Celiakia?!
Moderator: Moderatorzy
Celiakia?!
Witam! Od 10 lat mam problemy z jelitami. Notoryczne biegunki, wzdęcia, gazy, bóle brzucha. Zdiagnozowano u mnie wówczas zespół jelita drażliwego. Wykonano kolonoskopię i pobrano wycinki, z których wynikało, że nie jest to choroba trzewna.Z roku na rok jest coraz gorzej. Kolejne leki ani specjaliści nie pomagają. Trafiłam do czwartego z kolei gastroenterologa. Ten spojrzawszy na choroby współistniejące ( stwardnienie rozsiane i niedoczynność tarczycy )zasugerował by zrobić badanie przeciwciał przeciw endomysium i w klasie IGA EMA wyszło reaktywne. Parę dni temu miałam zrobioną gastroskopię i czekam za wynikami wycinków pobranych z dwunastnicy. Nie mam pojęcia co o tym myśleć?! Czy to "tylko" ZJD czy coś więcej?! Wiem, że na tle nerwowym też to jest ale czy tylko?! Dodam tylko, ze siostrzeniec też jest badany w kierunku celiakii...Niestety pediatra kazała wprowadzić dietę i wyniki wychodzą ujemne póki co. Zaczęłam przeglądać informacje na temat choroby trzewnej i doczytałam o problemach skórnych, które też u mnie występują. Sama już nie wiem co o tym wszystkim myśleć 

Re: Celiakia?!
Poczekaj, daj celiakom obiad zrobic 
No coz jesli sa dodatni wyniki krwi to juz cos jest, biopsja to 100% pewnosci, wiec warto czekac.
A ile wazysz i ile masz wzrostu?
Co do siostrzenca celiakia faktycznie lubi wystepowac rodzinnie, ostatnio lekarz powiedzial do mnie czy ktos ma z rodziny celiakie, a ja mowie, ze nie. A on do mnie : Albo jeszcze o tym nie wie
I wiesz co chyba ma racje, bo moja mama rozmawiala z moja ciocia i cioci sie przypomnialo, ze jej corka tez glutenu jesc nie mogla, tak jej lekarze kiedys powiedzieli, a teraz ciagle moja kuzynke brzuch boli.
co do problemow skornych lekarz wlasnie powiedzial, ze moge miec, ale ja nic nie mam. Wiem, ze problemy skorne i bole stawow tez sie zdarzaja. A co ci lekarz owiedzia po biopsji? I czy pobral wycinki, bo czesto jest, ze nawet tego nie zrobia.

No coz jesli sa dodatni wyniki krwi to juz cos jest, biopsja to 100% pewnosci, wiec warto czekac.
A ile wazysz i ile masz wzrostu?
Co do siostrzenca celiakia faktycznie lubi wystepowac rodzinnie, ostatnio lekarz powiedzial do mnie czy ktos ma z rodziny celiakie, a ja mowie, ze nie. A on do mnie : Albo jeszcze o tym nie wie

co do problemow skornych lekarz wlasnie powiedzial, ze moge miec, ale ja nic nie mam. Wiem, ze problemy skorne i bole stawow tez sie zdarzaja. A co ci lekarz owiedzia po biopsji? I czy pobral wycinki, bo czesto jest, ze nawet tego nie zrobia.
pozdrawiam 

Hmm ale tydzień jecie?!
Nigdy nie należałam do osób szczupłych. Przy wzroście 167 cm obecnie moja waga waha się miedzy 68-71 kg. W ciąży przytyłam 30 kg
Bóle stawów zdarzają się dość często ale u mnie wszystko na karby sm się zwala....10 lat temu wyniki wycinków: nienormatywna śluzówka jelita cienkiego bez cech zaniku kosmków. Wg Marsha- typ 0. W ciąży miałam wysoką anemię a po cc przetaczaną krew z osoczem. Przy gastroskopii lekarz powiedział, ze jest wszystko ok ale trzeba czekać za wynikami wycinków. Ja już mam po prostu dość, żadne leki na ZJD nie pomagają, od psychiatry też nie wiele skutkują. A ja po prostu chce przestać być więźniem własnego domu....
Aaa i wyniki na Helicobacter Pylori ujemne. P/C przeciw komórkom okładzinowym żołądka- wynik ujemny. Imunnoglobulina IG E 10.2 czyli też w normie. Żelazo 66.6 gdzie norma 50-150.TIBC 399 przy normie 200-400.UIBC 332,36 przy normie 150-334. WST 16,70% przy normie 15-45 %.Magnez 1.76- norma 1.70-2,50. Wapń 9.35 przy normie 8.60-10.5. Wiem, że wysoki mam cholesterol a oprócz sera żółtego nic tłustego nie jem

