probiotyki apteczne i naturalne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

probiotyki apteczne i naturalne

Post autor: michal_mg »

Czy ktoś z Was wspomaga się nimi?
Jeśli tak to proszę o rodzaje z danymi lub źródłem ich specyfikacji.

Naturalne ich źródła występowania są również podawane. Jednym z nich na jakie się natknąłem to kryształki japońskie, które się hoduje - jak znany grzybek tybetański. Informacje o kryształkach japońskich są tutaj: kryształki japońskie i skład ich flory probiotycznej - nie używałem, ale może ktoś może się tym podzielić, czy działanie probiotyczne nie jest czasem przereklamowane jak np ich skuteczność w leczeniu "wszystkiego". Mnie akurat w nich interesuje występowanie probiotyczne.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: probiotyki apteczne i naturalne

Post autor: Leeloo »

z polecanych:

ja łykałam Multilac:
http://www.doz.pl/leki/p6579-Multilac

i piję od długiego czasu Latopic:
http://www.doz.pl/leki/p8530-Latopic
szpilazsrr
Nowicjusz
Nowicjusz

ac zymes , probiotyki

Post autor: szpilazsrr »

witam,, czy w celu szybszej regeneracji organizmu mozna podawac probiotyki typu ac zymes itp?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

przeskanuj skład, jeśli będzie coś podejrzanego np. niezidentyfikowana skrobia, białko roślinne itd, to napisz/zadzwoń do producenta z tym pytaniem. Tak tu robimy, po czym zamieszczamy odpowiedź na forum.
szpilazsrr
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szpilazsrr »

chodzi mi tylko oto czy pomoze ? jesli oczywiscie sklad bedzie ok
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

nie wiem co to są probiotyki typu ac zymes ale aby efekt był w miare przyzwoity należy działać regulująco na flore którą masz (zachwianą) i podawać w zwiększonych dawkach probiotyki celem odbudowy i przywrócenia równowagi.
Flora - ilość szczepów bakterii - nie została jeszcze do końca poznana, a o proporcjach ilościowych to już mowy nie ma. Nie trzeba brać wszystkich szczepów, bo nie tędy droga. Bakterie same sobie stwarzają warunki do bytowania innych kolonii, więc jeśli bierzesz probiotyki z kilku kolonii to one już załatwią reszte. Zerknij tutaj jest co nieco opisane.
Ważną rzeczą przy odnawianiu flory jest ich ilość, bo wszystkim znany lakcid zawiera jedynie 1,5 mld więc ja musiałbym ich łykać 10 fiolek na raz...
A co do opisu: typu ac zymes to napisz, czy to jakiś typ probiotyków, czy tylko nazwa producenta, bo w googlach wyłazi tylko lista aptek.

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Do diety wprowadziłem kiszone buraki i sok z nich. Podobno również zawiera flore probiotyków - jednak info w sieci na temat soku z buraków dotyczy głównie zbawiennych właściwości odnośnie innych dziedzin zdrowia. Jest produktem powstałym w wyniku kiszenia, więc jakaś flora na pewno jest tam obecna.
Zadziwia mnie tylko, że ludzie tak ostrzegają się na wzajem odnośnie szpinaku, rabarbaru i szczawiu z powodu zawartości szczawianów, a w soku z kiszonych buraków mało kto o tym mówi :D

Obrazek
ODPOWIEDZ