czy to celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

czy to celiakia?

Post autor: andzka »

Witam :)
Po wieloletnich męczarniach i bólach brzucha (lekarze nie wiedzieli co mi jest), miałam zrobione badanie wycinka z dwunastnicy. Wynik jest następujący: Wycinek mikroskopowy może wskazywać na celiakie typ 3a wb Marsha. Mama jeszcze zrobić badania z krwi . Czy mam już się martwić, czy wynik wycinka nie daje jeszcze potwierdzenia? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: czy to celiakia?

Post autor: pleomorfa »

Nie ma się, co martwić. Tylko po badaniach krwi (bo przeciwciała kazali zrobić, prawda?) na dietę i poznawaj nowy komfort życia :).

Wynik wycinka daje 100% pewności.
Jakie badania konkretnie kazali Ci zrobić?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Badania jakie mam zrobić to całkowite Iga, anty Tga w klasie Iga i Ema w klasie Iga, nie wiem czy dokładnie to zapisałam bo moja lekarka podawała mi te nazwy przez telefon, a ja na razie jestem zielona w tej kwestii.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Dobrze to by świadczyło o lekarce, że najpierw chce zbadać IgA, a potem przeciwciała :).

Jeśli IgA wyjdzie poniżej normy to wykonuje się badania przeciwciał tylko w klasie IgG.
tTg to przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej, a EMA to przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. Sama nie wiem co lepsze, czy żeby się potwierdziło, ze to celiakia i wiedziałabym w końcu co mi jest i bym odżyła, czy nie i nadal męczenie się i szukanie przyczyny dolegliwości. Ale z tego co piszesz to już się potwierdziło. To rozumiem, ze nie ma czegoś takiego jak TgA? Pewnie źle zrozumiałam, to musze zrobić tTg? Jutro wybieram się na badania to żebym nie strzeliła jakiejś gafy :P .
Awatar użytkownika
pleomorfa

Jest też oznaczenie TGA, to znaczy tyle co tTg w klasie IgA :)
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Wielkie dzięki, ale tak to jest, jak się jest laikiem :/ .
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

andzka, uwierz mi, każdy z nas był laikiem i codziennie takich tu przybywa. rodzimy się z pustą kartką, którą przez lata zapisujemy. Ty właśnie zaczęłaś nowy rozdział "Celiakia" g:).
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego po receptę i pokazałam wynik wycinka, stwierdził, ze badanie krwi dopiero potwierdzi celiakię bo zanik kosmków może powodować wiele schorzeń, no i zgłupiałam. Co o tym myślicie?
Zrobiłam badania z krwi i teraz czekanie, tydzień na dwa przeciwciała a na jedno miesiąc czasu.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

andzka, a jakie inne przyczyny takiego wyniku biopsji pan lekarz zaproponował? pierwszy raz spotykam się z takim działaniem- celiakia w świeżej biopsji, a lekarz zdiagnozuje ją tylko na podstawie przeciwciał :galy:

owszem ma rację - zanik kosmków mogą wywołać inne schorzenia, czyli:

- pasożytnica (G. lamblia) zespół tzw. płaskiej śluzówki
- ostre infekcyjne zapalenie błony śluzowej jelita cienkiego (wirusowe i bakteryjne)
- tropikalna sprue - tropikalny poinfekcyjny zespół złego wchłaniania
- choroba Whipple'a wywołana przez pałeczkę Tropheryma whippelli
- chłoniak - może znajdować się w każdym odcinku jelita
- niesterydowe leki przeciwzapalne NLPZ
- enteropatia HIV, która charakteryzuje się biegunką i częściowym zanikiem kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, bez innej określonej przyczyny
- głodzenie- częściowy zanik

czy coś z tego może Ciebie dotyczyć?

ALE,
jeśli przeciwciała, która tak mocno chce zbadać, wyjdą UJEMNE, nie będzie to miało żadnego znaczenia, bo można ich zwyczajnie nie mieć, mimo daleko posuniętej celiakii.
andzka
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak się zapytałam, to co to może być innego, to jedynie wymienił lambliozę. W sumie opieram się na opinii lekarza gastrologa w tej kwestii, ale wizytę mam dopiera za miesiąc.
Moje dziecko miało lamblie rok temu, może dlatego to zasugerował, ale ja objawy typu bol z lewej strony jamy brzusznej, ucisk, rozpieranie, wzdęcia, gazy jeżdżenie po jelitach mam już ładnych parę lat. Jedynie co mi nie pasuje do celiakii to biegunki, owszem mam ale nie ciągle, raz na jakiś czas ( ostatnio kilka dni w miesiącu) i przechodzi.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ok rozumiem teraz podejrzenie, ale w takim razie powinien zrobić test na lamblię :!: , bo jak pisałam- ujemne przeciwciała nie wykluczają celiakii.
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Leeloo pisze:ok rozumiem teraz podejrzenie, ale w takim razie powinien zrobić test na lamblię :!: , bo jak pisałam- ujemne przeciwciała nie wykluczają celiakii.
Przy takim wyniku biopsji nie ma mowy o wykluczaniu. Badania przeciwciał robi się, żeby celiakię potwierdzić.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kofi »

pleomorfa pisze: Wynik wycinka daje 100% pewności.
Podłączę się, bo też mam mętlik w głowie. Mam podobny wynik biopsji i skierowanie na podobne badania, lekarz był dość nieuprzejmy i lakoniczny i na moje pytania odpowiadał "nie wiem" i "zobaczymy". Kazał przejść na dietę od razu, a z badaniami krwi się nie spieszyć. Więc teraz - już będąc na diecie od 2 tygodni będę robiła te badania. Nie wiem, czy da to wiarygodny obraz.
Ja właściwie nie miałam specjalnie objawów ze strony przewodu pokarmowego, pop prostu schudłam dość znacznie i wyszła mi anemia niewielka i wielki niedobór b12.
I tak jadłam mało glutenu, może dlatego specjalnie nie cierpiałam na wzdęcia, czy biegunki, albo jakieś bóle, właściwie gdyby nie ta b12 nie bardzo bym się przejęła tym chudnięciem i w życiu nie zdecydowałabym się na te paskudne badania (gastro- i kolonoskopię).
W różnych źródłach różnie piszą i kompletnie nie wiem, co mam myśleć i zupełnie nie mam motywacji do przestrzegania diety, tym bardziej, że im bardziej drążę, tym trudniejsze mi się to wydaje. :|
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

ale w jakim celu zlecił badanie krwi? dla zasady, czy "masz się nie spieszyć", bo chodzi o sprawdzenie przeciwciał po jakimś czasie od wdrożenia diety? nie będzie wtedy porównania do stanu "świeżej celiakii" i ocenie czystości diety- procesu regeneracji jelita po wprowadzeniu diety bezglutenowej. Nie wiem, jak Ty, co lekarz miał na myśli. Może nie interesuje go obecny stan, bo już ma wynik biopsji, ale chce zobaczyć przeciwciała po jakimś okresie.
ODPOWIEDZ