zaparcia w celiakii
Moderator: Moderatorzy
zaparcia w celiakii
D.dobry.Na diecie jestem półtora tygodnia(od diagnozy),Do tej pory nie miałam problemu z zaparciami, wypróżniałam się normalnie i bez problemu, wręcz czasem miałam biegunki.Terazprzechodzac na dietę, mam zaparcia, mam uczucie, ze stolec jest twardy, suchy. Czy tak jest w okresie przejściowym, na początku diety, czy cały czas i wtedy trzeba wprowadzac błonniki, śliwki itp?Poza tym w brzuchu cały czas mam przelewania, burczenia wzdęcia, czy możliwe, że po jakichś prod. bezglutenowych? Jestem nowa, dopiero co zdiagnozowana, nie wiem jeszcze co jest normą, a co nie.Czy ktoś miał podobnie?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: zaparcia w celiakii
Istnieje szansa, że to kwestia po prostu złego zbilansowania diety. Suchy, twardy stolec + zaparcia sugerują, że zachodzi intensywna resorpcja wody, co oznacza, że musisz więcej pić. To tak na chłopski rozum.
Na początku diety istnieje spora szansa, że gdzieś przewijają się produkty glutenowe, te objawy mogą być po nich. Aczkolwiek niekoniecznie, bo aby wszystkie objawy zniknęły to potrzeba ok. 3 miesięcy ścisłej diety (w zależności od człowieka).
Na początku diety istnieje spora szansa, że gdzieś przewijają się produkty glutenowe, te objawy mogą być po nich. Aczkolwiek niekoniecznie, bo aby wszystkie objawy zniknęły to potrzeba ok. 3 miesięcy ścisłej diety (w zależności od człowieka).
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
A napisz co jeszcze i ile pijesz na co dzień?
Na poczatku diety organizm przeżywa szok, odcinamy mu spore źródło błonnika (zboża) i jeśli nie zbilansujemy nowego menu innymi zbożami (+ oczywiście owocki, warzywa itd), to pasaż jelita może mocno zwolnić. Zmienia się też skład naturalnej mikroflory jelitowej, wchłanianie itp., i to wszystko może mieć duży wpływ na zaparcia.
Tu mamy wątek o produktach dobrych na tą dolegliwość:
viewtopic.php?f=42&t=6404&p=80287&hilit=suszone#p80287
Na poczatku diety organizm przeżywa szok, odcinamy mu spore źródło błonnika (zboża) i jeśli nie zbilansujemy nowego menu innymi zbożami (+ oczywiście owocki, warzywa itd), to pasaż jelita może mocno zwolnić. Zmienia się też skład naturalnej mikroflory jelitowej, wchłanianie itp., i to wszystko może mieć duży wpływ na zaparcia.
Tu mamy wątek o produktach dobrych na tą dolegliwość:
viewtopic.php?f=42&t=6404&p=80287&hilit=suszone#p80287
Piję ok.1.5 l plynow, no moze ok.2l.Ale pije też babkę płesznik, wode przegotowana z cytryna, jem jabłka i suszone śliwki, a problem dalej jest.Pracuję w aptece i znam różne preparaty, i znam zasady zdrowego żywienia itd, a jednak to chyba wciąż niedowierzanie, ze to wlasnie celiakia, i może to problem bardziej psychiczny.Ale doszło do tego, że musiałam użyć Enemę, i dopiero to pomogło.A do tego wciąż wzdęty brzuch . Dziękuję Wam za wszelkie rady i wsparcie
kat40, spróbuj jeszcze z dobrym probiotykiem, takim, który ma dużo różnych szczepów. w aptece na pewno znajdziesz najlepszy
szczerze polecam.
1.5-2l to absolutne minimum.
psychika też swoje daje niestety..

1.5-2l to absolutne minimum.
psychika też swoje daje niestety..
tak, spróbuję pozażywać probiotyk.I liczę na to, że wszystko się unormuje prędzej, czy później . Dziękuję
kat40 pisze:I liczę na to, że wszystko się unormuje prędzej, czy później
Kochana, TERAZ będzie już tylko lepiej

daj znać po jakimś miesiącu, czy jest poprawa.