicznych celiaki (Marsh grade 0)". Aha na samym poczatku zrobił mi badanie DQ2/DQ8 i wyszło pozytywne na 95% jak dobrze pamiętam ->stad pozniejsza gastroskopia.

Mam pytanie: czy sadzicie ze moze to byc skorna postac celiaki- Duhring? Lekarz powiedzial ze to nie to i kazał raz na rok robic badania krwi bo te DQ2/DQ8 wyszły dodatnie, ...no i ta skóra. Zapomnial bym dodać, ze na swedzenie pomaga mi DISULONE, który otrzymalem od Dermatologa (tak 1/2 tabletki raz na kilka dni).

Proszę pomozcie, tymbardziej ze chce isc do mundurówki, najprawdopodobniej sie dostanę ale jak byłby to Duhring to muszę powaznie sie zastanowic :(

Aha gastrolog zrobił mi też WTO na laktozę i wyszlo że nie powinienem spozywac prod. mlecznych. Staram sie tego trzymac podobno skórne objawy z tym nic wspolnego nie mają?

Ogolnie te objawy mam juz jakies 6-7 lat. Od dwoch lat latam po lekarzach i znowu jestem w punkcie wyjscia ;( Poza tym nie moge przytyc a przydaloby sie przytyć 6-7 kilo :/

Przepraszam za tak długi post, ale chciałem nakreslic cala historię...

Dziękuję z gory za odpowiedzi
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Przeciwciała na celiakię robiłeś?

Jakie dokładanie badania na wątrobę miałeś?

A trzustka? Lipaza, amylaza chociaż? Zażółcona skóra może być nie tylko do wątroby, ale także problemów z trzustką, od niedoczynności tarczycy także. Tarczyca ma także wpływ na przemianę materii, czyli albo tycie mimo diety albo chudnięcie mimo dużych ilości jedzenia.

Zmiany skórne mogą być od laktozy, jeśli masz nietolerancję, ale jakoś nie kojarzę akurat tego typu zmian skórnych jakie ty opisujesz.

Możesz załączyć zdjęcie tych zmian? Czy one przybierają kolor fioletowawy albo szary? Bolą Cię stawy?

Badanie na krew utajoną w kale?
Ostatnio zmieniony sob 10 sie, 2013 16:16 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Przeciwciała? Chodzi o IgA i IgM??

Natomiast jesli chodzi o wątrobę to w lipcu:
- morfologia krwi - wszystko w normie tylko mało płytek krwi (146, a zakres jest od 150 do 400) i i neutrocyty (1,91, a zakres 2,0-7,5 )
-odczyn biernackiego OB (2, a zakres do 15)
-alat, aspat, ggtp też w normie

Lekarka "pomacała" brzuch w okolicach wątroby i obsłuchała płuca, popatrzyla jak na durnia, że juz chyba sobie cos wkrecam, ale skierowanie do poradni gastroenterologicznej dała bo w niczym mi nie pomogla.

Wczesniej bo w czerwcu jak jak mialem gastroskopię robiłem jeszcze dodatkowo (poprosilem lekarza zeby zbadac i inne organy typu wlasnie trzustka, wątroba itp):
-morfologię krwi i tu w normie tylko aspat mialem delikatnie za duzy (38, zakres 0 do 37) i glukoza (68, a zakres od 70 do 100) no i te płytki krwi za malo o klika.
-Amylaza (87, zakres <100), bilirubina cał. (0,59, zakres <1,2)
-INR PT, wskaznik protromb. (92, a zakres 80-120), INR (1,13, zakres 0,8-1,2)
-mocz - barwa zolta, klarownosc przejrzysty, odczyn 5,5; wszystko negatywne tylko Urolibinogen 0,2mg/dl (brak zakresu referencyjnego), osad moczu (nablonniki wielokatne pojedyncze).

