Wyniki gastroskopii a celiakia...?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki gastroskopii a celiakia...?

Post autor: Martuś116 »

Witam

Proszę o pomoc w interpretacji wyników bo nie wiem co mam myśleć na temat rozpoznania mojej celiakii.

Miałam robioną gastroskopię i to co mam na wypisie to:

Pobrano wycinki z
1-dwunastnica
2 antrum + HP
3 trzon
3 nacz

Rozpoznanie histopatologiczne:
1) Błona śluzowa dwunastnicy z cechami choroby trzewnej, kosmki o zachowanej strukturze, limfocyty śródnabłonkowe >40/100 EC, Typ 1 wg Marscha
2) błona śluzowa żołądka z naciekami zapalnymi typu przewlekłego (2)
3) Błona śluzowa trzonu żołądka z naciekami zapalnymi typu przewlekłego ( 1), bez cech zaniku.

Czy to już jest wystarczające aby uznać celiakię?
czy powinnam zrobić jeszcze jakies przeciwciała?

będę wdzięczna za pomoc
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wyniki gastroskopii a celiakia...?

Post autor: Leeloo »

Czy jesteś pod opieką gastrologa?
Co Cię skłoniło do tego badania? Zlecił je lekarz?
Masz jakieś choroby w rodzinie?
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

niestety nie jestem pod opieką gastrologa,mam zamiar iść prywatnie właśnie ( gdy dostałam wyniki dostałam również telefon ze szpitala że to jest choroba do końca życia i że mam od razu przejść na dietę bezglutenową )
w tej niewiedzy poczytałam w internecie i tak też zrobiłam, byłam na niej ok pół roku i wyniki krwi i żelaza wróciły do normy, pierwszy raz od długiego czasu, pierwszy raz w życiu przestały mi wypadać włosy i brzuch jakby był mniej napompowany.
Ponieważ miałam wątpliwości zostawiłam dietę i zaczęłam jeść normalnie, od tamtej pory zaczęłam tyć, czuję się znów bez sił, wiecznie śpiąca i zmęczona, włosy lecą mi jak szalone ale wyniki krwi mam w dolnych granicach więc niby ok.Zaprzestałam diety ponieważ wcześniej nie wiedziałam że trzeba robić badania krwi na przeciwciała, i własnie teraz chciałabym je zrobić zeby się upewnić czy na pewno mam celiakię. Mam nadzieję że jedzenie normalnego jedzenia od czerwca wytworzyło jakieś przeciwciała. Niewiem natomiast dokładnie które zrobić i w jakich klasach bo czytałam o tym troche i szczerze mówiąc nic nie rozumiem.Moje wątpliwości wynikają z tego że dużo jest informacji w necie że dopiero III stopień Mrascha to celiakia a przy I stopniu nie trzeba być na diecie bezglutenowej.
skierowanie na gastroskopię dostałam od lekarza prowadzącego ( internista ) dlatego że brałam żelazo na receptę i wyniki oraz samopoczucie nie poprawiały się na lepsze,
od kilku lat miałam niedokrwistość,objawy anemii, opryszczkę, ciągłe zmęczenie, wiecznie wzdęty brzuch ( jak ciążowy ) i zawsze po zjedzeniu czegoś zbożowego wzdęcia były bardzo bolesne, do tego ciagłe zaparcia.

w rodzinie pojawiały się cukrzyca, otyłość, astma,
rodzona siostra ma hashimoto,
mama natomiast wrzody i problemy od zawsze z żołądkiem, choć mi to wygląda na celiakię.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Prowokacja glutenem musi trwać jakieś 2 miesiące. Natomiast wyniki przeciwciał nic nie zmienią (co więcej u dorosłych mogą wyjść ujemne, a wcale to nie wyklucza choroby!). Natomiast jeśli wyjdą pozytywne to jest to dobry sposób na sprawdzanie przestrzegania diety.

Na początek warto zrobić IgA ogółem.
Jeśli wyjdzie powyżej lub w normie to można wykonać przeciwciała przeciw: transglutaminazie tkankowej i endomysium mięśni gładkich lub deamidowanej gliadynie (oba w klasach IgA i IgG).
Jeśli wyjdzie poniżej normy, to badania wykonuje się jedynie w klasie IgG.

Hashimoto, cukrzyca to także choroby z worka chorób autoimmunologicznych, one się lubią nawzajem.

