Interpretacja wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Interpretacja wyników

Post autor: RobM »

Witam,

właśnie dostałem wyniki badań genetycznych krwi oraz przeciwciał. Proszę o pomoc w interpretacji. Wiem, że powinienem zgłosić się z tym do lekarza, ale w tej chwili jestem za granicą, więc będę musiał z tym poczekać kilka tygodni.

podjednostka alfa HLA-DQ2.2 - pozytywny
podjednostka alfa HLA-DQ2.5 - negatywny
podjednostka alfa HLA-DQ8 - pozytywny
podjednostka beta HLA-DQ2.2/DQ2.5 - pozytywny
podjednostka beta HLA-DQ8 - pozytywny

Jednocześnie wynik na przeciwciała - F79 gluten (gliadyna) ICD9; L91 <0,1 kU/L

Według tego, co znalazłem na szybko na tutejszych stronach mam predyspozycje do celiakii, ale wynik przeciwciał wskazuje, że jednak nie wystąpiła. A może powinienem wykonać dodatkowe badania? Na przeciwciała w innych klasach, biopsję jelita?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Leeloo »

RobM<
pisząc wyniki, zawsze dopisuj normy. nie znamy ich na pamięć, poza tym każde laboratorium ma swoje wytyczne..

To co wyczytałeś o genach- racja.
zbadałeś przeciwciała przeciw gliadynie, ale w jakiej klasie? jest to tylko jedno badanie, niewiadomo czy inne przeciwciała też są ujemne. Trzeba jednak pamietac, że wszystkie przeciwciała mogą byc ujemne, a celiakia jest.

sam robiłeś te badania, czy na zlecenie lekarza?

co było powodem tych badań? jakie masz objawy? w rodzinie ktoś choruje na celiakię?
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Hej,

dzięki za szybką odpowiedź.
To było badanie w klasie IgE, w jednym z laboratoriów diag.pl.
Normy tam nie ma są natomiast podane klasy od 0 do 6:
<0,35 kU/L kl. 0
klasa 6 to powyżej 100, a reszta pomiędzy.

Dlaczego robiłem badania? Mam dolegliwości, które są na tyle niespecyficzne i słabo nasilone, że jak na razie lekarze nie mieli mi do powiedzenia nic poza tym, że "taka moja uroda", albo zaleczania. Ale do rzeczy: ogólny brak energii, problemy z koncentracją, zawroty głowy, częste afty, czasem obniżony nastrój i dezorientacja, łzs. Raczej nic z typowo kojarzonych z celiakią problemów z układem trawiennym. Nie wiem, czy dobrze szukam, ale dobrze sprawdzić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

aha, czyli było to badanie tylko alergię, tak?

warto zbadać chociaz jedne przeciwciala na celiakię- np przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA i IgG. niestety wszystkie te badania nie należą do tanich..i u dorosłego mogą wyjść ujemne mimo choroby. pewność daje tylko gastroskopia z biopsją dwunastnicy.

wiele osób nie ma objawów z przewodu pokarmowego! są też tacy, którzy nie mają ŻADNYCH objawów.. afty, ŁZS i tzw. brainfog, o którym piszesz, to są bardzo typowe dolegliwości przy nietolerancji glutenu.

jakie masz choroby w rodzinie?
badałeś w ostatnim czasie coś jeszcze? krew (morfologia, żelazo, enzymy wątrobowe, cukier, hormony...), tarczycę, usg, cokolwiek? jeśli tak to napisz wyniki z normami
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Faktycznie powinienem był jeszcze zrobić badania w klasach IgA i IgG, ale zasugerowałem się słowami pielęgniarki z laboratorium i zrobiłem to, co ona poleciła.

Jakieś 9 miesięcy temu robiłem dosyć sporo badań z krwi i wszystko, absolutnie wszystko mam w normie (od żelaza, przez elektrolity, morfologię, TSH, CRP itp. itd.). Jedyna odchyłka od normy, jaką miałem jakiś czas temu to B12 - ok. 140 pg/ml (norma 200-1000 pg/ml), ale po suplementacji podniosłem do ok. 400. No i właśnie w takich sytuacjach pojawia się pytanie, które stawiał w innym kontekście śp. Kazimierz Górski: "Skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle?" :-D Stąd moje poszukiwania. Jakichś szczególnych chorób w rodzinie sobie nie przypominam, poza dwoma przypadkami podobnymi do mnie u rodzica i jego rodzeństwa.

Pozdrawiam
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Właściwie to jednak jakieś choroby w rodzinie są - rodzic problemy z katarem niewiadomego pochodzenia, operacja polipów. Rodzeństwo alergia na roztocze. Babcia cukrzyca typ 2.
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: brzuch »

Jak szybko podniosla Ci sie b12 i czym suplementowales? (weganem/wegetarianem nie jestes? :)

U mnie przez tydzien ze 130 podbilem ja na 191 chyba, i dalej juz nie chce isc w gore.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

niedobór B12- wczesniej ograniczałeś mięso, produkty zwierzęce? jeśli nie, ta witamina przy zdrowych jelitach, prawidłowym wchłanianiu i przy wykluczeniu niedokrwistości Addisona-Biermera nie ma prawa być ponizej normy. Mimo wszystko bardzo ładnie Ci podskoczyła, więc jednak wchłaniasz. Pewnie kwestia diety.

