pytanie o diagnostykę - co dalej?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rrita1
Nowicjusz
Nowicjusz

pytanie o diagnostykę - co dalej?

Post autor: rrita1 »

Witam!

W badaniu genetycznym wyszedł mi dodatni gen HLA-DQ2.5 i HLA-DQ2.2, natomiast badania przeciwciał (tTG i DGP) w obu klasach ujemne. Nie robiłam gastroskopii.
Objawy: kurczowe bóle brzucha, głównie po prawej stronie - mniej więcej na wysokości pępka (często po wypróżnieniu, wtedy także na całej "szerokości" brzucha), wzdęcia, problemy w wypróżnianiem (na zmianę zaparcia i luźniejsze stolce, nagła potrzeba wypróżnienia, biegunki ze śluzem itp.), bóle stawów, ogólne uczucie zmęczenia i rozbicia, nadwaga.
USG jamy brzusznej nic nie wykazało, gastrolog wstępnie podejrzewał IBS - konsultowałam się zanim jeszcze zrobiłam badania pod kątem celiakii.
Endokrynolog stwiedził jakiś stan zapalny tarczycy, ale bez konieczności leczenia w chwili obecnej z uwagi na dobre wyniki TSH, FT3 i FT4.
Zauważyłam, że kiedy ograniczam spożycie produktów zbożowych, bóle brzucha są łagodniejsze lub rzadsze.
dodatkowe info: 42 lata, BMI 28, bad. na lamblie, pasożyty, helicobacter pylori, krew utajoną - ujemne; wit. D3 25 (OH) po lecie całkiem dobra (29,70), lipidogram bardzo dobry, morfologia w normie, ferrytyna w normie chociaż nisko.

Czy to może być nietolerancja glutenu?
Czy radzilibyście zrobić jednak gastroskopię (kolonoskopię?) żeby wykluczyć celiakię? Czy lepiej od razu przejść na dietę bezglutenową albo ograniczyć spożycie glutenu?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: pytanie o diagnostykę - co dalej?

Post autor: Leeloo »

masz gen i objawy kliniczne + reagujesz na odstawienie. dorośli często nie mają przeciwciał.
sugerowałabym wykonać gastroskopie z biopsją dwunastnicy i zaraz po niej na zawsze rzucić gluten. Nawet jeśli nie wykaże zmian w śluzówce jelita, nie wyklucza początków choroby/jej wystąpienia w przyszłości, do której masz genetyczną predyspozycję.
Witamina D po lecie nadal jest poniżej normy. kontrolujesz to teraz? jeśli jej nie suplementujesz, na pewno jest teraz na dnie.
Jaki wynik ferrytyny (z normami)? Żelazo? To mogą być początki anemii, kolejna oznaka celiakii.

podaj wyniki tej tarczycy, na jakiej podstawie endo stwierdził zapalenie? usg, przeciwciała? jakie wartości? Hashimoto i inne choroby tarczycy to też objaw nietolerancji glutenu.

usg jamy brzusznej nigdy nie wykaże celiakii.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Podaj wyniki TSH, Ft4 i Ft3, z normami oraz wyniki przeciwciał, opis USG.Dobre wyniki przy Hashimoto mogą być przypadkowo, za kilka tygodni nie są już czasem dobre, a tarczyca ma duży pływ na pracę układy pokarmowego.

Należy myślę zrobić gastroskopię w pierwszym rzędzie ( koniecznie z wycinkami z żołądka i dwunastnicy), a do tego ponosić z kilka razy kał na krew utajoną oraz zrobić badanie ogólne kału.Jeśli w gastroskopii nie będzie zmian żadnych, to pozostaje kolonoskopia.Krew utajona robiona jednorazowo nie ma zbyt dużej wartości diagnostycznej. Kilka razy w odstępach czasu trzeba nosić.

Jakie dokładnie badania miałaś na pasożyty? Z kału można mieć wynik czysty mimo posiadania pasożytów, gdyż np. takie glisty składają jaja co 2,5 miesiąca i tylko wtedy można te jaja wykryć. W okresie bez składania jaj kał jest czysty, a glisty są.

Zwróć uwagę, czy nie jest gorzej po laktozie.

Jakie leki obecnie zażywasz? Jakie inne choroby masz stwierdzone do tej pory? Od jak dawna masz problemy jelitowe? W jakich porach dnia najczęściej te biegunki? Czy te biegunki i zaparcia to na zmianę na takiej zasadzie, że dzień biegunka, a drugi dzień zaparcie czy raczej z 2 tygodnie biegunki, a potem dłuższy okres też zaparcia? Czy nadwagę miałaś zawsze, czy ostatnio kilogramy weszły? Czy ma to związek z jedzeniem czy raczej nie?

