Po jakim czasie od zjedzenia glutenu...

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasbdg
Nowicjusz
Nowicjusz

Po jakim czasie od zjedzenia glutenu...

Post autor: lukasbdg »

Cześć wszystkim !
Jestem tutaj nowy i w sumie szukam odpowiedzi na pytanie, po jakim czasie od zjedzenia zwykłego chleba wiadomo z glutenem, następują biegunki?
Pytanie konkretne, ale już nie wiem co mam myśleć o tym wszystkim, biegunki to mam z 3 razy w miesiącu przy jedzeniu glutenowym a tak po za tym nazwał bym to nie biegunką a jakąś ''papką'' bez wody po prostu miękki stolec...

Badania wszystkie dopiero będę miał robione jakoś we wrześniu i szukam jeszcze nadziei, że to nie celiakia. Nie żebym uważał, że to nie wiadomo co, ale każdy by wolał tego nie mieć.

Pozdrawiam serdecznie
Łukasz
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Po jakim czasie od zjedzenia glutenu...

Post autor: Leeloo »

na 100% NIGDY nie jest wiadomo. To są reakcje indywidualne, ile ludzi tyle historii, nie ma reguł.

Badania będą pod kątem celiakii? Jakie??

Być może masz alergię lub nietolerancję pokarmową-alergię opóżnioną na gluten lub zboża, dlatego biegunki są po jakimś czasie. I inne produkty.

Masz jakieś choroby w rodzinie? Na coś sam chorujesz? Jakie masz jeszcze dolegliwości? Oprócz papek są normalne wypróżnienia?

Masz jakieś świeże badania podstawowe? Krew, kał ogółem?
lukasbdg
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam badania kału od lambli po trawienie i wszystko w normie.
Dzisiaj sobie uświadomiłem bo czytałem w innym poście o hashimoto - moja mama to ma ;o
Miałem robioną kolonoskopie i gastroskopie ale bez wycinków z dwunastnicy, ogólnie te dwa badanie nic nie wykazały z wycinku jelita grubego był wniosek "ulcerosa colitis", ale to chyba nic takiego... po nie jedzeniu i oczyszczaniu całego żołądka przed kolonskopią przez 3 dni nawet nie było papek ani nic tylko normalny stolec,
teraz jeszcze idę jakoś we wrześniu jakoś do poradni chorób jelitowych (w sumie nie wiem po co, ale moja Pani gastrolog wie) a ja nie pamiętam.

No dolegliwości w sumie innych nie mam typu bóle głowy,słabe samopoczucie etc. na nic nie choruję ogólnie zawsze byłem zdrowy jak koń i gdyby nie te ala biegunki to by było ok.

Mogę jeszcze napisać jak się u mnie zaczęło z biegunkami a mianowicie o 7 rano wypiłem energy drinka na pusty żołądek jak mnie zaczął brzuch boleć to ollaa bogaaa...teraz bym tego nie zrobił, ale no głupi byłem o ;/ - nie piłem tego, aż tyle w skali roku może 15 energy drinków.

Więc u mnie tak na przemian od okrągłego roku jest różnie i nie wiem co mam myśleć, że tak to ujmę prowadzę w miarę normalny tryb życia jakoś bez większych przeszkód. Czasem ale no naprawdę rzadko zdarzy się biegunka wodnista.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czyli masz w rodzinie chorobę z autoagresji i to w pierwszej linii..

colitis ulcerosa- CU..to wrzodziejące zapalenie jelita grubego WZJG. To chorba autoimmunologiczna z worka NZJ- nieswoistego zapalenia jelit, nieuleczalna i polegająca na tym, by pacjent był jak najdłużej w remisji. W zaostrzeniu podaje się sterydy, leki biologiczne, immunosupresanty, niesteroidowe leki przeciwzapalne itd.. nikt w białym fartuchu nie widział tego wyniku? !
lukasbdg
Nowicjusz
Nowicjusz

Obydwie lekarki nie widziały w tym nic specjalnego. No też myślałem, że to może coś z tym, ale już sam nie wiem jutro dodam zdjęcie tego wyniku. No a od czego to jest ? Jakieś produkty, których nie mogę jeść?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tu masz o chorobie:
http://j-elita.org.pl/?pid=pages&

tu o diecie, która zależy od stanu w jakim jesteś i co indywidualnie tolerujesz:
http://j-elita.org.pl/?pid=pages&id=9

http://j-elita.org.pl/index.php?pid=pages&id=54

wielu osobom z NZJ pomaga dieta bezglutenowa
lukasbdg
Nowicjusz
Nowicjusz

Przepraszam za błąd bo tyle się naczytałem... PROCTIS ULCEROSA a nie UC. Mój błąd
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok.czyli zapalenie odbytnicy, to też trzeba leczyć, żeby nie poszło dalej i przypadkiem nie rozwinęło się WZJG. To wszystko jest pod nazwą Nieswoistego Zapalenia Jelit i wymaga kontroli. Jak masz OB i CRP ostatnie?
ODPOWIEDZ