Czy choruje na celiakie ? BIOCARD Celiac Test

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy choruje na celiakie ? BIOCARD Celiac Test

Post autor: DRIGER »

Witam,

Obecnie mam 22 lata i studiuje w czwie. Od 3 lat z wesołego i pełnego życia chłopaka zmieniłem się w nieco zamkniętą w sobie osobę.

Moje objawy to :
-częste gazy ( ostatnio w ciągu jednego dnia naliczyłem ponad 40 razy oddanie gazów)
-wzdęty brzuch ( głównie po jedzeniu)
-ogóle uczucie przelewania i "parskania" w podbrzuszu
-częsta potrzeba oddawania stolca ( nawet kilka razy w ciągu dnia)
-pojawiające się biegunki
-stany depresyjne i lękowe ( nasilające się kiedy muszę iść na uczelnie bądź w sytuacjach towarzyskich i społecznych) objawiające się dyskomfortem ze strony jelit
-brak łaknienia ( głównie rano) jeżeli chce coś zjeść to czasami aż mi się chce zwrócić ( jedną kanapkę rano mogę jeść nawet 30 minut)
-często nic mi się nie chce robić (nie jestem leniwy ale bywają takie momenty)
-2 lata temu chodziłem do dermatologa z powodu bardzo uciążliwego trądziku - robiłem wtedy badania i miałem podwyższony cholesterol więc teraz raczej też mam)

Zanim to wszystko się zaczęło mogłem normalnie funkcjonować, a teraz już nie. Rok temu nawet byłem u psychiatry bo podejrzewałem że to może być wszystko przez moją psychikę ale nie zgadałem się dobrze z panią która zainkasowała 100 zł i przepisała mi lekkie leki na depresje których i tak nie brałem.

Jak jutro zjade może do domu to wykonam BIOCARD Celiac Test który zamówiłem

Czy możliwe że choruje na celiakie o której jeszcze tydzień temu nie miałem pojęcia że istnieje taka choroba ? :(
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Czy choruje na celiakie ? BIOCARD Celiac Test

Nikt nic ?
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: dorkub »

W sumie duża część z objawów, które opisałeś zgadzałaby się z celiakią. A robiłeś badania krwi? Rozmawiałeś o tym z lekarzem rodzinnym albo gastrologiem? A jak wynik testu?
celiakia od lutego 1996 ;)
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Test zrobię dopiero dziś. Myślę że niezależnie od tego jaki będzie wynik to udam się do gastrologa bo po prostu nie da się normalnie funkcjonować.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

1. jak wygląda morfologia, żelazo, ob?
2. kiedy ostatnio robiłeś badania diagnostyczne?
3. chorujesz na coś jeszcze?
4. masz jakieś alergie? badałeś je?
5. są jakieś choroby w rodzinie?

Na celiakię możesz chorować, nic tego nie wyklucza, a objawy masz dosyć uciążliwe.
Natomiast, co do samego testu czytałam o nim i czasami wydaje się być wiarygodny. Tyle, że on bada czy we krwi znajdują się przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA. Wystarczy, że masz niedobór immunoglobulin IgA we krwi i już wynik będzie fałszywie ujemny (testów z krwi też się to tyczy, dlaczego często przed zrobieniem badań zaleca się wykonanie badania Immunoglobulin IgA ogółem). Poza tym to jest tylko jedno przeciwciało i w jednej klasie, co nie daje większego pola manewru.
Skoro mówisz, że i tak wybierzesz się do lekarza (zgadzam się, warto) to warto byłoby wykonać to IgA ogółem i potem według tego badania przeciwciał (np. przeciw transglutaminazie tkankowej i endomysium) z krwi (jeśli test wyjdzie Ci pozytywny to będziesz miał punkt odniesienia ;)). A potem na biopsję dwunastnicy, co da obraz, co się dzieje w jelitach (przy Twoich objawach nawet jeśli nie wyjdzie Ci celiakia to gastroskopia może okazać się bardzo przydatnym badaniem w dalszej diagnostyce).

Powodzenia :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Wynik testu negatywny.

Ostatnie badania miałem robione kiedy wszystko się zaczęło ( w 1 miesiącu ) --> lecz od tego czasu do dnia dzisiejszego znacznie mi się nasiliły dolegliwości.

Miałem wtedy 19 lat ( wzrost 176 ,waga ok. 63 kg.) i poszedłem do lekarza rodzinnego i opowiedziałem mu o swoich dolegliwościach. W załączonych obrazkach są wyniki badań jakie mi zleciła Pani doktor ( ze względu że mi nie pomogła tylko się do niej zgorszyłem).

Miałem jeszcze pół roku później robione badania na cholesterol co miesiąc z polecenia pani dermatolog( zażywałem aknenormin na trądzik - nie mam zdjec ale miałem bardziej podwyższony cholesterol niż wcześniej). Dodam że obecnie ważę 73 kg ( na nic nie choruje, dawniej miałem od czasu do czasu takie kłucia w okolicach serca oraz lekki tik nerwowy okiem ale to już ustąpiło)

W rodzinie raczej nikt nie choruje ( babcia zażywa psychotropy - na depresje i stany lękowe ok.70 lat ma ona, a moja mama czasami ale to bardzo sporadycznie kiedy się zdenerwuje boli ją brzuch i ma dolegliwości podobne do moich -( ale ja mam je cały czas :/) to zażyje tabletkę typu xanax i jej przechodzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

3 lata to bardzo długi okres i wszystkie wyniki jakie podałeś są nieaktualne.
A wtedy MCV było za nisko, monocytoza do tego...jestem bardzo ciekawa jak wyglądają teraz. Przydałoby się je powtórzyć razem z żelazem, ferrytyną, OB.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Wiarygodność tego testu jest dla mnie mocno wątpliwa.

