badanie przeciwciał po 10 mcach diety

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eva.b
Nowicjusz
Nowicjusz

badanie przeciwciał po 10 mcach diety

Post autor: eva.b »

Moi drodzy!

1)Chciałabym potwierdzić skuteczność mojej trwającej już 10 mcy diety bezglutenowej.:) i zrobić test na obecność przeciwciał we krwi. Tylko jakich przeciwciał? Podobno niektóre utrzymują się we krwi przez wiele miesięcy, a jakieś inne z kolei zanikają dość szybko.

2)Chcę jeszcze zbadać poziom wapnia, żelaza i wit D, bo tychże zawsze miałam za mało. Słyszałam , ze celiaczki często mają niedobory wit B12 i kwasu foliowego. Nigdy ich nie badałam, a zastanawiam się czy powinno się badać ich poziom rutynowo w naszej chorobie

3) Czy jeszcze jakieś inne badanie krwi powinnam wykonać po tych 10 miesiącach?

Pomózcie proszę i podzielcie się swoją wiedzą.
Pozdrawiam, Ewa-celiakia zdiagnozowana w 2012, mama Natalki (27.05.2009) i Boryska(15.08.2012) - właścieli genów DQ2 I DQ8
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

A masz jakieś objawy niepokojące?
eva.b
Nowicjusz
Nowicjusz

Czuję się bardzo dobrze i psychicznie i fizycznie. Jest tylko 1 rzecz. Jem potężne dawki wapnia od ponad roku: 3 razy dziennie Calperos1000 i wit d też 3 razy dziennie. Badam regularnie poziom wapnia i albo jest on na dosłownie dolnej granicy normy albo lekko poniżej normy. Trochę mnie to niepokoi, może zajadam nieświadomie jakieś śladowe ilości glutenu...
Pozdrawiam, Ewa-celiakia zdiagnozowana w 2012, mama Natalki (27.05.2009) i Boryska(15.08.2012) - właścieli genów DQ2 I DQ8
Awatar użytkownika
alva_alva

A jak TSH, Ft3 i Ft4? Robiłaś? Parathormon? Wit. D nie można jeść też tonami bezkarnie.Przedawkowanie ma wiele nieciekawych skutków. Trzeba badać poziom wit. D po kilku miesiącach.
eva.b
Nowicjusz
Nowicjusz

Parathormon w normie. Tarczyca pod kontrolą endokrynologa, biorę Euthyrox.
Chciałabym zbadać przeciwciała we krwi, by sprawdzić czy nie popełniam błędów w diecie. Tylko które przeciwciała? Czy ktoś wie?
Awatar użytkownika
alva_alva

Transglutaminaże najlepiej, ale to musisz mieć porównanie najlepiej di poprzednich wyników przeciwciał.Zależy które przeciwciała ci wcześniej wyszły w ogóle.
ODPOWIEDZ