Nie można przechodzić na dietę bg bez badań, bo to wykluczy potem postawienie dobrej diagnozy.

Leeloo napisał(a):masz gen i objawy kliniczne + reagujesz na odstawienie. dorośli często nie mają przeciwciał.
sugerowałabym wykonać gastroskopie z biopsją dwunastnicy i zaraz po niej na zawsze rzucić gluten.

Ja bym dorobiła jeszcze przeciwciała przeciw gliadynie, bo osoby z Crohnem mają często te przeciwciała dodatnie,a transglutaminazy i endomysium nie mają.
rrita1
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedzi.
Stan zapalny stwierdzony na podstawie przeciwciał - aTG przekroczone kilkakrotnie (w X 2013 - anty-TG 19,59 IU/ml - norma do 4,11), aTPO pojawiają się, ale w granicach normy (badania tarczycowe miałam robione kilkakrotnie w ciągu ostatniego roku).
W tej chwili zażywam wyłącznie Omega 3 - wcześniej byłam ok. roku na letroxie 25 ale kolejny konsultowany endo kazał odstawić, ok. 6 tyg. po odstawieniu (badania z początku grudnia) TSH 1,521µIU/ml (norma 0,350-4,940); FT3 3,34pg/ml (norma 1,71-3,71); FT4 0,99ng/dl (norma 0,70-1,48). W USG lekko obniżona echogeniczność. USG robiłam kilkakrotnie od 2012, u różnych lekarzy, i nikt nie potwierdził Hashimoto.
Wrócę do suplementacji wit. D, kilka lat temu przechodziłam boreliozę i po jej leczeniu wit. D była w okolicach 11 czyli b. nisko, ostatnie wyniki 29,70 całkiem dobre miałam z połowy października, ale wcześniej suplementowałam wit. D.
Żelazo badałam w maju: 22,1µmol/l (norma: 9,0-30,4); ferrytyna w lipcu 17,1, w październiku 32,66 (norma: 4,63-204,00), ale to było po ok. 6 tyg. suplementacji Chela Ferr.
Jeśli chodzi o bóle brzucha i problemy z wypróżnianiem, ciężko mi stwierdzić jakieś prawidłowości - czasem bóle mam codziennie, czasem znikają na parę-parenaście dni; wzdęcia praktycznie non-stop, ostatnio raczej wypróżnianie jest regularne (raz-dwa razy dziennie), ale czasem odczuwam nagłe parcie na stolec i wtedy pojawia się bardziej luźny.
W ciągu ostatnich czterech lat w sumie przytyłam ok. 16 kg (w tym w ciągu ostatniego roku ok. 1,5 kg, ale wtedy byłam na min. dawce letroxu).
Sprawdzę jeszcze kilka razy kał na krew utajoną i pasożyty.
Jeśli chodzi o gastroskopię, to jeszcze zostaje pytanie jak przekonać do niej lekarza, bo mam wrażenie, że przez ostatnie dwa lata zyskałam etykietkę hipochondryczki... :/ Tak naprawdę jedyny konkret, jakim dysponuję, to wyniki badań genetycznych, ale nie wiem, jak się lekarze na nie zapatrują.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

ciekawe jaka jest teraz ta witamina.
Ferrytyna niska szczególnie, że była suplementacja.
16kg to dużo. badano ci cukier na czczo? może krzywą?
ft4 jest małe, zbadałabym pod koniec stycznia znowu całą trójkę.

jak dla mnie to jest początek Hashimoto, masz przeciwciała i spada echogeniczność. jaki rozmiar ma tarczyca? zmniejsza się?

wielu z tego forum było posądzanych o hipochondrię, nerwicę itd. nie możesz zmienić lekarza? zaczęłabys od nowa, z buta że masz gen i objawy i prosisz o wykonanie biopsji dla potwierdzenia. zawsze można zrobić to badanie prywatnie. owszem to jest jakiś koszt, ale mniej stresu.
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

