Diagnostyka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Diagnostyka

Post autor: Pam »

Witam jestem tu nowa mam 21 lat 156 cm wzrostu i ważę 39 kg. krzepliwość krwi poniżej normy, jako dziecko miałam skazę białkową ale ponoć z tego wyrosłam, blada cera, ciągłe zmęczenie, senność, często podniebienie mam podrażnione - bolące, nieregularne miesiączkowanie ( od 30 do 55 dni) i straszne gazy, drażliwość chciałam zapytać czy badania na celiakię nie można zrobić na nfz? bo taką informację dostałam.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Diagnostyka

Post autor: pleomorfa »

Warto byłoby przenieść ten wątek do chorób, objawów etc.

Badania przeciwciał trzeba zrobić prywatnie (czasami robi się je w szpitalach na oddziałach, ale to bywa bardzo rzadko i tylko w szczególnych przypadkach, najczęściej dzieciom), natomiast biopsję można zrobić na nfz ze skierowaniem od gastrologa.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Tak jak pisze pleomorfa.

Masz jakieś ostatnie wyniki badań? Badałaś tarczycę, hormony płciowe?

Jesteś pod opieką lekarza? Z tego co piszesz, tego wymagasz.
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. Jestem pod opieką endokrynologa z powodu malutkiego guzka tarczycy, po za tym hormony wszystko dobrze, choć i tak moja doktor rodzinna twierdzi, że to mogą być objawy endokrynologiczne i zaleca łykanie suplementów diety. Kazała mi robić badania w kierunku Hiv i Hcv gdzie tłumaczyłam, że nie ma takiej możliwości - zrobiłam dla świętego spokoju i też wszystko dobrze. Tylko krzepliwość krwi mam troszkę poniżej normy, ale powiedziano mi, że to tylko większe siniaki i nie ma czym się martwić. Wyglądam jak szkielet więc by przytyć i poprawić samopoczucie stosowałam zdrową dietę wysokokaloryczną przez długi czas i więcej niż 1 kg. nie byłam wstanie przytyć. Nigdy nie przekroczyłam wagi 40 kg. Moja młodsza siostra ma podobne do moich objawy, w rodzinie jest u mnie jeden przypadek zdiagnozowanej celiakii jednak skoro moja rodzinna lekarka nie uważa by to byłą celiakia to gdzie się udać?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła badanie IgA ogółem (można zapytać się rodzinnej czy by wypisała skierowanie, bo wydaje mi się, że może), to koszt ok. 20-30zł. To pozwoli ocenić w jakiej klasie należy zrobić badania przeciwciał (jeśli wyjdzie niedobór zaoszczędzisz ;)).

I tak, jeśli wyjdzie niedobór IgA ogółem zrobiłabym badanie przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG i przeciw endomysium mięśni gładkich w klasie IgG. Jakby wyszedł nadmiar lub w normie zrobiłabym te same przeciwciała ale w obu klasach (to już troszkę większy koszt). To i tak są badania nierefundowane, choć skoro masz przypadek celiakii w rodzinie to generalnie powinni być bardziej skłonni kierować na badania kosztem nfz, ale jak wygląda rzeczywistość to niestety wiemy.
I potem dopiero z wynikami poszłabym do gastroenterologa (jeśli chciałabyś biopsję na nfz) po skierowanie na biopsję. Wtedy trzeba troszkę na nią poczekać.

1. Jakie suplementy kazała Ci łykać?
2. Badałaś kiedyś przeciwciała antyTPO?
3. Jak często powtarzasz badania hormonów tarczycy?
4. Czy guzek jest monitorowany? Jak często wykonujesz usg tarczycy?
5. A jak wygląda morfologia, żelazo?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję postaram się zasugerować takie rozwiązanie mojej lekarce :) Kazała mi połykać trochę magnezu i żelaza. Nie miałam badań na przeciwciała antyTPO. Badania TSH powtarzam od 15 roku życia co 9 mies. łącznie z usg guzka. Endokrynolog stwierdził, że nie ma potrzeby częściej, a nawet teraz pozwolił mi przyjść za 2 lata ( wizytę miałam na początku listopada tego roku) Przed kazaniem brania mi suplementów lekarka nie robiła badań krwi była to odpowiedź na moje ciągłe zmęczenie, senność i skurcze i drżenia rąk. Moja ostatnia morfologia była robiona rok temu gdy wylądowałam w szpitalu bo zemdlałam na zajęciach - morfologia w porządku , MCV 89,3 norma 80,0-95,0. Z powodów bólów brzucha i wzdęć robiono usg brzucha, ale nic nie wykazało.
Awatar użytkownika
pleomorfa

moja doktor rodzinna twierdzi, że to mogą być objawy endokrynologiczne i zaleca łykanie suplementów diety
Magnez i żelazo na tarczycę? Powiem Ci, że nie spotkałam się jeszcze z takim postępowaniem, prędzej spodziewałam się zalecenia wit. D, selenu czy jodu...
Jeszcze magnez ok, on się tak łatwo wypłukuje, że często ma się jego niedobór, natomiast żelazo bez badań...nieładnie ze strony pani doktór.

Zawsze badasz samo TSH? Żeby to miało jakąś wartość diagnostyczną trzeba badać to wraz z FT3 lub FT4, co obrazuje odpowiedź tarczycy na hormon przysadki (TSH).
Rozumiem, że oprócz guzka za każdym razem na usg sprawdzali też całość i tarczyca się nie zmniejsza? Pytam, bo jak miałam sama guza (tyle, że nie tarczycy) to czasami trafiałam na lekarzy, którzy oprócz guza nie sprawdzali nic.