RobM..to, że coś jest w normie, nie zawsze jest ok. szczególnie jeśli mówimy tu o tarczycy- jesli znajdziesz, podaj wraz z normami wynik TSH..chociaz po samym TSH też się mało dowiemy, należałoby dorobic przynajmniej ft4. i po miesiącu powtórzyc badanie.

zbadałeś tylko IgE czyli alergen. przeciwciała w klasie IgA i IgG to juz są specyficzne przeciwciała NIE na alergię-> tu masz to ładnie opisane:
http://www.celiakia.pl/diagnoza/

sęk w tym, że niestety, ale te przeciwciała mogą wyjść ujemne i wtedy do wykluczenia/potwierdzenia celiakii zostaje biopsja jelita.

nie badano Ci enzymów watrobowych, trzustkowych, ferrytyny...kał ogółem? mało wiemy, aczkolwiek ŁZS i afty są tu dość mocnymi objawami.
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam ponownie,

Nie, nigdy nie stosowałem ani diety wegetariańskiej, ani tym bardziej wegańskiej (fuj :-D) Jadłem normalnie, nie wykluczałem żadnych grup produktów, dlatego niedobór b12 mogłem tłumaczyć tylko złym wchłanianiem. Suplementowałem bardzo dużymi dawkami 1000 ug/tab, ale brałem w kratkę, często po pół tabletki. W PL takich dawek chyba nie ma w sprzedaży, są natomiast w Niemczech. Przy złym wchłanianiu tylko duże dawki (lub zastrzyki) mają sens, bo bardzo niewielki ułamek zostaje wchłonięty. Drugi test na b12 robiłem po 3-4 miesiącach.

TSH - 1,030 uUl/ml (norma 0,25-5).
Moje wyniki wykluczają anemię - liczba krwinek czerwonych prawidłowa, średnia objętość prawidłowa (więc anemii megaloblastyczna wiążąca się z niedoborem b12 też nie można stwierdzić).
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Jeszcze znalazłem:
ALAT 23U/l (norma <45)
ASPAT 27 U/l (norma <35)
Bilirubina całk. 12,6 umol/l (norma 2-21)
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzieki za informacje i musze powiedziec, ze dawka gigantyczna... te tabletki ktore lykam maja 10ug....... a prosilem w aptece o najmocniejsze. :D
A poczules w ogole jakas zmiane na lepsze, gdy B12 tak ladnie sie podbila?

Co do AFT... mialem je od zawsze, nagle znikly gdy odstawilem gluten na 2,5 miesiaca... Jednak pewnego dnia 3 mi wyskoczyly - a ciagle bylem bez glutenu. Od tego czasu minal miesiac z czego 2 tyg jem gluten i narazie afty nie wracaja. Dziwna sytuacja, ale ja mam mocne podejrzenie CROHNA, na celiakie juz mam niestety niskie szanse... :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

RobM, wyniki wyglądają ok.
w takim razie razie coś było na rzeczy z tym wchłanianiem..trzeba to obserwować. jesteś pod opieką gastrologa?
brzuch
Nowicjusz
Nowicjusz

aha... no to zostane przy tabletkach narazie, najwyzej 2 bede lykal :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

mam nadzieję, że zdrowsi reagują na tak dawkę i czują różnicę. co do tabsów- pewnie, łykaj kilka i tak niewiele się wchłonie.
RobM
Nowicjusz
Nowicjusz

Dawki gigantyczne, ale 10ug w ogóle na mnie nie działały :-D. Poza tym tabletka jest większa od mojej 1000 ug - a wypełniaczami nie chcę się zapychać. Odczułem poprawę samopoczucia, więcej energii no i rzadziej mam afty.
Nie byłem u gastrologa. Założyłem z góry, że pewnie stwierdzi, że wszystko gra, albo zacznie mnie faszerować jakimiś prochami. Wolałem zrobić śledztwo na własną rękę. Zrobię jeszcze testy w klasach IgA i IgG - jeżeli wyją dodatnie, to już chyba będzie pewność, prawda? Jeżeli nie, to zrobię biopsję i sprawa się wyjaśni.

@brzuch Jaka szkoda, że nie masz szans na celiakię, buu ;-)) Ale wiem, o co chodzi - przynajmniej wyjaśniłoby jaka jest przyczyna i można byłoby pójść w jakimś kierunku. Też miałem takie na pozór paradoksalnie autodestrukcyjne myśli.

@Leeloo A dlaczego masz taką niską B12? Masz celiakię i przez to uszkodzone kosmki? Jak to jest - czy one się regenerują po odstawieniu glutenu i wszystko wraca do normy?

Pozdro
ODPOWIEDZ