rrita1 pisze:Jeśli chodzi o gastroskopię, to jeszcze zostaje pytanie jak przekonać do niej lekarza, bo mam wrażenie, że przez ostatnie dwa lata zyskałam etykietkę hipochondryczki... :/ Tak naprawdę jedyny konkret, jakim dysponuję, to wyniki badań genetycznych, ale nie wiem, jak się lekarze na nie zapatrują.
Jak to jak przekonać? Masz gen, plus zgłaszasz dolegliwości, więc jego psim obowiązkiem jest dać skierowanie na pobranie wycinków. Idz do niego raz jeszcze i mu powiedz, że celiakia wyniszcza organizm i pociągniesz go do odpowiedzialności za to wyniszczenie. Idz do przychodni i zajrzyj w swoją kartę co masz tam napisane. Może być tak, że w ogóle nie zapisuje objawów które podajesz albo nie wpisuje wyników badań.Jeśli odmówi , to każ mu wpisać do karty, że odmawia skierowania na gastroskopię albo niech ci to napisze na kartce , przystawi pieczątkę i się podpisze, a jak nie wpisze, to idz do kierownika przychodni. Poza tym nawet jeśli to nie jest celiakia, to jest coś innego skoro masz dolegliwości i bez gastroskopii się nie dowiesz co to jest.Niech sobie żartów nie robi z chorego.
rrita1 pisze: TSH 1,521µIU/ml (norma 0,350-4,940); FT3 3,34pg/ml (norma 1,71-3,71); FT4 0,99ng/dl (norma 0,70-1,48). W USG lekko obniżona echogeniczność. USG robiłam kilkakrotnie od 2012, u różnych lekarzy, i nikt nie potwierdził Hashimoto.
Ft3 jest znacznie wyżej niż ft4, to może wskazywać na dużą zmienność Ft4, typową dla Hasi.Masz także przeciwciała aTG. Generalnie nie musi być także przeciwciał, podobnie jak w celiakii z resztą.Wzrost wagi o 16 kg może także wskazywać na Hasi i celiakię, bo w celiakii także można od glutenu tyć, a niedoczynność tarczycy temu sprzyja tym bardziej.
Jeśli chodzi o USG, to w 10% przypadków Hasi obraz USG tarczycy jest prawidłowy, więc to nie jest pewne kryterium, na podstawie którego można Hasi wykluczyć. Ważne co jest w widać w Ft3 i Ft4. Jakie miałaś wyniki Ft4 , Ft3 i TSH w momencie gdy włączono ci 25 mg tyroksyny? Leeloo już pytała, ale zapytam też o wielkość tarczycy.Jak duża jest?

Zrobiłabym wit. B12 jeszcze.
rrita1
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania tarczycowe z listopada 2012 (przed włączeniem tyroksyny):
FT4 36.78% [wynik 1.21, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 83.33% [wynik 3.9, norma (2.4 - 4.2)]
TSH 0,995 norma (0,55 - 4,78)
aTPO 59,1 norma 0-60
aTG 48,8 norma poniżej 60
W tamtym okresie (koniec 2012 i początek 2013 roku) miałam dodatkowo potworne problemy z koncentracją, pamięcią, "mgłę umysłową", zdarzało mi się zgubić w znanej mi okolicy itp.
Na szczęście w dużej mierze te objawy przeszły.

Hormon prawie "wymusiłam" na podstawie objawów u internisty (ale z mieszanymi uczuciami, bo to taki lekarz, który podobno u wszystkich widzi Hashi); ale ponieważ trzech endo przy takich wynikach nie widziało podstaw do leczenia, to na koniec października 2013 poszłam do jeszcze jednego endo (dr N. z Krakowa), który zalecił odstawienie letroxu.

USG tarczycy z grudnia 2012: Tarczyca o rownych obrysach, polykowo ruchoma. Ciesn o grubosci 0,50 cm. Plat prawy o wym. 1,75x1,41x2,93 cm. Plat lewy o wym. 1,45x1,2x2,73 cm. Echogram nieznacznie rozlany.
Lipiec 2013 (inna pracownia USG): prawy płat o wym. 14x14x46 mm, lewy o wym. 12x17x45 mm, cieśn nieposzerzona, echogeniczność jednorodna, obrysy ostre, węzły chłonne szyjne niepowiększone, przepływ doppler w miąższu tarczycy prawidłowy.
Październik 2013 (u endo): prawy płat: 20x15x56 mm, lewy 19x13x56 mm, cieśń 3 mm, przybliżona objętość płatów: prawy 8,8 ml. lewy 7,2 ml, obj. gruczołu 16 ml; echogeniczność nieznacznie obniżona, ukrwienie miąższu przeciętne, bez zmian ogniskowych.

Wit. B12 z marca 2013: 367 [norma: 211-911] - ok. 22% normy

A i właściwie to po co jest mi potrzebna ta gastroskopia, skoro i tak prawdopodobnie będę musiała ograniczyć lub wyeliminować gluten (skoro gorzej się po nim czuję), nawet jak nie wyjdzie nic w gastro? Wytłumaczcie mi jakoś proszę, bo mam mętlik :okulary2:
ODPOWIEDZ