Przydałoby się sprawdzić poziom żelaza, ferrytynę, morfologię (rok to kupa czasu).
Dalej bierzesz te suplementy ?
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie się zastanawiam nad zmianą lekarza. FT3 i FT4 miałam robione tylko przez pierwsze 2 lata od wykrycia guzka ( jak miałam 15, 16 lat) potem już samo TSH i oprócz guzka sprawdzana była cała tarczyca i nie ma nic niepokojącego. Własnie pani endokrynolog poradziła mi bym zasugerowała rodzinnej diagnostykę w kierunku Celiakii. Od dziecka wszystkie objawy tłumaczono skazą białkową, a od 15 roku życia tarczycowymi sprawami mimo, że wyniki miałam zawsze dobre, oprócz tego guzka, który nie odgrywa żadnej roli w tym wszystkim. Teraz w czwartek ma wizytę u rodzinnej poproszę o morfologię. Niby od tak dawna ciągle chodzę po lekarzach ale nigdy nie ogarniam tych badań co na co itp. widzę, że muszę bardziej przysiąść nad tym wszystkim. Suplementów już nie biorę, nie widziałam żadnej poprawy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Pam, z tego co piszesz istnieje spora szansa na celiakię.

endokrynolog jest z nfz? do jakich lekarzy jeszcze chodzisz? jak stoisz finansowo jeśli chodzi o sprawy zdrowotne, badasz się prywatnie?

morfologia czy usg brzucha to badania..tak ogólne, tak mało precyzyjne, że aż śmieszne. badanie TSH bez chociażby ft4 jest po nic.
Airam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Airam »

Pam nie odpuszczaj rodzinnej lub jeżeli masz takie możliwości rób badania na własny koszt, mnie zwodzili przez prawie 30 lat "taka pani uroda", dopiero przy 4 gastroskopii uparłam się na badania wycinków we właściwym kierunku wcześniej im zawierzając, bo zawsze da się to jakoś wytłumaczyć. Teraz mam 40 lat bardzo zniszczone jelita i usłyszałam od Pani doktor "to się już pani nie odbuduje" :-(. Walcz o swoje zdrowie bo lekarze niestety mają to gdzieś
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Anja »

W pełni popieram Airam. Ja schudłam prawie 20 kg i już nic nie mogłam jeść ( leciało dosłownie na 2 końce!), a według lekarzy, to było jelito drażliwe! Badania są kosztowne, ale zdrowie mamy jedno!
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedź :) nabrałam większej determinacji dzięki Wam:) Zawsze lekarze traktowali mnie lekceważąco, więc ja też odpuszczałam z czasem, myślałam, że nic się na te dolegliwości nie poradzi. A teraz biorę się za siebie i będę im wiercić dziurę w brzuchu. Leeloo chodziłam do lekarzy najpierw prywatnie, w końcu zrezygnowałam, płaciłam i żadnych ukierunkowanych działań nie było.Teraz na nfz. Najwyższy czas bardziej otworzyć buzie i dopominać się o swoje - w czwartek wizyta u lekarza :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Brawo Pam :).
Nie ma co odpuszczać w kwestii zdrowia, a za często lekarze lekceważą swoich pacjentów.

Powodzenia! Daj znać, co i jak po wizycie :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Walcz, Pam <całus>
monika1986
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: monika1986 »

witam proszę o interpretację wyniki histopatologicznego,wycinek został pobrany pod kątem ZZW,"w badanych wycinkach kosmki jelitowe prawidłowej długości,krypty nieznacznie pogłębione.W blaszce właściwej obfity limfocytarno- plazmocytarny naciek zapalny.Obraz odpowiada zespołozwi ZZW typ 2 wg Marsha." I moje pytanie na czym polega leczenie i czy konieczna bedzie dieta glutenowa ?i czy ten naciek jest związany z ZZW ? czym może dotyczy innego schorzenia. Lekarz kazał wykonać mi bandanie "Przeciwciała w klasie IgA przeciwko transglutaminazie tkankowej ludzkiej." czy po wyniku stwierdzić można ze cierpię na cieliakię ? Sam wynik bardzo mnie zaskoczył, gdyż nie mam żadnych typowym czy miej typowych objawów tego schorzenia, jednie ból brzucha ,który występuje może dość często i nie koniecznie po jedzeniu ale rownież kiedy jestem na czczo, bol szybko mija a jak jest mocniejszy to biorę tabletkę która hamuje wydzielanie kwasu solnego i ból mija.Poza ty z moim organizmem wszystko w normie również żelazo ,morfologia,tarczycie czy cukier również ok.Dodam ze problemy z zoładkiem mam od 2003 schudłam w przeciagu 2 tyg prawie 10 kg,ale to za sprawa traumatycznego wydarzenia od tego czasu trzymam wage albo ew 3 kg do przodu i po jakim czasie to trace ( u mnie stres negatywnie wplywa na wage szybko tracie kg) ale gastroskopia wykazała nadżerki na dwunastnicy . w 2010 miałam powtarzana gastroskopie i o dziwo i żadnych zmian nie było. a to wynik tegorocznej gastroskopii :" Przełyk regularny. Linia Z na górnej granicy fałdów żołądkowych , W inwencji bz, Dno trzon zołądka bz, Antrum zaczerwienione.Okolica przedodzwiernikowa zniekształcona. Odźwiernik drożny.Opuszka XIIcy jakby modelowana na zewnątrz? Pobrano wy z pocz. odcnika cz. zstępujacej XII pod kątem zzw, test ureazowy ujemny, Wn. Gastropatia . Obserwacja w kierunku zz .Dziekuje z góry za każda odpowiedz :)
ODPOWIEDZ