Trzeba zacząć od podstaw, czyli krew, mocz i kał do badania. Jakieś USG jamy brzusznej, hormony tarczycy
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Gdzie najlepiej mam się udać na początku ? Czy może najlepiej żebym udał się od razu do gastroenterologa ?

Może ktoś mi poleci kogoś w Częstochowie.

Bardzo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

to zależy jak chcesz się leczyć- na nfz czy prywatnie, jakie masz możliwości finansowe i czasowe. i jakiego masz lekarza pierwszego kontaktu- chcącego Ci pomóc, czy odhaczyć z dziennej listy.

jeśli chodzi o lekarza-gastrologa:
viewtopic.php?f=8&t=5799
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Mam ponad 40 letnią Panią dr. do której dziennie przychodzi mnóstwo babć, wątpie żeby mi pomogła. To ona zleciła mi te badania co załączyłem wcześniej. A jeżeli chciałbym skorzystać z opcji prywatnej w czwie jest więcej lekarzy a nie mało miasteczkowych jak w mojej rodzinnej przychodni. Pewnie badania krwi będą kosztować trochę, a taka wizyta u gastrologa to mniej więcej 100 zł tak ?

Tylko jak bym poszedł do gastrologa czy lepiej do gastroenterologa to on mi pewnie każe wykonać w pierwszej kolejności badania krwi w laboratorium.

Mam ochotę jak najszybciej dowiedzieć się co mi jest bo tylko się męczę i coraz bardziej odizolowuje od rówieśników zwłaszcza na polibudzie ( bo cały czas boje się swoich dolegliwości) a to 3 rok i licencjat więc wypadało by zdać.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

pewnie tak będzie- pierwsza wizyta u gastro i zlecenie badania przeciwciał, rzadko zdarza się automatyczne skierowanie na biopsję jelita. z tym, że przeciwciała moga wyjść całkowicie ujemnie, a to nie wykluczy celiakii.

czy będzie to 100zł, nikt Ci na to pytanie nie odpowie, cenniki placówek powinieneś mieć w internecie lub po prostu zapytaj telefonicznie/osobiście. w Warszawie, gdzie się leczę, 100zł za wizytę chociażby u internisty nie wchodzi w grę, min. 150zł.
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki badań - co dalej ?

Witam,

Dziś odebrałem wyniki badań na :

Transglutaminaza IgA : 2,6
Transglutaminaza IgG : 4,3

wynik ujemny < 10
wynik dodatni > 10

P-ciała p/endomysium IgA (IIF) - ujemny ( wartość referencyjna miano <1: 10)
P-ciała p/endomysium IgG (IIF) - ujemny ( wartość referencyjna miano <1: 10)

NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA i IgG
INTERPRETACJA:
Badania na obecność przeciwciał IgAG-EmA należy wykonywać po wielotygodniowej ekspozycji na gluten. Badania wykonane podczas diety bezglutenowej są szzególnie przydatne do jej kontrolii.
Badania wykonano metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF)

Dodatkowo zrobiłem cholesterol całkowity : 237 mg/dl [140-200]

Chciałbym się dowiedzieć co dalej ? Jakie badania powinienem zrobić ? :( IgA ogłem ?

Opis mojego stanu zdrowia zawarłem kiedyś w tym poście
viewtopic.php?f=8&t=6621
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Wyniki badań - co dalej ?

IgA ogółem należało wykonać przed badaniem przeciwciał w tej klasie.

badania były wykonane na diecie tradycyjnej czy bezglutenowej?

przyjmujesz jakieś leki?

rozumiem, że gastroskopii nie było? a objawy jak były tak i nadal są?

jak TSH i ft4?
DRIGER
Nowicjusz
Nowicjusz

Jem normalnie, nie jestem na żadnej diecie.

Z leków przyjmuje czasami stoperan oraz przez ostatni tydzień zażyłem 4 nospy. Do tego dochodzi "podbieranie" od babci hydroxyzinum oraz doxepin pliva, które stosuje rzadko, tylko wtedy kiedy muszę iść na uczelnie ( łagodzi moje dolegliwości ze strony układu pokarmowego).

Przed pobraniem krwi na badania nie stosowałem żadnych leków 2 tygodnie ( była wtedy przerwa świąteczna).

Rozumiem że najlepiej żebym wykonał badanie IgA ogółem oraz żelazo ? Jakieś inne badania krwi przychodzą wam na myśl w moim przypadku ?

Dodam że przez ostatni tydzień schudłem 2 kg, nie mogę jeść przez jadłowstręt, do tego dochodzi przewlekłe smarkanie przy praktycznie każdym spożywaniu posiłków, oraz systematyczne bóle w klatce piersiowej (wszystkie te dolegliwości są od 3 lat).

Co z moim cholesterolem - dodam ze jestem osobą w miarę szczupła teraz przy 1,77 mam 71 kg.

Jeżeli zdecydowałbym się na gastroskopie mogłaby ona wykazać inna chorobę niż celiakia?
ODPOWIEDZ