Aaa i wyniki na Helicobacter Pylori ujemne. P/C przeciw komórkom okładzinowym żołądka- wynik ujemny. Imunnoglobulina IG E 10.2 czyli też w normie. Żelazo 66.6 gdzie norma 50-150.TIBC 399 przy normie 200-400.UIBC 332,36 przy normie 150-334. WST 16,70% przy normie 15-45 %.Magnez 1.76- norma 1.70-2,50. Wapń 9.35 przy normie 8.60-10.5. Wiem, że wysoki mam cholesterol a oprócz sera żółtego nic tłustego nie jem

w ogóle nie zauważyłam Twojego posta, ale to był dzień wejścia do szpitala, taki mam argument 
wysoki cholesterol jest pewnie od tarczycy. jak ją leczysz, czym? jak i kiedy stwierdzono niedoczynność? to jest Hashimoto? miałaś USG? badanie przeciwciał antyTPO i antyTG?
jaki masz ten cholesterol?
co masz dokładnie ze skórą?
masz dodatnie przeciwciała, także "coś" z glutenem ma miejsce.

wysoki cholesterol jest pewnie od tarczycy. jak ją leczysz, czym? jak i kiedy stwierdzono niedoczynność? to jest Hashimoto? miałaś USG? badanie przeciwciał antyTPO i antyTG?
jaki masz ten cholesterol?
co masz dokładnie ze skórą?
masz dodatnie przeciwciała, także "coś" z glutenem ma miejsce.

Na skórze wychodzą mi takie czerwone wypryski- coś jakby pryszcze

guzki? ktoś to kontroluje? powtórzyłabym usg tarczycy. przeciwciała mogą być ujemne przy Hashimoto
najważniejszy jest obraz tarczycy, jej rozmiary (jak się zmieniają w czasie), węzły obok, przepływ.
czy słyszałaś o skórnej postaci celiakii -chorobie Duhringa? http://www.celiakia.pl/choroba-duhringa/

czy słyszałaś o skórnej postaci celiakii -chorobie Duhringa? http://www.celiakia.pl/choroba-duhringa/
Tak miałam powtórzone usg tarczycy w tamtym roku. Pierwsze usg w 2011 r :Tarczyca dwupłatowa, o całkowitej V=8,6. w Pp grzbietowo ogniska hypoechogeniczne o sr=6 i 7 mm, w PL i wiezini- przyśrodkowe zmiany ogniskowe hypogeniczne o wym=10,4 na 5.8 i 8.9 na 4.6 mm. Badanie w 2013 r :oba płaty i cieśń tarczycy prawidłowej wielkości. W obu płatach po 2-3 guzki średnicy do 7.9mm. Pozostały miąższ gruczołu o jednorodnej echogennicznosci. Właśnie dopiero jak weszłam tutaj na forum zaczęłam czytać o tym i tak łączyć chyba w całość.
Odebrałam dzisiaj wyniki wycinków i nie ma zmian wg Marsha typ 0...I co dalej?! Gastro dopiero w środę
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
A mogłabyś przytoczyć opis?
Coraz częściej się okazuje, że lekarze mają swoją skalę i to co jest w skali Marsha, a to co jest w opisie to dwie różne historie.
Coraz częściej się okazuje, że lekarze mają swoją skalę i to co jest w skali Marsha, a to co jest w opisie to dwie różne historie.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Na chwilę obecną nie bo wynik jest w karcie a ja wczoraj tylko w niego kuknęłam. Ale wczoraj zaczęłam trochę czytać i chyba nawet z dr o tym rozmawialiśmy, że może to być celiakia utajona. Jeśli w gastro jest czysto a przeciwciała wychodzą, tak gdzieś wyczytałam.
tak, po prostu mogło nie zdążyć dojść do jelit, ale proces zapalny jest i będzie postępował na diecie z glutenem.
Ale pierwsze objawy miałam 8 lat temu...Przez tak długi okres nie doszłoby do jelit?!
Jestem po wizycie u gastro i w 98% wykluczył celiakię. Jeszcze jutro zrobię badanie anty tTG, żeby do końca wykluczyć też utajoną- choć ona też jest bardzo mało prawdopodobna. Znów jestem w punkcie 0.
Witam wszystkich, piszę tu pierwszy raz, jestem mamą 16 letniego syna z dopiero co zdiagnozowana celiakia i mam pytanie: czy współistniejące choroby są możliwe gdy dieta jest prawidlowa i restrykcyjna czy tylko wtedy gdy dieta jest nieprawidłowa?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Będę wdzięczna za odpowiedź.