Nie wiem czy ja sobie juz wkrecam, znajomi mowia zebym dal spokoj... ale sam juz nie wiem co robic. Mam tez ostatnio sporo stresu i jak sie czym przejmuje to i na wymioty rano potrafi mnie zebrac.

Aha no i w rodzinie cukrzyca troche panuje. Ma ja mlodszy brat (23lata), wujek no i mial tez dziadek.

Badania na krew utajoną nie mialem, tylko na pasozyty (negatywny wynik).

Alva_alva czy ta gastroskopia nie jest 100% potwierdzeniem ze nie mam Duhringa??

P.S zdjecia zaraz postaram sie zrobic, ale dzieki Disulone juz malo co widac
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Niewiele widać, tylko skora ciemniejsza w tym miejscu zostala, ale widze ze tez powoli zanika. Cieszy mnie to tylko dreczy mysl ze to dzieki disulone :( Czy ten lek jest jeszcz na jakies inne choroby?? Bo z tego co czytalem to jeszcze na trond pomaga.. stawy czasami bolą, szczegolnie w kolanach, ogolnie tez czasami z samopoczuciem nie najlepiej, ale wiem ze to tez przez nerwy moze byc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 10 sie, 2013 18:33 przez zizou1533, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Przeciwciała to miałam na myśli przeciwciała przeciw transglutaminazie, endomysium i gliadynie. Robiłeś je?

A jak hemoglobina i czerwone krwinki? Nie są w dolnych granicach?

Te badania, które miałeś to bardzo podstawowe badania. Mało co można na ich podstawie powiedzieć. Wynik badania histopatologicznego wycinka nie wyklucza postaci skórnej celiakii, ale żeby to potwierdzić potrzebne są raczej przeciwciała- dodatnie, które wymieniłam.

Co do zmian na skórze, czy to wygląda jak Durhing, to nie wiem dokładnie, bo ja tej postaci nie mam. Musi się wypowiedzieć ktoś, kto sam na sobie tego doświadczył.
Ostatnio zmieniony sob 10 sie, 2013 23:47 przez alva_alva, łącznie zmieniany 3 razy.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

zalaczam wyniki na zdjeciu z 25 lipca.

Alva_alva proszę napisz mi jakie badania mam zrobic a już jutro pojde na krew. Wszystko co mozliwe zrobie aby to juz wyjasnic - tak zeby Panie w laboratorium wiedzialy o co chodzi. Nie wiesz czy na te wyniki czeka sie tygodnie, czy tylko kilka dni???

Dziekuje Ci, ze tak szybko odpowiadasz i ze chcesz mi pomoc, najgorsze jest to ze gdybym nie zerknal na to forum pewnie zostawilbym ten temat - szok jaka słaba wiedze maja naszi lekarze :(
Awatar użytkownika
alva_alva

Z morfologii wynika, że masz wstęp do anemii. Zrób badanie kału na krew utajoną.

Zrobiłabym jeszcze może lipazę, ale z moczu- ma dłuższy okres półtrwania niż z krwi.

Zrobiłabym przede wszystkim przeciwciała charakterystyczne dla celiakii. One mogą potwierdzić celiakię, ale nie wydaje mi się jakoś na podstawie opisu tych wycinków, aby to był Dhuring. Może wypowie się jeszcze ktoś z tą postacią choroby, bo osobiście nie posiadam wysypki. Przeciwciała są drogie. Można zrobić przesiewowo transglutaminazę w klasie IgA i IgG lub cały penel, czyli wszystkie przeciwciała i wtedy jest nieco taniej jak zbiorczo.

Myślę, że Twoje objawy skórne bardziej mogą przypominać jakąś chorobę tkanki łącznej, zwłaszcza te zwłóknienia.Te choroby mogą atakować też przewód pokarmowy, zaburzać perystaltykę itd. Zrobiłam może przeciwciała ANA w związku z tymi guzkami na skórze, ale to są drogie przeciwciała.Podobnie jak wszystkie przeciwciała w chorobach autoimmunologicznych.