Jak dla mnie to na bank jest celiakia. Objawy, wynik gastroskopii, a tym bardziej poprawa na diecie wyników i wszystkiego są tego dowodem.

Czasami gastrolodzy czekają nie wiadomo na co, mówiąc ludziom, że stopień 1 Marsha to za mało na celiakię, że nie mogą w tym momencie jej stwierdzić itd. Ale to jest idiotyczne podejście. Skoro wiadomo, że jest choroba, która się rozwija i która daje bardzo niefajne objawy to należy ją zniwelować już, a nie czekać jak jelita będą łyse. Dlatego jeśli choroba jest praktycznie pewna to nie ma na co czekać, a przechodzić na dietę i cieszyć się życiem (zamiast go tracić).

Z resztą przypuszczam, że po wróceniu do glutenu nie masz żadnych wątpliwości, że to on Ci szkodzi.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź,
no właśnie juz się przekonałam że jedząc wszystko glutenowe strasznie mi zaszkodziło, przez te 5 miesięcy czuję że posypało mi się znacznie więcej zdrowie.

A te badanie IgA to tak się nazywa?
nie znam się tym i w internecie mi wyskakuje nazwa immunoglobuliny IgA, czy to to samo?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

tak, to są immunoglobuliny A ogółem/całkowite. koszt 20-30zł.

co do reszty, piąteczka zgody z pleomorfą.
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

hej

zrobiłam dziś badania
Immunoglobuliny IgA i od razu przeciwciała na transglutaminaze tkankową IgA i IgG

teraz tylko czekać na wyniki.... :okulary2:
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

hej

no i mam wyniki,
zgłupiałam juz do reszty, miałam cień nadziei że chociaz coś wyjdzie żebym była pewna a tu nic,
zerkniecie??

p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA < 2,00 RU/ml

normy:
wynik ujemny <20 RU/ml
dodatni >= 20 RU/ml

p-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG 0,09 Ratio

normy:
wynik ujemny: Ratio <1,0
słabo dodatni Ratio 1.0- 1.99
dodatni Ratio 2.0-4.99
wysoko dodatni Ratio >=5,0

Immunoglobuliny IgA 2,84 g/l norma 0,7-4
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czyli przeciwciała ujemne, IgA niezaburzone.
i podejrzewam, że dlatego:

"Błona śluzowa dwunastnicy z cechami choroby trzewnej, kosmki o zachowanej strukturze, limfocyty śródnabłonkowe >40/100 EC, Typ 1 wg Marscha"

czyli początek b. prawdopodobnej choroby trzewnej. nie zdążyło się jeszcze wykluć. poza tym, u dorosłych często przeciwciała NIE WYCHODZĄ, mimo że choroba jest zaawansowana.
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

Leelooo myślisz że teraz juz bez względu na to co lekarz powie moge przejść na diete BG???
wątpie że mi cos konkretnego powie, da mi pewnie antybiotyk na helicobacter i nic więcej.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

wiesz co, no ja nie mogę odpowiadać za takie decyzje g:) mogę tylko zasugerować, napisać co sama bym zrobiła w takiej sytuacji. czy to Cię usatysfakcjonuje?
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

pewnie że to mi dużo pomoże :)
szczerze mówiąc waham się bo niewiem już co robić,
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok, także tak :D :

1. poszłabym do innego gastrologa po drugą opinię z postawą bardziej stanowczą w kierunku diagnozy celiakii, z dobrym przygotowaniem merytorycznym
2. po konsultacji decyzja -> czy szukam innego lekarza, czy od teraz biorę się sama za siebie bez celiakii na papierze
3. tak czy siak JA po takim wyniku biopsji + chorobach w rodzinie + objawach przeszłabym na bezgluten
Martuś116
Nowicjusz
Nowicjusz

dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)

udało mi się na piątek zapisać do gastrologa który miał jakis czas temu wywiad na temat celiakii więc sugeruję się tym że musi się znać dobrze ( mam taką nadzieję bo gadał sensownie )

zobaczymy co on powie i wtedy postanowię co dalej :)

dzięki raz jeszcze
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ooo i to jest fantastyczny kierunek, wspaniale, że masz taką możliwość! :okulary:

nie ma za co, czekam z niecierpliwością jak to się potoczy!
ODPOWIEDZ