Czy można próbować dietę bezglutenową na próbę

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Darkozzz
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy można próbować dietę bezglutenową na próbę

Post autor: Darkozzz »

Witam,

Nie wiem do końca czy jestem uczulony na gluten czy nie. Od około 20 roku życia mam problem ze skórą - wypryski na owłosionej skórze głowy, do tego jeszcze od czasu do czasu afty. Dermatolog niestety nie mógł sobie z tym poradzić, ale usłyszałem od kogoś o uczuleniu na gluten które może powodować również problemy ze skórą i zacząłem próbę z dietą bezglutenową, bez konsultacji z lekarzem dietetykiem czy gastrologiem i bez dodatkowych testów. Trochę mnie w tym utwierdziła wysypka którą miałem ok miesiąca temu po tym jak codziennie zacząłem pić kawę zbożową i wyskoczyły mi po tygodniu afty... podobno kawa zbożowa to glutenowa siekiera :)

Teraz pytanie czy warto faktycznie próbować diety bez konsultacji z lekarzem. A drugie pytanie czy jeżeli nie ma bardziej ekstremalnych objawów, to czy można stosować łagodniejszą dietę. Znaczy się nie używam mąki zbóż glutenowych, chleb kupuję bezglutenowy, nie jem mięsa panierowanego, ale poza tym jem normalne jogurty o ile sprawdzę że nie mają dodatku maki, obiady jem w barach - albo mięso grillowane albo chińszczyzna bez panierki.

BTW Dietę stosuję ok 2 tygodnie i afty jakby nawet szybciej poznikały a nowe się nie pojawiły. Gorzej ze zmianami na skórze - całkiem nie poznikały, chociaż widzę że chyba nie są tak zaognione jak wcześniej.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Czy można próbować dietę bezglutenową na próbę

Post autor: Leeloo »

na Twoim miejscu jednak przeszłabym się do lekarza, mając potwierdzoną chorobę jest trochę łatwiej w społeczeństwie, ale co najważniejsze- jeśli byłaby to celiakia, a nie 'tylko' alergia, to w przyszłosci lekarz traktuje Cię zupełnie inaczej, diagnozowanie zahacza wtedy mocno o choroby autoimmunizacyjne, geny itd, można powiedzieć, że masz większą szansę na lepsze podejście i pomoc lekarską.
miałes w rodzinie celiakię?
może spróbuj od zbadania z krwi alergii na gluten i mąki glutenowe + jeśli tu nie wyjdzie, to testy skórne.
Badanie przeciwciał na celiakię to już pewien koszt, gastroskopia z biopsją również.
masz jakieś inne objawy? to co wymieniasz jest bardzo swoiste dla objawów celiakii spoza układu pokarmowego, dla alergii również.

poszłabym to skonsultować z lekarzem i jeśli zleci Ci jakieś badania, to wróciłabym na parę tygodni do diety glutenowej, żeby wyniki nie były zafałszowane.

na diecie bezglutenowej jest się tak jak w ciąży- albo na 100%, albo w ogóle.

skóra dłużej do chodzi do siebie, min. 30 dni na odbudowę komórek.
Darkozzz
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za szybka odpowiedź.
W rodzinie brat mamy ma właśnie podejrzenie celiaki, ale ma spore obawy - cukrzyca, krwawienia z przewodu pokarmowego, biegunki, problemy skórne - dopiero się bada. Ja może też pójdę do lekarza, ale do jakiego?

A tak w ogóle to czemu nie można stosować diety w ograniczonym zakresie.. raz na jakiś czas jak nie mam wyjścia to zjadłbym coś z glutenem? Czy nie byłoby to lepsze i tak od nie stosowania diety np choroba byłaby łagodniejsza?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

cukrzyca typ 1? kiedy bedzie miał wyniki?

leczysz się na nfz czy prywtnie?

nie ważne ILE glutenu zjesz, to nie zależy od ilości. najmniejsza dawka/śladowe ilości wywołują stan zapalny śluzówki jelita. w alergii to samo- nie ważne ILE, ważne że był kontakt z alergenem.
Darkozzz
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak cukrzyca typu 1.

Mam kartę Medicoveru, więc tam sa jakieś testy na alergeny - może na gluten tez będzie.
ODPOWIEDZ