Na jaki typ cukrzycy chorują Twoi bliscy? Typ 1 czy typ 2? Są na lekach czy na insulinie?
Inne choroby z autoagresji są w rodzinie? Niedoczynność lub nadczynność tarczycy, problemy ze stawami, choroby jelit jakieś? Bolą cię czasem stawy? Jak dziąsła? Jakieś zapalenia dziąseł, afty? Na czym dokładnie polegają Twoje dolegliwości związane z układem pokarmowym?
Ostatnio zmieniony ndz 11 sie, 2013 21:16 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Cukrzyca typu 1, leczenie insuliną.
Mama wyladowala ostatnio w szpitalu, bo slabo sie czula zmarniala i okazało sie ze miała niedobor witaminy B12. Podreperowali, witamine raz w miesiacu przyjmuje w zastrzyku i wrocila do sił i wagi. Wiem ze jeszcze wujek ma problemy z jelitem grubym.

Z tych wycinkow skóry jeszcze było na drugiej stronie (przeoczyłem wczesniej):
- immunoglobina klasy G - ujemny
-fibrynogen - ujemny
- składowa dopełniacza C1q - (+) drobnoziarniste zlogi na granicy skorno naskorkowej
- skladowa dopelniacza C3c - ujemny

"-Immunoglobina klasy A (+++) ziarniste i włókienkowe złogi na granicy skórno-naskórkowej z nasileniem w szczytach brodawek skóry
-Immunoglobina klasy M (++) drobnoziarniste złogi na granicy skórno-naskórkowej, ziarniste złogi w ścianach naczyń brodawek skóry i splotu powierzchownego.
-Immunoglobina klasy G ujemny. "

Mam od lat te objawy, kilka miesiecy temu naprawde stawy w kolanach mnie bolaly, szczegolnie noca to odczuwalem... a jeszcze kilka lat temu pamietam jak w mostku mnie cos bolalo - nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale wole napisac..

Teraz głownie doskwiera:
- intensywne gazy - szczegolnie po jedzeniu (brzuch mnie nie boli)
- swedzenie skory, szczególnie nog i przedramienia (przy lokciu)
- zóltawy odcien skory
- dosyc czesto mam poczucie zmeczenia
- podkrążone oczy - jeszcze zanim sie opalilem bylem strasznie blady

Jako ciekawostke moge jeszcze powiedziec ze rok temu jak bylem na antybiotykach na helicobakter przez bodajze 10 dni czulem sie jak "mlody bóg"

Powiedz szczerze myslisz ze to celiakia może być czy cos innego??
Awatar użytkownika
alva_alva

T1 w rodzinie, więc gen w rodzinie krąży,możliwe, że go masz.

Sprawdź tarczycę, objawy pasują, zażółcenie skóry, zmęczenie, także problemy jelitowe(niedoczynność - motoryka spowolniona, nadczynność- przyśpieszona).
W niedoczynności z powodu powolnej prac układu pokarmowego zdarza się refluks, wolne opróżnianie żołądka, gazy itd.
Przy niedoczynności autoimmunologicznej Hashimoto często bywa też anemia. To co opisujesz u swojej mamy wskazuje na autoimmunologiczne zapalenie żołądka-może być bez objawów, jedynym objawem może być anemia, Tworzą się przeciwciała, które blokują w żołądku przyswajanie B12, a bez niej nie przyswoi się żelazo, stąd anemia. Dlatego mama dostała wit. B12 w zastrzykach, a nie doustnie, bo doustnie by nic nie dało. Dopiero po zastrzykach uzupełnia się żelazo i anemia mija. Kuracja do powtarzania wielokrotnego.

