celiakia u dziecka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
axl
Nowicjusz
Nowicjusz

celiakia u dziecka

Post autor: axl »

Witam,
Jestem tu nowa. Temat celiakii był mi do niedawna zupełnie obcy. Mój niespełna 3letni syn po narodzinach szybko mial diagnozę alergii na białko mleka krowiego. Nie rozpoznano innych chorób. Od 5 miesiaca życia karmiony mlekiem nutramigen, do nadal. Od kiedy zaczeliśmy wprowadzać mu pokarmy stałe, był niechętny do jedzenia. Blady, choć morfologia w porządku.bardzo szczupły, podatny bardzo na infekcje, wysoki. Od 4 miesiąca życia zdisgnozowane atopowe zapalenie skóry.
Syn miewa całe tygodnie kiedy nie chce jeść, późnjej następuje czas poprawy, jednak nie przybiera za bardzo za to robi mu się bardzo wystający brzuch-piłka.. Syn raczej należy do mniej energicznych. Tej jesieni dwukrotnie pojawiły mu się afty. U męża również występują okresowo od wielu lat (wymaz z jamy ustnej: tylko naturalna flora bakteryjna). Ja natomiast mam AZS (o niewielkiek nasileniu obecnie). Nie mamy zdiagnozowanej celiakii.Mąż wykonał badanie ttg i nie manprzeciwciał.
W sierpniu trafiliśmy z synem do gastroentenerologa prywatnie, polecił nam zrobić badania. Po otrzymaniu wyników, wysłał nas na kolejne badania.
wyniki badań załączam.
Czy uważacie, że wyniki dają nam pewność celiakii? Czy biopsja jest absolutnie konieczna? Gastroskopię u takiego malucha wykonuje się pod narkozą...:-( Do czego mogłaby by się nam ewentualnie przydać biopsja, skoro mamy pozytywne wyniki z krwii.
Jak powinniśmy zabrać się do diagnostyki siebie jako rodzice?

pozdrawiam, będę wdzięczna za podpowiedzi.
Syn jest na diecie od 5 dni. Zauważyliśmy JUŻ poprawę skóry.
Obecnie czekamy również na wyniki badań genrtycznych syna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: celiakia u dziecka

Post autor: Anula80 »

U nas po wynikach przeciwciał też nie było wątpliwości, że to celiakia. Mimo to zdecydowaliśmy się na gastroskopię i okazało się, że dobrze zrobiliśmy, bo syn miał zapalenie całego przewodu pokarmowego. Inaczej by to nie wyszło
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Według najnowszych wytycznych, aby zdiagnozować celiakię jednocześnie odchodząc od biopsji muszą być spełnione pewne warunki, cytując za magazynem "Bez glutenu" wydawanym przez Stowarzyszenie:
(Dot. chorych z objawami klinicznymi charakterystycznymi dla celiakii) Jeżeli stwierdza się u nich obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (w stężeniu >10 x górnej granicy normy), przeciwciał przeciwendomyzjalnych oraz dodatni wynik badania genetycznego (wszystko razem), można rozważyć odstąpienie od wykonania biopsji jelita cienkiego.
Wyniki dają pewność, że to celiakia i biopsja nie jest konieczna do diagnozy, natomiast daje ona ogromną wiedzę na temat stanu organizmu (zapaleń, skrócenia kosmków itd.). Czy do niej przystąpicie to decyzja Wasza jako rodziców.

Czy u rodziców w podstawowych badaniach krwi wszystko ok? Chorujecie na coś?
Generalnie warto zacząć diagnostykę od badania IgA ogółem. Daje to informację o tym, czy kolejne badania przeciwciał nie będą fałszywie ujemne. Następnie na podstawie wyniku tego badania wybiera się klasy w jakich mają być zrobione badania przeciwciał ( czy samo IgG, czy obie).

Super, że widać poprawę :)
Witamy na pokładzie :564:
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Mysle, ze lekarz moze odstapic od gastroskopi, bo robil badania genetyczne, ale nigdy nic nie wiadomo.
pozdrawiam :D
axl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: axl »

Dziękuję Wam bardzo za szybkie odpowiedzi. Na razie w mojej głowie jest więcej pytań niz odpowiedzi.
Poki co czytamy, przyswajamy, żywimy się juz inaczej. Któreś z nas jest nosicielem tego genu, nie wiem czy któreś z nas jest chore i przechodzi chorobę bezobjawowo lub skapoobjawowo. Pewne objawy występują i u mnie i u męża.

Nasz gastroentenerolog dziecięcy na razie zaproponował nam taki scenariusz: jeśli wyniki badań krwi syna dadzą nam jednoznaczną odpowiedź, to przechodzimy na dietę. Jeśli po kilku miesiącach pojawi sie cokolwiek niepokojącego to wykonujemy Gastroskopię. Chcę podejść do tematu z należytą dbałością, martwie się bardzo, w końcu to maluch, ktory intensywnie rośnie l rozwija się. Dlatego ta gastroskopia nie daje mi spokoju...
Czy dieta eliminuje ewentualne stany zapalne, o których wspomnieliscie? Jak się je leczy?
Anula80

Post autor: Anula80 »

Stany zapalne eliminuje lek, nie dieta. Dieta bezglutenowa jest jedynym lekiem na cieliakię
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