To samo może zaczynać się u Ciebie, bo masz blisko już do anemii, a objawy zażółcenia skóry, nieco ALAT czy ASPAT ( nie pamiętam już które) podwyższone, zmęczenie- przy niedoczynności jest zastój żółci w woreczku, robi się zażółcenie skóry, jest także zmęczenie. Także bóle kolan, nóg są charakterystyczne dla Hashimoto. Bóle w mostku też mogą być od niedoczynności tarczycy. Niedoczynność jak i nadczynność obciąża serce.

Zrobiłabym w pierwszej kolejności:
- lipidogram
- TSH, Ft4 i Ft3
- morfologię bym powtórzyła
- poziom wit. B12
- lipazę bym jeszcze dorobiła, najlepiej z moczu

Czy USG jamy brzusznej miałeś? Możesz mieć kamienie w woreczku żółciowym, odpływ żółci jest utrudniony co daje też takie objawy, o których piszesz. Kamienie są częste przy niedoczynności Hashimoto, wytrącają się w czasie zastoju żółci.

Żeby wykluczyć celiakię pod tytułem Dhring, trzeba zrobić przeciwciała charakterystyczne dla celiakii, ale ja bym zrobiła najpierw te na tarczycę i poziom B12. A te guzki na skórze bardziej mi się kojarzą z chorobą tkanki łącznej, ale nie znam się dobrze na zmianach skórnych, a dokładnie na badaniach histopatologicznych tego typu zmian. Bardziej bym chyba poszukiwała w kierunku przeciwciał ANA jednak z tymi zmianami.
Może jeszcze przejść się do innego dermatologa?

Czy jesz normalnie gluten?
Ostatnio zmieniony ndz 11 sie, 2013 22:17 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Jem normalnie wszystko, z ograniczeniem produktów mlecznych. Miałem robione USG jamy brzusznej kilka lat temu, jeszcze na studiach. Badano mi wtedy wątrobę. Ale wszystko było ok.

W takim razie jutro lece zrobic kilka badan, o ktorych pisalas moze cos wiecej sie dowiemy...
Awatar użytkownika
alva_alva

USG kilka lat temu nie ma obecnie znaczenia. Podejrzewam, że kilka lat temu tych problemów, które masz teraz, nie miałeś. Trzeba zrobić też USG chociaż. To takie najbardziej podstawowe badanie.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam skierowanie do poradni gastroenterologicznej, wiec poprosze o USG jamy brzusznej.

Ponizej podsyłam czesc wynikow, o których mowilas, poniewaz jak dzwonilem reszta ma być jutro bo im sie maszyna zepsula :/ Sa to świeże dane, dziś byłem na pobraniu krwi.

Z tą lipazą nie mieli opcji "z moczu" i zrobili z krwi, jak znajde jakieś laboratorium to też zrobię.
Resztę podeśle jutro jak tylko otrzymam wyniki.
Awatar użytkownika
alva_alva

Nie widać nic specjalnego w tych wynikach, poza tym, że hemoglobina, hematokryt bliżej dolnej granicy i B12 także blisko dolnej granicy w sumie, bo rozpiętość normy jest duża.

Poczekamy na tarczycę.Cholesterol całkowity w górnej granicy. Jakie masz BMI?

Amylaza z krwi i moczu, lipaza z krwi.
zizou1533
Nowicjusz
Nowicjusz

Załaczam wyniki z tarczycy, troche pozno ale nie moglem wczesniej :/
Moje BMI wyszło mi 21,56.
Próbuję aktualnie wbić sie do poradni gastroenterologicznej, zobaczymy co mi tam powiedzą
Awatar użytkownika
alva_alva

W tych wynikach nie ma niedoczynności tarczycy, ale radzę sprawdzić jeszcze za jakieś kilka tygodni, tak 6 do 8 tygodni. Wystarczy zrobić samo Ft4. Jeśli byś miał Hashimoto, to można trafić przypadkiem w dobre wyniki, bo przy Hasi hormony latają raz w górę, raz w dół. Można trafić przypadkiem akurat w środek tych "lotów".
ODPOWIEDZ